SNEAKERhead

Vlasnik Shoe Cleaniquea otkriva: ‘Najgore tenisice izgledale su kao da su preživjele dva rata‘

Razgovarali smo s mladim zagrebačkim poduzetnikom čiji je dućan Shoe Cleanique omiljeno odredište svim zaljubljenicima u sneaker kulturu, a osobito onima koji žele da njihove tenisice budu unikatne.

Još jedan primjer kako se strast i hobi mogu pretvoriti u dobar posao je priča zagrebačkog poduzetnika Maka Gojnića. On je s kolegom Ivom Glavašem prije pet godina u svom dnevnom boravku počeo ukrašavati, čistiti i restaurirati tenisice, a danas je vlasnik Shoe Cleanique dućana u Zagrebu, u Gajevoj ulici 26.

image

Mak Gojnić oduvijek je znao da nije tip osobe koji će imati klasičan 9-17h posao te ga je oduvijek privlačila dinamika i rizik koji poduzetništvo nosi sa sobom

MARKO MISCEVIC CROPIX

"Nismo ni najmanje očekivali da bi naš hobi i ljubav prema tenisicama mogli prerasti ozbiljan posao te nas je upravo ta ljubav prema tenisicama i streetwear kulturi gurala i kroz dobra i kroz loša vremena", govori Mak. Prvu trgovinu otvorili su prije dvije godine u Mesničkoj ulici, dok je ova u Gajevoj otvorena u ožujku ove godine i u njoj se mogu naći neko od najtraženijih modela tenisica kao što su Air Jordan, Adidas Yeezy, Nike Dunk i drugi, a dostupne su i usluge profesionalnog čišćenja i restauriranja te personalizacija tenisica i drugih modnih dodataka od kože i tkanine.

image

Sa ukrašavanjem tenisica, čišćenjem i restauriranjem tenisica, mladi poduzetnik Mak Gojnić krenuo je u svom dnevnom boravku

MARKO MISCEVIC CROPIX

"Proces nabavljanja tenisica i odjeće u zadnjih par godina postaje sve teži i teži. Brendovi poput Nikea uložili su veliki trud u borbi protiv "resellera" pravilima poput jednog para po kupcu, različitim "raffleovima" i slično. Radi se o limitiranim izdanjima tenisica koji se rijetko kada ponovno proizvode i prodaju, tako da je interes za modelima ogroman", priznaje vlasnik dućana Shoe Cleanique kojeg čini tim od osmero ljudi.

image

U ponudi dućana u Gajevoj nalaze neki od najtraženijiih Air Jordan, Adidas Yeezy, Nike Dunk i drugih modela tenisica

MARKO MISCEVIC CROPIX

Iako proces nabave nije jednostavan, to ga nije spriječilo da u ponudi svojeg shopa posjeduje komade koji ga ističu od drugih, pa se tako u asortimanu našao i jedan od najinteresantnijih brendova - američki Fear of God Essentials.

image

U ponudi dućana je i jedan od najinteresantnijih brendova američki „Fear of God”, odnosno njihov „Essentials” brend

MARKO MISCEVIC CROPIX

"Kupci u Shoe Cleaniqueu variraju od mlađe publike do onih malo manje mlađih koji su odrasli uz Jordana i pamte njegove košarkaške uspjehe. Interes za tenisicama i našim uslugama je zaista izvanredan te se trudimo uvijek ispuniti njihova očekivanja", govori mladi poduzetnik koji je oduvijek znao da nije tip osobe koji će imati klasičan 9-17 posao te su ga uvijek privlačile dinamika i rizik koje poduzetništvo nosi sa sobom.

image

U svojoj privatnoj kolekciji ima oko 40-ak pari, a omiljeni model mu je Nike Dunk Low - Ebay

MARKO MISCEVIC CROPIX
image

Nike Dunk SB Low x Grateful Dead Opti Yellow jedan je od posebnijih modela

MARKO MISCEVIC CROPIX

"Nedavno sam napravio ‘proljetno čišćenje‘ vlastite kolekcije, gdje sam dobar dio tenisica koje ne nosim pospremio nazad u kutije, dok sam ostavio oko 40-ak pari koje imam u rotaciji. Moj omiljeni model su Jordan 1 High modeli, s obzirom na da se radi o legendarnom dizajnu koji je napravio tektonske promjene u sneaker industriji kada je predstavljen 1985" govori Mak čija je profesionalna deformacija primjećivanje tenisica čak i dok hoda cestom.

"Uvijek primijetim što ljudi nose, čak i u prolazu. Ono što sve više primjećujem je da mnogi nose replike odnosno kopije koje su sve lakše dobavljive preko sumnjivih Instagram i web stranica...”, priznaje Mak koji smatra da tenisice, odnosno obuća koju netko nosi, mnogo govori o samoj osobi.

"Ako bih do kraja života morao nositi jedan model tenisica to bi vjerojatno bio neki od Nike Dunk SB modela. Po meni je to jedan od najudobnijih modela za svakodnevno nošenje", priznaje Mak koji dnevno zna provesti i više od 12 sati u Cleaniqueu, ali mu to ne pada teško budući da voli svoj posao i zapravo se i ne osjeća kao da "radi".

image

Najgore tenisice koje je ikad zaprimio izgledale su kao da su preživjele oba svjetska rata.

MARKO MISCEVIC CROPIX

"Najgore tenisice koje smo ikad zaprimili izgledale su kao da su preživjele oba svjetska rata. Probušene, odlijepljenih džonova, blatnjave iznutra i izvana sa izuzetno neugodnim mirisom, no uspjeli smo ih pokrpati i dovesti u nosivo stanje. Uvijek nastojimo dati sve od sebe prilikom spašavanja obuće te klijentima napominjemo što je izvedivo, a što nažalost, nije", objašnjava zaljubljenik u tenisice kojemu je kroz godine prošlo toliko puno tenisica kroz ruke da ih više ni ne broji.

image

Shoecleanique shop nalazi se u Gajevoj ulici 26

MARKO MISCEVIC CROPIX
Linker
06. ožujak 2024 04:29