HIT KOMAD

Uzlet pilotskog komada: Na velika vrata vratila se bomber jakna!

Nekad je bila simbol radničke klase, a danas takozvanu spitfajericu nose baš svi - od šminkerica koje prate trendove pa do punkera koji ih zapravo preziru.

Trend oživljavanja klasičnih legendarnih komada garderobe događa se i u domeni urbane mode. Ove jeseni na red je došla “spitfajerica” ili bomber jakna, pilotska jakna osmišljena 1917. za letače američke vojne avijacije, u trenutku kad se SAD uključio u Prvi svjetski rat. Originalni model bio je napravljen od kože i podstavljen krznom jer je u pilotskim kabinama bilo hladno.

image

Američka manekenka Gigi Hadid

BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

No, razvojem vojnih aviona mijenjala se i jakna: dobila je pleteni porub na rubu rukava i dužine jakne te oko vrata koji sprječava prodor hladnog zraka, umjesto kože odabrana je lagana, nepropusna balonska svila, krzno je zamijenjeno punilom, a stavljena je i jarkonarančasta podstava kako bi piloti bili vidljivi spasiocima u slučaju nevolje.

image

Danska stilistica Emili Sindlev

LUCIA SABATELLI/POLARIS/PROFIMEDIA

Sve u svemu, nakon niza promjena, iskristalizirao se model MA-1 koji poznajemo i danas. U hrvatskom se jeziku uobičajio naziv “spitfajerica”, prema tipu britanskog vojnog zrakoplova Spit Fire koji je RAF koristio u Drugom svjetskom ratu. Spitfajerica je u poslijeratnom dobu postala simbolom radničke klase, kao i punk subkulture - no, nažalost, i nekih vrlo problematičnih društvenih skupina kao što su skinheadsi i neonacisti.

image

Holivudska glumica Kristen Stewart

COBRA TEAM/BACKGRID/PROFIMEDIA

Međutim, ipak nije postala “zabranjeni” komad, već je ostala simbol pozitivnog bunta pa je s tom reputacijom ušla i u svijet visoke mode: u svoje su ih kolekcije uvrstili avangardni dizajneri kao što je Raf Simons. No, njenoj popularnosti su najviše pridonijeli kultni filmovi kao što je “Top Gun” s Tomom Cruiseom iz 1986.

image

H&M, 49,99 €

PRESS
image

Pull&Bear, 229,90 kn (30,51 €)

PRESS
image

Reserved, 299,90 kn (39,80 €)

PRESS
image

Bershka, 349,90 kn (46,44 €)

PRESS
image

Zara, 549,90 kn (72,98 €)

PRESS

Suvremene varijante bomber jakne (naziv je preuzet iz engleskog jezika) obuhvaćaju modele jarkih boja i uzoraka od najrazličitijih materijala, no prave šminkerice svakako će potražiti model što sličniji pravoj pilotskoj jakni koju proizvodi američki brend Alpha Industries, opskrbljivač američke vojske, a ima ih u ponudi svake urbane komercijalne modne marke.

Više modnih prijedloga potražite u novom broju magazina Gloria IN!

image
GLORIA PRODUKCIJA
Linker
25. travanj 2024 10:26