Sajam vjenčanja

Retro veo s vjenčanja samo je djelić nove kolekcije Nataše Mihaljčišin

Predstavljena je nova kolekcija Nataše Mihaljčišin snimljena u jednom zagrebačkom, donjogradskom stanu.

Bjelina i čistoća haljine jednaka čistoći duše u gotovo svim bajkama simbolizira početak idiličnog bračnog života u kojem su "živjeli sretno do kraja života", no prvo su se vjenčali, a još prije su morali svladati razne prepreke i proći kroz nezamislive poteškoće. Prepreke su mogle biti i materijalne i duhovne, političke, vjerske ili etičke, a bilo kako bilo, od romantične vizije idiličnog vjenčanja i harmoničnog sljubljivanja, došlo je do praktične i komercijalne organizacijske platforme. No da bi san ipak ostao san, tu su vjenčanice.

image

Nova kolekcija "Sajam vjenčanja", Nataše Mihaljčišin

SARA B. MORITZ

Ljepota simbolike vjenčanice je ta što joj možemo dati modnu slobodu u svojoj intimi, možemo je ponijeti kao katarzu osjećaja početka, završetka i ponovnog početka, obući ju kao čin, kao gestu susreta, kao ritual kojim se slavi jedan životni ciklus. Preplitanje sna i jave, čežnje i konstrukcije potreba može zakomplicirati odnos prema zbilji, ali ga može i oplemeniti tankoćutnom njegom autentične nježnosti koju predstavlja i nova kolekcija "Sajam vjenčanja" dizajnerice Nataše Mihaljčišin.

image

Nova kolekcija "Sajam vjenčanja", Nataše Mihaljčišin

SARA B. MORITZ

Kolekcija je snimljena u jednom zagrebačkom, donjogradskom stanu, koji se upravo sprema za svoj novi životni ciklus. Konzervirani tragovi prošlog doba odlična su scenografija za interpretaciju pojma, forme i značenja vjenčanice. Na tankoj granici prolaznosti i vječnosti, ritual vjenčanja svjedoči i dubokoj potrebi za prepoznavanjem, zato se, možda i volumen pažnje i značaja koji obilježava tu jednu, iznimnu i posebnu haljinu, često čini predimenzioniranim, a danas i vrlo komercijalno destruktivnim. Ovom se kolekcijom želi vjenčanicu postaviti u simbolički kontekst autentičnog susreta sa sobom, ili s nekim drugim, kako god kome drago i za slavlje bilo!

image

Veo s vjenčanja od prije pola stoljeća dio je nove kolekcije "Sajam vjenčanja"

SARA B. MORITZ

Mnogo je ručnog rada, heklanja, štrikanja, paranja, ziherica i dekonstrukcije. Nalazi se tu i jedan veo s vjenčanja od prije pola stoljeća, zatim jedan dragocjeni svileno čipkasti stolnjak koji je pak s početka prošlog stoljeća. Sve drugo je novo, temeljito i strpljivo izvela Mihaljčišin i njezine suradnice.

image

Nova kolekcija "Sajam vjenčanja", Nataše Mihaljčišin

SARA B. MORITZ
Linker
19. travanj 2024 21:50