procvat divljeg života

Bez glamura i modela: Urednik talijanskog Voguea objasnio zašto je za sedam naslovnica odabrao životinje

U siječanjskom broju, posvećenom prirodi i okolišu, talijanski Vogue podsjeća nas na važnu lekciju koju smo naučili u 2020. godini - svijet se ne vrti oko ljudi, a životinje nisu stvorene za našu zabavu.

"Životinje ne postoje zbog nas", objašnjava u svom pismu čitateljima urednik talijanskog izdanja kultnog modnog magazina Vogue, Emanuele Farneti.

image
Emanuele Farneti, urednik talijanskog izdanja magazina Vogue
NICK ZONNA/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Prije 12 mjeseci, talijanski Vogue izbacio je izdanje bez ijedne modne fotografije, kako bi barem za jedan mjesec smanjili svoj ugljični otisak, a Emanuele je odlučio taj "zagrljaj prirodi" pretvoriti u tradiciju.

Tako je se broj za siječanj 2021. talijanskog Voguea može kupiti sa sedam različitih naslovnica na kojima 'poziraju' beba noja, janje, vuk, pčele i druge životinje, bez raskoši i dizajnerske odjeće koja vrišti luksuzom.

"Ovaj put smo htjeli dozvoliti životinjama da preuzmu fizički i digitalni prostor. To je poziv da se ponovno fokusiramo na prirodu, nakon mjeseci koje smo proveli zatvoreni u svojim kućama te privlačenje pažnje problemima vezanim uz okoliš koji nisu ništa manji zbog tragedije koju je donijela pandemija. Naglasak je na lekciji koju smo naučili prošle godine, vrlo jednostavnoj, da se svijet ne vrti oko ljudi", napisao je Emanuele Farneti, treći urednik talijanskog Voguea.

Ogoljenim fotografijama, bez pretjeranog uljepšavanja, Vogue "izvlači" životinje iz kućanstva i uloga koje im ljudi žele nametnuti te ih vraća u prirodu.

"Životinje ne postoje zbog nas, niti je njihova funkcija da budu ono što bismo mi htjeli da budu. Lako je naglasiti kako su nas posljedice koronavirusa upravo na to podsjetile, na način na koji je virus nastao i proširio se po svijetu te dao slobodu divljem životu da bar na kratko vrijeme zadrži slobodu. Modna industrija, poput svih drugih, mora se zapitati gdje je granica u iskorištavanju prirodnih resursa, i koje nam prednosti donosi tehnološki napredak. U našim odlukama koje utječu na budućnost planeta, životinje će biti prvi i posljednji suci koji će donijeti presudu ", smatra 46-godišnji Emanuel, koji ima bogato iskustvo rada na časopisima, uključujući titulu glavnog urednika talijanskog izdanja magazina GQ, poziciju na kojoj je radio dok nije prešao na mjesto urednika "modne biblije".

Slavni magazin poziva da se u 2021. okrenemo pravim vrijednostima te vjerujemo u radost i optimizam.

Linker
19. travanj 2024 19:40