Priča o dizajnu i uspjehu

Kristina Burja o održivoj modi, prijateljstvu i klijenticama: ‘Da bih radila s nekim moramo kliknuti‘

Pionirka održive mode u Hrvatskoj, čije su kreacije obožavane i u Hrvatskoj i u inozemstvu, održat će posebnu reviju u Trogiru, a tim povodom s njom smo razgovarali o njezinim počecima, budućnosti održive mode i suradnjama s poznatima koje bira po samo jednom kriteriju.

Modna dizajnerica Kristina Burja već godinama predstavlja hrvatsku modu na svjetskim revijama, a od samih početaka svog brenda Krie Design, posvećena je održivom razvoju. Marljivi rad i napori da održivost implementira u svoje kolekcije doveli su je i do Ujedinjenih Arapskih Emirata, gdje je još 2016. predstavila svoj dizajn u Abu Dhabiju, na Abu Dhabi Fashion Sustainability Experienceu.

Sljedećih godina uslijedile su revije u Rimu, Parizu i Dubaiju, gdje je 2018. nastupila na Arab Fashion Weeku kao prvi održivi brand na svjetskoj razini koji je nastupio na ovom modnom događaju. Na njemu od tada svake godine pokazuje kolekcije, a 15. srpnja 2022. pripremila je spektakl u Hrvatskoj.

Naime, Kristina će u petak 15. srpnja održati reviju u sklopu festivala Opera Selecta u Trogiru, a popratit će je gudački kvartet Vortex Strings. Bit će to impresivan događaj na trogirskom starom trgu koji je savršena kulisa za spoj mode i glazbe.


"Pista je dugačka 30 metara, a tema revije je retrospektiva svih must-have komada koje sam predstavila tijekom godina, ali u drugim bojama", govori Kristina koja ovom revijom želi potaknuti svijest o "recikliranju" mode, odnosno ponovnom nošenju komada koje već imamo u ormaru.

Ljubav prema održivosti

Naša dizajnerica, naime, već sedam godina sudjeluje na Green Fashion Weeku, koji se održava na najljepšim svjetskim lokacijama, te je jedina hrvatska predstavnica u tom projektu. Također, jako njeguje ekološki pristup modi te ne želi stvarati kolekcije koje će žena odjenuti samo jednom.

Održivost je za nju, kaže, budućnost mode, a u svoj brend implementirala ju je prvenstveno kroz materijale. U izradi odjeće za Krie Design najviše koristi reciklirane materijale poput recikliranog poliestera i poliamida ili od velikih tvornica otkupljuje takozvane "bulk materials", odnosno tkanine koje oni više ne mogu iskoristiti.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

"U svakoj mojoj kolekciji ima puno održivih artikala, a održivost je sama po sebi prisutna kod mnogih hrvatskih dizajnera jer mi ne gomilamo zalihe niti stvaramo otpad zbog malih količina robe koju proizvedemo. Također, naši zaposlenici imaju normalna ljudska i radna prava", kaže Kristina te smatra da će održivost i spora moda "istisnuti" brzu modu kada kao potrošači počnemo pažljivije birati što kupujemo i smanjiti količinu nepotrebne odjeće.

S Dinom je kliknula na prvu

Osim u inozemstvu, Kristinin dizajn vole i poznate Hrvatice poput naše poznate NFT umjetnice Dine Dragije, koja se sredinom lipnja 2022. udala za hrvatskog nogometnog reprezentativca Tina Jedvaja.

Upravo je Kristina za Dinu dizajnirala bijelo odijelo koje je mladenka nosila na svečanoj večeri prije vjenčanja, a dizajnerica nam je otkrila da su "kliknule na prvu".

"Dina je vrlo draga osoba i prava predstavnica mladih generacija koje se bore za očuvanje našeg planeta te je uključena u mnogo međunarodnih aktivnosti vezanih uz održiv razvoj pa sam odmah znala da bi bila savršena ambasadorica Krie Designa. Osim toga, Dina jako dobro zna kako nositi neki komad, a da ne izgubi sebe - ona nosi odjeću, ne odjeća nju", kaže Kristina koja s Dinom već radi na posebnoj jesenskoj kolekciji.

Na odijelu, dodaje, radile su obje - glavninu dizajna napravila je Kristina, a Dina ga je obogatila vlastitim idejama za detalje koji je najbolje opisuju.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

Sve suradnje dolaze joj prirodno

Mnogi dizajneri koji surađuju s poznatim osobama često s njima ostvare i prijateljstvo, što je slučaj i kod Kristine kojoj suradnje, kaže, dolaze prirodno jer ne može zamisliti raditi s nekim tko joj i karakterno ne odgovara.

Sve njezine suradnje, otkriva, nastale su iz dugogodišnje povezanosti i prijašnjih suradnji, tako je i s voditeljicom Marijanom Batinić i stilisticom Ivom Gradišer, s kojima je surađivala na kolekciji IKona.

image

Marijana Batinić

SANJA JAGATIć

"Marijana je među prvima podržala mene i moj rad dok sam bila anonimna dizajnerica te već godinama surađujemo, a povezala nas je upravo Iva. Marijana me često tražila outfite za televizijske angažmane pa smo odlučile proširiti priču. Upravo je iz tih ideja i komada nastala IKona kao spoj kreativnosti tri žene. A naša povezanost čini taj posao još boljim", ispričala je dizajnerica koja je kroz IKonu otkrila i svoju drugu stranu.

"Moj dizajn je prilično ekscentričan, a komadi koje osmišljavam s Marijanom su zapravo vremenska klasika koja je uvijek nosiva, neovisno o prilici. Stalno nosim komade iz naših kolekcija, naprosto ih obožavam", govori Kristina koja najviše voli nositi svoj dizajn.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

Ipak, svakodnevno je najviše u trapericama i majci, jer većinu dana provede u proizvodnji pa joj ono što nosi mora biti što udobnije i praktičnije.

Već je u vrtiću imala poslovni plan

Kristina je već u vrtićkoj dobi svako malo nešto crtkarala te je bila okružena s kreativcima. Naime, često ju je čuvala akademska umjetnica Gordana Korpar pa je puno vremena provodila u njezinom ateljeu i upijala sve oko sebe, a ljubav prema modi naslijedila je od majke koja se oduvijek voljela lijepo odijevati.

"U vrtiću smo ja i moja najbolja prijateljica napravile plan da ćemo jednog dana otvoriti dućan. Sve smo dogovorile - gdje će dućan biti, kakvu ćemo odjeću prodavati...", otkriva Kristina.

Iako ju je moda oduvijek zanimala, formalno obrazovanje odvelo ju je u drugom smjeru. Željela je upisati školu primijenjene umjetnosti, no roditelji su joj sugerirali da je bolje da završi ekonomiju. Kasnije je poslušala sebe i upisala modno učilište Profokus i konačno se počela konkretno baviti modnim dizajnom.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

Kod Kristine je izraženija ona kreativna strana, no ne žali što je završila ekonomiju jer tek sada vidi da joj je stečeno znanje dobro došlo u poslu kojim se danas bavi.

Ideje, kaže, crpi odasvud, a najviše je pokreće kad zna da ima zadane rokove pa uloži svu svoju energiju u osmišljavanje novih komada. "Nekad mi odlična misao sine u tri ujutro pa se odmah ustajem i počnem crtati ili zapišem čega sam se dosjetila. Kreativnost u meni zapravo ne miruje", otkriva Kristina.

Poslovne savjete pak dobiva od raznih ljudi koji se kuže u biznis, ali ipak sluša samo sebe jer je, baš kao i mnogo njezinih kolega, sama svoj menadžer jer je modno tržište u Hrvatskoj maleno, gotovo nepostojeće.

"Divim se svima koji nešto stvaraju, posebice u modi jer mi mikro proizvođači tržište zapravo nemamo. Sve se svodi na vjenčanja, sezone maturalnih zabava kada je potražnja za dizajnerskim komadima veća, ali van sezone situacija je potpuno drukčija, za razliku od inozemnog tržišta", govori dizajnerica koja po pokoji savjet odlazi i kod svojih modnih kolega Ivana Alduka (Alduk), Zorana Aragovića (BiteMyStyle) i Anamarije Brkić (A‘marie).

image
VEDRAN PETEH CROPIX

Planovi za budućnost

Na pitanje planira li širiti brend na proizvodnju modnih dodataka, Kristina odgovara da to za sada nije moguće zbog neostvarivih proizvodnih uvjeta.

"U planu su bili modni dodaci, sportska i muška linija, no trenutno ne možemo proizvesti dovoljnu količinu za tržište. Naime, u modnoj industriji je uobičajeno da nekih kolekcija, koje su lansirane određene sezone, sljedeće godine više nema. No, to nije slučaj kod nas jer u opticaju moramo imati i komade iz prošlih kolekcija, što je i vremenski i proizvodno jako teško postići. Ali vjerujem da ću u narednim godinama proširiti ponudu na mnogo toga novog i zanimljivog", zaključuje Kristina Burja.

Linker
20. travanj 2024 17:30