MANGO VIA BESTIMAGE/BESTIMAGE/PROFIMEDIA
Odnos prema tijelu

Trend ‘golih haljina‘ nikada nije bio jači, s dobrim razlogom

‘Gola haljina‘ na crvenom tepihu (i izvan njega) obilježila je godinu iza nas, a ovaj trend jednako će ostati jak u 2023.

‘Gola haljina‘ na crvenom tepihu (i izvan njega) obilježila je godinu iza nas, a ovaj trend jednako će ostati jak u 2023.

Koliko se modni trendovi baziraju na suprotnostima najlakše je iščitati u ovom trenutku. S jedne strane nalazi se normcore trend i oversized, široka odjeća. S druge strane, tu je trend golih haljina, koje u 2023. godini više ne nose takav element šoka. No, i dalje izazivaju zanimanje i potiču komentare kojima otkrivaju istinu da unatoč body positivity pokretu i oslobođenju ženske seksualnosti, i dalje nema svako tijelo "pravo" biti pokazano u javnosti.

Nekada je pokazivanje samo kože, stražnjice ili obrisa grudiju slovilo kao kontroverzno i nečuveno - napravila je to Rosie McGowan koja je 1998. godine, na dodjeli MTV nagrada, nosila haljinu koja joj je otkrila čitavo tijelo, Dita von Teese također, a godinama prije njih, i Cher u haljinama Boba Mackieja. Pionirka trenda gole haljine vjerojatno je Marilyn Monroe koja je ispisala povijest u goloj haljini istog dizajnera. Te 1962. godine kada je za Johna F. Kennedyja pjevala "Happy Birthday", govorilo se da haljina kojom je pokazala tijelo navodno implicirala na intimni odnos kojeg je Marilyn imala s predsjednikom.

image

Cher, Rosie McGowan i Kate Moss

Shutterstock Editorial/Profimedia
image

Marilyn Monroe 1962.

SNAP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Nekoliko desetljeća nakon, istu haljinu nosila je i Kim Kardashian i također je izazvala kontroverze, što zbog činjenice da se drznula odjenuti komad modne povijesti, što zbog činjenice da je, kako bi stala u nju, izgubila oko 15 kilograma. Od Marilyn Monroe do danas, pogled na žensko tijelo i oslobođenje seksualnosti se promijenio, no ono što je ostalo isto - hiperseksualizirana tijela i pojam o savršenom obliku tijela ostaje isti. Celebrityji koji posljednjih godina slijede trend gole haljine - koja danas više ne izaziva isti šok, i dalje se stavljaju na raspolaganje javnosti koja je slobodna osuditi sve što se iole ne uklapa u pojam "savršenstva".

image

Beyonce, Kendall Jenner i Rihanna

Shutterstock Editorial/Profimedia

One koje se odluče na golu haljinu jasno poručuju da ih nije briga za ono što drugi misle i u tom kontekstu, održavaju prijeko potrebni prostor u javnosti koji daje slobodu otkrivanja i nošenja svoje seksualnosti na način u kojem se osjećaju sigurno i samopouzdano - te se rješavaju nametnutih normi izgleda.

image

Emily Ratajkowski

DIMITRIOS KAMBOURIS/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA
image

Zoe Kravitz u Saint Laurent haljini i Olivia Wilde u Gucciju

Shutterstock Editorial/Profimedia

Ipak će i u 2023. godini gola haljina potpaljivati kontroverze, upravo zbog nepresušne opsjednutosti savršenim oblikom ženskog tijela. Glumica Florence Pugh tako se našla se na meti muškaraca kojima su zasmetale njezine (male!) grudi i bradavice koje su se nazirale ispod ružičaste Valentino haljine na reviji u Rimu. Njezino samopouzdanje da slobodno pokaže male grudi odjednom je postao nečuveni potez u trenutku kada nas golotinja okružuje na svim platformama.

"Pitam se zašto se svi vi toliko bojite grudiju? Malih? Velikih? Okruglih? Ravnih? I vi biste se to trebali zapitati. Jer to je ovdje problem, a ne moje male sise", rekla je nakon komentara i svima (figurativno) pokazala srednji prst.

image

Florence Pugh u Valentino haljini

PIOVANOTTO MARCO/ABACA/SHUTTERSTOCK
image

Rihanna u Dioru

SCOTT GARFITT/SHUTTERSTOCK

Na meti kritika našla se i blogerica Camille Charriere koja je za vjenčanje odabrala prozirnu haljinu od čipke dizajnera Harrisa Reeda. A na udaru se našla i pjevačica Lizzo u svjetlucavoj transparentnoj haljini - look koji su komentatori opisali kao "odvratan", kao i Rihanna koja je u trudnoći odjenula golu haljinu i poljuljala nametnute norme odijevanja.

image

Vjenačnica Camille Charrière

Instagram
image

Pjevačica Lizzo

THE DAILY STARDUST/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Gola haljina trend je koji danas simbolizira otpor i protest prema svim moralistima koji si daju za pravo ulaziti u slobodu izbora svake žene da manje ili više pokazuje svoje tijelo. Takva sloboda, samopouzdanje i bezbrižnost je, čini se, ono što će najviše zasmetati javnosti i tim više je potrebno održavati prostor koji je lišen ograničenja. Pa, tko zna kakve kreacije ćemo vidjeti u godini ispred nas.

Linker
28. travanj 2024 05:23