SEDAM VELIČANSTVENIH

Ovo su nove zvijezde svjetske dizajnerske scene

Oni su mladi i talentirani i imaju obožavatelje među milenijkama i pripadnicama generacije Z.

GEOMETRIJA STILA

image

Kampanja dizajnera Roberta Wuna

ROBERT WUN VIA BESTIMAGE/BESTIMAGE/PROFIMEDIA

IME I PREZIME: Robert Wun (29).

OBRAZOVANJE I POČECI: Rođen je u Hong Kongu, a studirao je na britanskom modnom fakultetu London College of Fashion. Njegovu diplomsku kolekciju ‘Burnt‘ otkupila je londonska trgovina Joyce Boutique, a marku pod vlastitim imenom pokrenuo je 2014. Kolekcije predstavlja na londonskom Tjednu mode.

STIL: Nazivaju ga arhitektom geometrijskih snova jer istražuje odjevne forme stvarajući isklesane siluete u maniri dinamičke simetrije ‘zlatnog reza‘. Glavna umjetnička preokupacija mu je odnos prirode i čovjeka, odnosno tijela i okoline, pa su mu krojevi organski, a materijali umjetni - riječ je o neoprenu, organdiju, likri, spužvi...

PRIZNANJA: Dobitnik je modne nagrade ANDAM za ovu godinu, a 2016. je bio nominiran za nagradu International Woolmark Prize.

KLIJENTICE: Pjevačice Celine Dion, Lady Gaga, Cardi B, Doja Cat, Solange i Erykah Badu, glumice Noomi Rapace i Tessa Thompson. Kreirao je kostime za londonski Kraljevski balet, filmski serijal Igre gladi te za reklame koje je režirao slavni hongkonški redatelj Wong Kar-wai.

DVORSKE PRIČE

image

Sohee Park

IME I PREZIME: Sohee Park (26).

OBRAZOVANJE: Rođena je u Seoulu, a studirala je na poznatoj londonskoj umjetničkom fakultetu Central Saint Martins. Nakon diplome 2020., stažirala je kod Marca Jacobsa, a potom pokrenula vlastitu marku Miss Sohee. U veljači ove godine pozvana je da predstavi novu kolekciju na milanskom Tjednu mode.

STIL: Nadahnjuje ju južnokorejska tradicionalna odjeća, kao i odjevni, zapadnjački stil njene bake koja joj je bila velika podrška tijekom školovanja. Njene kreacije odlikuje ženstvenost i dvorska teatralnost s mnogo ručno dorađenih detalja.

KLIJENTICE: Pjevačice Miley Cyrus, Cardi B, Christina Aguilera i Ariana Grande, manekenke Bella Hadid, Naomi Campbell i Gigi Hadid, glumice Gemma Chan i Julia Fox.

OBLICI VODE

image
FACE TO FACE/PROFIMEDIA

IME I PREZIME: Dimitra Petsa (26).

OBRAZOVANJE: Rođena Atenjanka studirala je na londonskoj modnoj školi Central Saint Martins na kojoj je diplomirala 2018. Svoju marku Di Petsa pokrenula je 2019., a debitirala je početkom 2020. na Tjednu mode u Londonu.

STIL: Kombinira tradicionalne tehnike krojenja i šivanja kojima ju je podučila baka, vlasnica krojačke škole, sa suvremenim tehnikama drapiranja. Koristi ekološki prihvatljive materijale, a nadahnjuje se scenskom umjetnošću, najviše plesom. Uspjeh je postigla ‘mokrim‘ haljinama koje izgledaju kao da su natopljene vodom i pripijene uz tijelo. Te kreacije su joj lani donijele nominaciju za modnu nagradu DAZED100 NextGen koja se dodjeljuje mladim i inovativnim dizajnerima.

KLIJENTICE: Setre Kardashian-Jenner, manekenka Bella Hadid, glazbenice FKA Twigs, Lizzo, Doja Cat, SZA i Nicki Minaj.

U CARSTVU PLETIVA

image

Chet Lo

PROFIMEDIA

IME I PREZIME: Chet Lo (25).

OBRAZOVANJE: Amerikanac azijskih korijena, došao je 2015. u London kako bi upisao studij na londonskom modnom fakultetu Central Saint Martins na kojem je završio pletaći smjer. Nakon diplome je stažirao u francuskoj modnoj kući Maison Margiela pod mentorstvom slavnog Johna Galliana, a potom u njujorškom brendu Proenza Schouler. Marku pod vlastitim imenom osnovao je prije dvije godine u Londonu.

STIL: Kombinira futurizam i klasične ženstvene forme, a nadahnjuju ga japanski stripovi iz 50-ih. Uspjeh je postigao ‘šiljastim‘ pletivom izrađenim inovativnim tehnikama pletenja koje istražuje u svojim kreacijama.

KLIJENTICE: Pjevačice Dua Lipa, Doja Cat, SZA, Willow Smith i Kali Uchis, sestre poduzetnice Kylie i Kendall Jenner.

RASKOŠ KROJA I TKANINA

image

Daniel Del Core

PROFIMEDIA

IME I PREZIME: Daniel Del Core (31).

OBRAZOVANJE: Rođen je u Njemačkoj, majka mu je Njemica, a otac Talijan. Diplomirao je vizualne umjetnosti na milanskom fakultetu Istituto Europeo di Design, a potom je stažirao u modnim kućama Dolce&Gabbana, Versace, Zuhair Murad i Gucci u kojoj je bio asistent kreativnog direktora Alessandra Michelea. Marku Del Core osnovao je 2020., a prvu reviju predstavio na milanskom Tjednu mode u veljači 2021. dobivši status nove nade talijanske mode.

STIL: Kreacije su prepoznatljive po teatralnosti karakterističnoj za visoku modu: krojevi su skulpturalni, materijali raskošni, a detalji ručno izrađeni. Inspiraciju pronalazi u prirodi i organskim oblicima.

KLIJENTICE: Pjevačice Björk, Lana Del Rey, Beth Ditto i Florence Welch, glumica Dakota Fanning.

DODIR AFRIKE

image

Kenneth Ize

PROFIMEDIA

IME I PREZIME: Kenneth Ize (32).

OBRAZOVANJE: Rođen je u Lagosu u Nigeriji, a odrastao u Austriji. Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beču, a potom se vratio u Lagos gdje je prije četiri godine osnovao marku pod vlastitim imenom. Od 2021. kolekcije predstavlja i na pariškom modnom tjednu.

PRIZNANJA: U fokus javnosti je došao 2019. nakon što je bio finalist modne nagrade LVMH. Iste je godine proglašen pobjednikom Arise Fashion Weeka, nigerijskog Tjedna mode čija nagrada iznosi petsto tisuća dolara.

STIL: Nadahnjuje ga tradicionalna afrička kultura, a cilj mu je internacionalizirati afričku modnu scenu. Stoga surađuje s mladim dizajnerima iz Nigerije i susjednih zemalja, a u kolekcijama koristi tkanine proizvedene kod lokalnih tkalaca.

ZAVODLJIVI MINIMALIZAM

image

Emily Ratajkowski na reviji Nensi Dojake

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

IME I PREZIME: Nensi Dojaka (28).

OBRAZOVANJE: Rođena je u Tirani, a 2009. se preselila u Veliku Britaniju. Studirala je na londonskom modnom fakultetu London College of Fashion, a magistrirala na Central Saint Martens. Svoju marku pokrenula je prije tri godine za vrijeme studija. Diplomsku kolekciju otkupila je kanadska modna maloprodajna tvrtka Ssense, a ‘mala crna haljina‘ iz kolekcije postala je najprodavaniji proizvod na najpopularnijoj internetskoj modnoj trgovini Lyst.

STIL: Poznata je po minimalističkim i ultraženstvenim kreacijama od laganih prozirnih tkanina asimetričnog kroja koje podsjećaju na rublje. Nadahnjuje ju minimalizam 90-ih te kontrast ženskih i muških stilskih elemenata. Uzori su joj dizajneri Helmut Lang i Ann Demeulemeester, prvaci minimalističke estetike.

KLIJENTICE: Manekenke Bella Hadid, Emily Ratajkowski i Kaia Gerber, glumice Sophie Turner, Emma Corrin i Carey Mulligan.

Linker
16. travanj 2024 14:31