Mankenke nose Mara Etno
 John Pavlish
20 godina brenda

Revija etno butika Mara o kojoj se priča: Elegantna kolekcija s motivima 12 pletera

U Hrvatskom institutu za povijest u srijedu je predstavljena izložba i modna revija dizajnerica Vesne i Marije Milković, koje već 20 godina rade i stvaraju pod brendom Etno Butik Mara.

Hrvatska kulturna baština obilazi svijet zahvaljujući dizajnericama Vesni i Mariji Milković, čije ručno rađene kreacije na turnejama nose i glazbenici i političari, a 20 godina obiteljskog obrta obilježavaju novim modelima ukrašenim pleterima.

'Kad s 18 ne izabereš zanimanje za koje si stvoren, onda to mijenjaš poslije 35.', govori zagrebačka dizajnerica Vesna Milković (60), koja je 20 godina staža na modnoj sceni obilježila revijom u raskošnom ambijentu Hrvatskog instituta za povijest. Manekeni za kreacije njezina etno butika Mara bili su glazbenici poput Ronalda Brausa, Dinka Bogdanića, Ive Gamulina Giannija i Darka Domitrovića te dirigenti Ivan Skender i Josip Šego, a modno slavlje zaokružila je popratna izložba “12 pletera - 12 hrvatskih vladara”, na kojoj su predstavljeni ženski i muški odjevni komadi ukrašeni simbolima hrvatske kulturne baštine ­zlatnim pleterima koji nose imena hrvatskih kraljeva i kneževa.

Vesna Milkovic i kcer Marija (vlasnice i dizajnerice)
Etno butik Mara 
Institut za povijest, Zagreb 
Fotograf Matej Dokic 100519
Matej Dokic
Vesna Milković i kći Marija

Afinitet prema kreiranju, kaže dizajnerica, pokazala je već u djetinjstvu: uz majku je naučila šivati bluze, a u srednjoj je školi već sama izrađivala i kapute. No poput mnogih tinejdžera, nakon mature je odabrala egzistencijalno sigurniji put i upisala Stručni studij javne uprave te godinama radila kao tajnica u jednoj osnovnoj školi. - Oduvijek sam šivala djeci i prijateljicama, ali mi je trebalo vremena da skupim hrabrost, ostavim stabilni posao i počnem se baviti modom - priča dizajnerica koja je 1999. krenula u neizvjesni poduzetnički pothvat i otvorila vlastiti obrt.

John Pavlish
Manekenke u odjeći iz nove kolekcije Mara Etno

John Pavlish
Mankenke nose Mara Etno

- U početku sam radila samo ženske kolekcije i vrlo sam brzo shvatila da moram postati prepoznatljiva po nečemu. A s obzirom na to da sam Slavonka, etno stil bio je na neki način logičan iz bor, jer sam već znala tehnike - primjerice, bi jeli vez i ručno rađeni vez koje sam naučila uz baku i majku. Htjela sam bogatstvo hrvatske baš tine učiniti vidljivim - govori. Početkom milenija, prisjeća se, etno nije bio u modi, a ni njenoj kćeri Mariji (33), tada učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, takav se kreativni izričaj nije sviđao. No kad je sazrela, promijenila je mišljenje i nakon završenog studija dizajna na zagrebačkom Tekstilno-tehnološkom fakultetu pridružila se majci u poslu.

John Pavlish
Mankenke u odjeći iz nove kolekcije Mara Etno

Sve vrijeme njihova se kreativna filozofija temelji na ručnom radu i proizvodnji u malim serijama, a većina komada može se sašiti po mjeri, s personaliziranom porukom na glagoljici. Takav pristup osobito se sviđa glazbenicima i veleposlanicima koji na putovanjima diljem svijeta promoviraju hrvatski dizajn i kulturnu baštinu.

John Pavlish
Sandra Bagarić i Darko Domitrović

- Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za susret s britanskom kraljicom Elizabetom II. odabrala je naš crno-bijeli kostim s motivima paške čipke, a za posjet ruskom predsjedniku Putinu zeleni sako s motivima lepoglavske čipke - kaže Vesna Milković koja će u lipnju u Beču imati reviju u Udruzi hrvatskih poduzetnika u Austriji, a nakon toga će na kreativni odmor na otok Iž gdje će s kćeri raditi na novoj kolekciji za zagrebačku Zlatnu iglu.

John Pavlish
Ivan Josip Skender i Ivo Gamulin Gianni

John Pavlish
Dinko Bogdanić

John Pavlish
Alan Bjelinski

John Pavlish

Linker
13. travanj 2024 16:58