Ide uz sve stilove!

Traperice: Odjevni komad iza kojeg stoji priča puno veća od one modne

Ležerni i praktični komadi od jeansa nikad ne izlaze iz mode, a posljednje srijede u travnju nosit ćemo ih s posebnim ciljem - kako bismo podržali dan trapera, dio najdugovječnije kampanje za prevenciju i edukaciju o seksualnom nasilju.

Istodobno ležerne, udobne i praktične, traperice su mnogim ženama omiljeni komad garderobe. Odlično se uklapaju i u dnevne i u večernje kombinacije, a uz malo stilskog promišljanja možemo staviti akcent na njihovu seksi, ozbiljnu, buntovnu ili društveno odgovornu stranu. U ime ove posljednje, zadnje srijede u travnju odjenut ćemo jeans te na taj način dati doprinos obilježavanju međunarodnog Dana trapera, koji je dio globalnog pokreta podrške žrtvama seksualnog nasilja.

Pokrenut je još 1998. s ciljem osvješćivanja javnosti o problemu sekundarne viktimizacije žrtava seksualnog nasilja i destruktivnih mitova koji ga okružuju, a sve je počelo kao izraz bunta protiv sudske presude kojom je krajem devedesetih jedan talijanski silovatelj oslobođen optužbi uz objašnjenje da je žrtva nosila iznimno uske traperice koje ne bi mogao skinuti s nje bez njezine pomoći, a time što mu je pomogla, dala mu je privolu za seksualni odnos.

image
JOAN JETT PUNK

Žene diljem Italije i svijeta bile su zgrožene, a sljedećeg dana članice talijanskog parlamenta pojavile su se na poslu u trapericama, noseći u rukama natpis: jeans, alibi za silovanje. Slučaj je motivirao direktoricu američke udruge Mir nad nasiljem Patriciju Giggams da inicira Denim Day, tj. Dan trapera, zadnje srijede u travnju, u kojem svake godine sudjeluje 12 milijuna ljudi koji na taj dan svojim modnim odabirom, komadima od jeansa, protestiraju protiv zabluda vezanih uz seksualno nasilje koje dodatno viktimiziraju žrtve.

Šezdesete - trapez

Ovaj kroj laska figuri jer naglašava struk i bokove, a istovremeno je vizualno izdužuje, što stvara ženstvenu i elegantnu figuru. Stoga se trapezice nose i u poslovnim odjevnim kombinacijama - naročito ako su sašivene od tamnijeg denima. No, i modeli od ispranog trapera koji inače imaju boho dojam postat će elegantni u kombinaciji s otmjenom bijelom košuljom i decentnim nakitom.

image
ZIMMERMAN

Sedamdesete - skinny

Pripijeni modeli traperica su elegantnija zamjena za sportske tajice, s istim zadatkom - da istaknu figuru. Stoga se kombiniraju s bodijima, prslucima i uskim majicama, odnosno sakoima i jaknama dužine do struka, koji se može naglasiti i širokim remenom. Modeli od tamnijeg denima prikladni su i za večernji izlazak.

image
ALAIA

Čitajte i: Stilska oda prirodi: Boja koja unosi život u ormare najpoželjniji je komad ove sezone

Osamdesete - ravne

Klasični tip traperica koji pristaje svakoj građi tijela, nosi se u elegantnim i pomalo frajerskim odjevnim kombinacijama: s profinjenim satenskim bluzama i ogrtačima muškog kroja te atraktivnim ležernim dodacima. S hlačama od svijetlog denima taj je kontrast još efektniji - premda su modeli od tamnog trapera puno elegantniji od ispranog.

image
CELINE

Devedesete - baggy

Sa širokim i dugačkim nogavicama, ovi modeli gotovo da skrivaju figuru, no kako je struk istaknut, ipak izgledaju ženstveno. Stoga se i kombiniraju s profinjenim odjevnim predmetima od tvida, satena, čipke i finog pletiva. No, obuća ipak mora biti robusna - uske elegantne cipele ne pristaju uz kroj te širine od kompaktnog materijala kakav je denim.

image
MISSONI
Linker
18. travanj 2024 18:27