Nismo spremni

Povratak tanga haljine: Kome je zaista potreban ovaj trend?

Kontroverzni trend s početka tisućljeća našao je svoj put povratka u 2023. godinu. Barem ako pitamo svjetske trendseterice!

Iako smo se nadali da su Y2K trendovi s početka tisućljeća napokon pronašli svoj put do modne arhive, gdje smo ih i iskopali, slavne trendseterice još uvijek se nisu spremne odvojiti od kontroverznih (pa i toksičnih) modnih trendova. Pri vrhu liste, odmah ispod traperica niskog struka nalaze se haljine s tangom čija je funkcija u suštini jedino performativna. No, TikTok i društvene mreže vrlo brzo generiraju neočekivane trendove pa nas ne bi iznenadio veliki povratak tangi i haljina s dubokim prorezima oko stražnjice.

Predvodnice u 2023. godini su Dua Lipa, Hailey Bieber i Miley Cyrus, koje su u odvažnim lookovima dočekale novu 2023. godinu. Glazbenica Dua Lipa poznata je kao obožavateljica nostalgičnih trendova koje je ponekad jako dobro interpretirala kroz svoj stil. Za doček Nove godine, nosila je haljinu koja podsjeća na Paris Hilton, dizajnera Ludovica de Saint Sernina iz kolekcije za 2023. godinu. Uz haljinu je nosila ružičaste Paris Texas visoke čizme, ali i tangu koja se nadzirala ispod šljokičaste haljine.

Za razliku od Dua Lipe na čijoj su kombinaciji tanga i haljina odvojeni komadi, Hailey Bieber nosila je haljinu čiji su dio prorezi koji sa stražnje strane također izgledaju poput donjeg rublja. A Miley Cyrus, koja je za doček Nove godine nastupala s legendarnom Dolly Parton, promijenila je nekoliko lookova - crna haljina s prorezima na bokovima otkrivala je tanke trake, odnosno tange.

Tanga haljine nisu novitet na modnoj sceni - Hailey Bieber je nosila odvažni model dizajnera Alexandera Wanga 2019. na Met Galu, dok je glumica Alexa Demie crni model nosila na premijeri serije "Euforija". Sjećamo se i Beyonce na naslovnici britanskog Voguea kako nosi Christopher John Rogers haljinu i tange optočene kristalima, a i Kim Kardashian je ljubiteljica trenda. No, one koje su ga proslavile su Britney Spears, Paris Hilton, Christina Aguilera... Zapamćen je i look Gillian Anderson koja je na Vanity Fair tulumu nosila dugu haljinu od žerseja koja je otkrivala leđa - i njezine tange od mrežastog crnog materijala.

image

Hailey Bieber na Met Gali 2019.

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image

Gillian Anderson

PETER BROOKER/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Ljubav kontroverznog trenda koji je poznat i kao "whale tail" jer podsjeća na rep kita koji uranja u "ocean", traje već godinama i svakih nekoliko sezona pronađe put do mainstreama. Prvi puta se pojavljuje na reviji Jeana Paula Gaultiera 1997. godine i nakon toga postaje ‘it‘ trend u izvedbi spomenutih zvijezda poput Britney Spears. Ne zaboravimo, početak nultih godina vrvio je toksičnim trendovima koji nisu pristupačni svakom obliku tijela te najčešće promoviraju mršave figure bez oblina. Koliko se god internet zabavljao s tanga haljinama, nadamo se ipak da ćemo ih pospremiti u modnu arhivu - takav plitki prikaz seksualnosti je potpuno naughtys i out.

Linker
16. travanj 2024 17:51