Gloria edit

 GLORIA EDIT
Peach Fuzz

Pantone je odlučio: Ova nijansa bit će najveći hit iduće sezone, dočarava mir i spokoj

Kao i svake godine, stručnjaci Pantone Color instituta tragaju za bojom koja će odrediti iduću godinu. U nastavku otkrivamo o kojoj je boji riječ i koja su ju slavna lica uvrstila u svoje ormare.

Kao i svake godine, stručnjaci Pantone Color instituta tragaju za bojom koja će odrediti iduću godinu. U nastavku otkrivamo o kojoj je boji riječ i koja su ju slavna lica uvrstila u svoje ormare.

Svake godine u prosincu stručnjaci Pantone Color instituta proučavaju piste visoke mode, dizajn interijera, pop kulturu i ljudsku psihologiju kako bi pronašli boju koja će odrediti iduću godinu. Prijašnjih godina bile su to žuta i siva koje su obilježile 2021. godinu, ljubičasta Veri Peri vladala je u 2022. godini, zatim crveno-ljubičasta nijansa Viva Magenta u 2023. godini, a prema istraživanju stručnjaka, nijansa koja će odrediti 2024. je „Peach Fuzz” – nježni ton koji dočarava mir i spokoj.

"Prolazimo kroz mnogo previranja u našim životima i imamo potrebu za nježnom bojom. Peach Fuzz je topla, ugodna nijansa i, prije svega, taktilna. Mislimo da je u ovakvim trenucima taktilnost jako važna – imamo potrebu biti u dodiru s drugim ljudima i okupiti ih u našim domovima”, objasnila je stručnjakinja za boje Leatrice Eisman.

Nijanse breskve već su obilježile kolekcije za proljeće i ljetno mnogih modnih dizajnera, pogotovo kada govorimo o Milanu, gdje su se posebno istaknuli dizajni Gucci, Jil Sander i Sportmax modnih kuća. Boja je postala popularna i među poznatim licima. Hilary Duff odlučila je obući Dolce & Gabbana haljinu u nijansi breskve za zabavu Oscars Vanity Fair u ožujku 2023. godine, a Uma Thurman je za dodjelu nagrada Women Making History obukla Pradinu haljinu iste boje.

image

Hilary Duff obukla je Dolce & Gabbana haljinu u nijansi breskve za zabavu Oscars Vanity Fair

MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK
image

Uma Thurman u Pradinoj haljini boje breskve

INSTAGRAM

Stručnjaci objašnjavaju da proces traganja za bojom koja će odrediti iduću godinu ne uključuje samo najnovije trendove, nego se u obzir uzimaju i prijašnji momenti u kojima je boja dobila na važnosti. Na primjer, kralj sive boje Giorgio Armani 2016. godine je izdao nezaboravnu kolekciju u kojoj je većina komada naginjala boji lososa, a Beyoncé je iste godine za modno događanje Met Gala obukla Givenchyjevu haljinu s puf rukavima.

image

Beyoncé je za Met Galu obukla Givenchyjevu haljinu s puf rukavima.

MATT BARON/SHUTTERSTOCK

Boja se tako sve češće počela pojavljivati u pop kulturi te postepeno stjecala popularnost među ženama, ali i muškarcima. Treba spomenuti i Zoë Kravitz koja je 2020. godine oduševila elegantnom haljinom Oscara de la Rente na dodjeli nagrada „SAG Awards” i, pogotovo, Dwaynea Johnsona koji se na dodjeli Oscara u ožujku 2023. godine pojavio u satenskom Peach Fuzz sakou modne kuće Dolce & Gabbana.

image

Zoë Kravitz je 2020. godine oduševila elegantnom haljinom Oscara de la Rente na dodjeli nagrada „SAG Awards”

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK
image

Dwayne Johnson se na dodjeli Oscara u ožujku 2023. godine pojavio u satenskom Peach Fuzz sakou modne kuće Dolce & Gabbana

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Prema tome, dugi su niz godina nijanse breskve prisutne u modnim odabirima, a boja bi trebala svoju kulminaciju u popularnosti doživjeti 2024. godine. Ako išta, dobro je znati čime treba opremiti ormar iduće godine.

Linker
26. travanj 2024 19:11