KREATIVCI

Nakit: Kreativni spoj betona, drva i metala

Neki dizajneri stare glomazne stvari pretvaraju u atraktivne minijature, neki od srebra i zlata naprave unikatne naušnice i ogrlice, a neki na prstenu od betona uspiju sagraditi - dalmatinsko selo.

Ayelen

Kreativka Martina Tompić (30) kao djevojčica je odjeću koju bi joj majka kupila - rezuckala i prekrajala. Kad se tome dodaju česti izleti na zagrebački Hrelić - sajam rabljene robe koji rado posjećuje od tinejdžerske dobi - ne čudi da je prije nekoliko godina s prijateljicom počela redizajnirati odjeću u sklopu projekta Cycle Recycle. Na Hreliću je osim stare odjeće počela nabavljati i materijale za nakit i inspiraciju pa je prije nešto više od godinu dana osnovala brend Ayelen - nazvavši ga prema indijanskoj riječi koja označava čistoću i sreću. Komade izrađuje ručno i to od materijala koje nađe u prirodi poput kamenčića, školjki, kosti i perja, u kombinaciji s metalom i kožom. Nešto zahtjevnije kreacije poput harnessa - nakita za tijelo koji se može nositi i preko odjeće - izrađuje po mjeri, a radovi se mogu razgledati i naručiti putem društvenih mreža Facebook i Instagram.

Ivana Bačura Jewellery

I prije upisa u Školu za primijenjenu umjetnost Ivana Bačura (37) za sebe je, amaterski, izrađivala nakit. No, nakon što je diplomirala dizajn metala postala je sigurna da je izrada nakita od plemenitih kovina ono čime se želi baviti u životu. Zagrepčanka svoje ručno rađene naušnice, prstenje,ogrlice i narukvice izlaže i prodaje u galeriji u Radićevoj ulici koju je otvorila krajem prošle godine. Kako sama kaže, pojedinom komadu posvećena je dan i noć dok ga ne završi. Prilikom izrade koristi srebro i zlato koje dekorira sintetičkim emajl-lakovima u boji, koji se poslije nanošenja moraju zapeći.

Viletina

Iza Splićanina sa zagrebačkom adresom Viletine Stančića pozamašan je broj modnih revija i izložbi dizajnerskog nakita, no inspiracije za kreiranje mu ne nedostaje, što pokazuje i posljednja linija odjeće i nakita koju je nazvao Kraljevska kolekcija. Sve je počelo kada je prije 15-ak godina pripremao izložbu umjetničkih radova od papira i kartona, uz koju je osmislio i svoju prvu modnu kreaciju - haljinu. Iako je u početku dizajnirao nakit koji je tematski pratio kolekciju odjeće pa je primjerice koristio papir i konop, danas atraktivne komade izrađuje od bižuterije, bisera i poludragog kamenja. Kako kaže, najviše ga inspirira potraga za materijalom jer nikada ne zna što će pronaći i u kojem će ga smjeru to odvesti. Sav nakit može se pogledati na stranici viletina.info te na Facebooku ViletinA nakit jewelry.

Pinn

Dvije generacije dizajnera i arhitekata splitske obitelji Peko - sestre Neta i Petra i brat Mario te roditelji Goran i Nela - svoju su ljubav prema umjetnosti i rodnoj Dalmaciji odlučili pretočiti u nešto 'opipljivo' - nakit koji nalikuje na skulpture. Kolekcija In spite of oblivion nadahnuta je nestajanjem malih dalmatinskih sela, čemu se kreatori pokušavaju suprotstaviti njihovim rekreiranjem. Betonske ili drvene pločice baza su privjesaka za ogrlice, prstena ili naušnica, a minijaturne kuće dočaravaju naselja. Realizacija je bila nemoguća bez autohtone vegetacije - čempresa, lavande i brnistre - koja u mini izdanju 'raste' na komadima nakita... Kolekcija se može pogledati na Facebook stranici PINN 100% handmade jewelry.

Linker
15. travanj 2024 11:30