ZVIJEZDA MODNE KUĆE

Potres u Gucciju: Alessandro Michele unatoč velikim uspjesima napušta brend?

Nekoliko izvora tvrdi kako Guccijeva zvijezda napušta talijansku modnu kuću nakon sedam godina na poziciji kreativnog direktora.

Alessandro Michele napušta Gucci nakon što je sedam godina obnašao funkciju kreativnog direktora, ispričali su anonimni izvori za WWD. Glasnogovornica Guccijeve matične tvrtke Kering nakon opetovanih medijskih upita izjavila je kako "nema komentara", a službeno očitovanje brenda očekuje se u srijedu.

Jedan od izvora navodi kako su od Michelea tražili da provede snažne promjene u dizajnu, no on nije ispunio taj zahtjev. Drugi izvor pak tvrdi kako predsjednik i glavni izvršni direktor Keringa François-Henri Pinault, razmišlja o "promjeni tempa" za Guccijevu zvijezdu.

image

Alessandro Michele 2019. godine

MATT BARON SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Pinaultova intervencija u rad ključnih brendova Keringa nije novost, jer je prošlog studenog smijenio kreativnog direktora Bottege Venete Daniela Leeja unatoč njegovom velikom doprinosu brendu i uspjehu kod kritičara.

Baš kao i u slučaju Bottege, nejasno je zašto Pinault želi napraviti drastične promjene u Gucciju, koji je u rujnu održao jednu od upečatljivijih revija na Milanskom tjednu mode. Gledatelji tom prilikom su svjedočili uzbudljivom zaokretu, jer se u jednom trenutku podignula pregrada te su shvatili da su obje polovice publike zapravo gledale istu reviju, koju su nosili jednojajčani blizanci.

image

House of Gucci, revija koju su predstavili blizanci

GUCCI VIA PIXELFORMULA/SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Michele je izgradio reputaciju zvijezde zahvaljujući novom, androgenom imidžu kojim je osvježio brend nakon sofisticirane jetsetterske estetike koju je njegovala njegova prethodnica Frida Giannini. Na taj je način modnu kuću približio mlađoj publici, a nakon njegovog imenovanja 2015. Gucci je zabilježio rast veći od 35 posto u pet uzastopnih kvartala.

Za poziciju kreativnog direktora Alessandra je odabrao Guccijev predsjednik i glavni izvršni direktor Marco Bizzarri, no jedan od spomenutih izvora tvrdi kako je "idila" u njihovom odnosu završila.

image

Alessandro Michele i Jared Leto na ovogodišnjoj Met Gali

MATT BARON SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
Linker
16. travanj 2024 15:03