Kanadska manekenka Coco Rocha
 GC Images
LJETNE KOORDINATE STILA

Svakog ljeta nam se vrate: Izabrale smo super komade s neodoljivim prugicama

S jednim od najpopularnijih uzoraka može se na modno putovanje od Mediterana do Dalekog istoka.

Prema istraživanju globalne modne tražilice Lyst, putem koje se može kupiti odjeća i modni dodaci više od devet tisuća brendova, potražnja za komadima s prugastim uzorkom u ljetnim se mjesecima povećava za 270 posto. Naime, prva asocijacija vezana za taj ikonski uzorak, koja padne na pamet prosječnom kupcu su mornari, a taj se pojam opet nadovezuje na more i ljeto. Stoga su svake sezone među najtraženijim prugastim komadima pamučne majice s vodoravnim plavo-bijelim ili crvenobijelim linijama koje je dvadesetih godina prošlog stoljeća popularizirala francuska dizajnerica Coco Chanel nadahnuta uniformom francuskih mornara.

CANNES, FRANCE - MAY 21: Chiara Ferragni is seen at the Martinez hotel during the 72nd annual Cannes Film Festival on May 21, 2019 in Cannes, France. (Photo by Arnold Jerocki/GC Images)
GC Images
Talijanska influencerica i dizajnerica Chiara Ferragni

Haljine i suknje jarkih pruga idealan su izbor za svečane prilike

CANNES, FRANCE - MAY 21: Coco Rocha is seen at the Martinez hotel during the 72nd annual Cannes Film Festival on May 21, 2019 in Cannes, France. (Photo by Arnold Jerocki/GC Images)
GC Images
Kanadska manekenka Coco Rocha

No za popularnošću ne zaostaju ni uzorci tipični za košulje kakve nose poslovnjaci iz londonskog Cityja i njujorškog Wall Streeta. Riječ je o gusto ispruganom, dvobojnom pamučnom popelinu od kojeg se šivaju haljine s kopčanjem, široke tunike i stroga odijela. Međutim, osim što se mogu nositi u uredu, ti su odjevni predmeti tipični “dress code” posjetiteljica luksuznih mediteranskih ljetovališta, što su potvrdile i odjevne kombinacije mnogih glumačkih zvijezda koje su u svibnju bile gošće filmskog festivala u Cannesu.

Neki prugasti uzorci pak asociraju na Europljankama mnogo dalje destinacije. To se prije svega odnosi na grubo tkane materijale od sirovog lana i pamuka s različito širokim prugama crvene, zelene, plave i crne boje, u kakve afrički, južnoamerički i južnoazijski farmeri spremaju kavu, rižu i kukuruz. Od takvih materijala dizajneri kreiraju atraktivne i praktične kaftane, hlače širokih nogavica i jakne safari kroja. A nadahnuće etno kostimima različitih naroda vidljivo je i kod kreatora koji su u ljetne kolekcije uvrstili raznobojne pruge.

Duru Olowu Collection

Jean-Paula Gaultiera i Elieja Saaba nadahnula je nošnja afričkog plemena Masai, čije živopisne boje tiskane na lepršavom šifonu ili sitno plisiranom organdiju krase večernje haljine. Za Wesa Gordona, kreativnog direktora američke kuće Carolina Herrera, bile su inspirativne ženske nošnje naroda Inka, čije je suknje krinolina kroja koje podsjećaju i na susačku nošnju, transformirao u voluminozne, raskošne balske haljine. A osim u praksi, znanje o prugama može se pokazati i u teoriji. O tom su uzorku, naime, ispisana brojna djela, od priručnika koji savjetuju kako ih kombinirati, do ozbiljnog štiva o njihovoj modnoj povijesti iz kojih se može doznati da su ih kroz povijest nosili vitezovi i revolucionari, ali i prostitutke i zatvorenici.

Linker
16. travanj 2024 10:22