Nježna i moćna

Romantika s karakterom: Čipka je nova kraljica ljeta

Ženstveni komadi od elegantnog, raskošnog i zavodljivog materijala ove su sezone u strasnoj romansi s frajerskim detaljima, a nose se uz kaubojske šešire i motociklističke čizme.

Nedavna anketa britanskog izdanja časopisa Vogue pokazala je da je ženama - od svih tipova haljina - najviše seksi ona od čipke. Vjerojatno bi iste rezultate dala i anketa provedena u drugim časopisima i zemljama jer doista nema elegantnije, ženstvenije i izazovnije haljine od modela od vezene, šlingane ili kukičane čipke - što dokazuju i dizajnerske kreacije iz aktualnih ljetnih kolekcija.

image

Haljine ukrašene čipkom nose se i uz kaubojski šešir i robusne čizme

LUISA SPAGNOLI/ PRESS

Neke od najljepših modela predstavili su libanonski te američki dizajneri Elie Saab i Michael Kors. Njihove haljine od delikatne, poput paučine tanke čipke bijele boje mogu biti ekskluzivne dnevne haljine, ali i vjenčanice - premda su jednostavnog kroja, dužine do koljena, lišene tipičnih ukrasa kao što su volani i nabori.

image

Brazilska top manekenka Izabel Goulart

GADE/BACKGRID/BACKGRID USA
image

Kreacija francuskog brenda Alexis Mabille.

PROMO

To samo dokazuje da je čipka toliko profinjen materijal da joj ne treba nikakav "podizač" kako bi bila atraktivna. Čak ni nakit. Na revijama i u reklamnim kampanjama manekenke na sebi imaju "samo" zapanjujuće atraktivne čipkaste haljine upotpunjene minimalistički oblikovanim sandalama ili natikačama te decentnom torbom - ništa ne smije skrenuti pažnju s čipke koja se ubraja u najdelikatniji tip rukotvorina.

image

Čipka i koža - model kuće Chloe

PRESS

Doduše, ručno rađena čipka je skupa pa krasi samo kreacije visoke mode. U konfekciji se koristi strojno rađena čipka, no to ne umanjuje dopadljivost odjevnog predmeta koji ukrašava. Osim posve čipkastih haljina, ove su sezone popularni i modeli u kombinaciji čipke i satena - vrlo atraktivni modeli mogu se naći u kolekcijama popularnih urbanih brendova, i to po povoljnim cijenama.

image

Haljina od satena i čipke Zara

PRESS
image

Haljina s čipkastim rubom Massimo Dutti.

PRESS

Idealni su za sve ljetne svečanosti, a prilagodljive su svakom stilu - šminkerice ih kombiniraju sa seksepilnim štiklama, klasičarke sa salonkama, a poklonice ekstravagantnog stila odijevanja s visokim komotnim čizmama.

image

Model iz aktualne kolekcije Zadig&Voltaire

PRESS
image
BERTRAND-HILLION MARIE-PAOLA

A tko želi unijeti dozu luksuza u svakodnevne prilike može odabrati neki od brojnih modela pamučnih bluza i tunika ukrašenih čipkastim umecima ili obrubom od čipke.

Linker
11. travanj 2024 03:56