Oscar za rođendan

Njegovo ime je sinonim za život na visokoj peti: Najpoznatiji postolar na svijetu slavi

Christian Louboutin se proslavio štiklama s crvenim potplatima, a potekao je iz pariške radničke obitelji u koju se nikako nije uklapao.

Pozdravimo Christiana Louboutina, jednog od najvećih dizajnera cipela u povijesti obućarstva! Možda sve dame u publici danas ne nose cipele s visokom petom i crvenim potplatom, ali siguran sam da u svojim ormarima imaju barem nekoliko pari obuće s njegovim potpisom", tim je riječima holivudski superstar Idris Elba početkom prosinca u New Yorku pozvao na pozornicu svog prijatelja, francuskog dizajnera, dobitnika nagrade za životno djelo Footwear News Achievement. Ta nagrada se kolokvijalno naziva "modni Oscar za cipele", a francuski dizajner Christian Louboutin dobio ju je mjesec dana uoči 60. rođendana, koji će proslaviti 7. siječnja 2023.

Njegove kreacije, objekt žudnje mnogih žena koje obožavaju život na visokoj peti, više od tri desetljeća sinonim su za glamur i luksuz sa stilom. Prvi salon u Parizu otvorio je 1991., a prva klijentica bila mu je monegaška princeza Caroline koja se svojim parom cipela pohvalila jednom modnom novinaru. Usmena predaja za Louboutina je oduvijek bila najbolja reklama, a poznat je i po tome što na putu do svog globalnog uspjeha nije uložio niti novčića u plaćenu reklamu bilo koje vrste.

image

Glumicu Glenn Close je pozvao na svoj party 2017.

ANGELA PHAM/BFA/SHUTTERSTOCK

Prve godine ispunio je poslovni plan i prodao 200 pari cipela, a danas ih otprilike toliko prodaje svakog sata u svojim trgovinama diljem svijeta. Lani je objavljeno kako njegov brend već četvrtu godinu zaredom na globalno tržište lansira više od pola milijuna pari cipela, čija se cijena kreće od 500 do 6000 američkih dolara - ovisno modelu, količini i vrsti ukrasa te ekskluzivnosti izrade.

Praktički je nemoguće pobrojati slavne dame koje obožavaju njegove kreacije: Jennifer Lopez, Cardi B, Sarah Jessica Parker, Nicole Kidman, Angelina Jolie, Catherine Deneuve, Kylie Minogue, Patti LaBelle, Madonna, Christina Aguilera i Mariah Carey samo su neke od slavnih "ovisnica" o lobutankama. No, njihova definitivno najveća obožavateljica je Danielle Fernandes Dominique Schuelein-Steel, poznatija kao Danielle Steel. Najprodavanija književna autorica na svijetu, čijih je 190 knjiga, od toga 140 ljubavnih romana, prodano u više od osamsto milijuna primjeraka, posjeduje više od šest tisuća pari cipela s crvenim potplatima. Katkad u jednoj kupnji odabere 80 pari.

image

Španjolska glumica Rossy de Palma i Christian Louboutin

PIXELFORMULA/SIPA PRESS/PROF

Globalna zaluđenost njegovim brendom osigurala mu je i iznimno osobno bogatstvo: Christian Louboutin na pragu 60. rođendana raspolaže imetkom od 1,6 milijardi dolara, a vrijednost kompanije i brenda je višestruko veća. U ožujku 2021. je, primjerice, nizozemski holding Exor, u vlasništvu talijanske obitelji Agnelli, kupio četvrtinu udjela u Louboutinovoj kompaniji za 643 milijuna dolara. Fenomenalan je to uspjeh za čovjeka koji je kao 12-godišnjak prvi put pobjegao od kuće, tri puta bio izbacivan iz škole, a formalno obrazovanje prekinuo sa 16 godina.

Christian Louboutin rođen je 7. siječnja 1963. u Parizu, gdje je njegov otac Roger Louboutin vodio obrt za proizvodnju namještaja, a majka Irene bila je domaćica koja se posvetila odgoju triju kćeri i sina.

image

Prizor koji mu se urezao u pamćenje - zabrana ulaska u muzej u cipelama s visokim potpeticama

DESIGN MUSEUM

"U najranijem djetinjstvu primijetio sam da sam drukčiji od ostalih članova svoje obitelji. Imao sam mnogo tamniju put od roditelja i sestara, bio sam drukčije građe od njih, a interese da i ne spominjem. Zbog toga sam izmaštao vlastitu priču i osobnu povijest: uvjerio sam samog sebe da su me roditelji posvojili, da sam potomak drevne egipatske loze koja seže od faraona te da ću kad odrastem krenuti u potragu za svojim korijenima. Proučavao sam hijeroglife, faraone, tajne piramida... gutao sam sve knjige o tome", izjavio je Christian Louboutin 2012. za škotski dnevnik The Scotsman.

Dvije godine nakon tog intervjua saznao je da u svojim dječjim fantazijama nije bio daleko od istine, da ga instinkt nije prevario. Jedna od njegovih sestara otkrila mu je kako joj je majka prije smrti povjerila da je Christianov biološki otac uistinu Egipćanin, s kojim se ona bila upustila u aferu i ostala u drugom stanju.

image

Njegov zlatni standard je potpetica od 16 centimetara visine

JOHN SHEARER WIREIMAGE

Ipak, osjećaj nepripadanja koji ga je pratio tijekom odrastanja nije ga obeshrabrio, nego potaknuo da već u tinejdžerskoj dobi punim plućima krene u život bez okova roditeljske stege i svih drugih autoriteta. Svoje je mjesto pronašao s prijateljima na pariškim ulicama i u noćnim klubovima.

Francuska metropola je sedamdesetih godina prošlog stoljeća bila jedno od najuzbudljivijih mjesta na svijetu, a Christian Louboutin doživio je to u klubovima, kazalištima i na tadašnjim prvim neformalnim gay okupljalištima.

Još u ranoj mladosti oduševljavao se plesnom umjetnošću, razmišljao o cipelama za plesače i svoje modele bez prestanka skicirao i crtao po školskim bilježnicama. To ga je zanimalo mnogo više od nastave i učenja, a u školi se provlačio zahvaljujući iznimnom pamćenju.

Jedna od prekretnica u njegovom formiranju bilo je otkriće da se u stanci između činova može besplatno ući u pariške teatre, pa čak i u Operu, pa je na taj način odgledao završne dijelove svih predstava koje su u to vrijeme bile na repertoaru. Posebno je obožavao raskošne produkcije Opere Garnier te vrhunske kabaretske spektakle u klubovima kao što su Moulin Rouge i Paradis Latin.

image

Kao mladić je dobro upoznao noćni život Pariza 70-ih i 80-ih godina

PATRICK SICCOLI PATRICK/SIPA P PATRICK SICCOLI PATRICK/SIPA P

"Sjećam se trenutka kad sam odlučio prekinuti školovanje. Gledao sam jednu TV emisiju u kojoj je talijanska filmska diva Sophia Loren pričala o svojoj četiri godine mlađoj sestri Anna Mariji, koja je s 12 godina napustila školu i zaposlila se kako bi financijski pomagala njihovoj samohranoj majci. Na to su svi u studiju zapljeskali, a Sophia je dodala da će Anna Maria kad-tad diplomirati, makar i u pedesetoj", ispričao je Louboutin koji je u njezinom primjeru prepoznao sebe. Kako bi stekao neko zvanje i što prije počeo raditi, upisao je tečajeve za krojača, kuhara i frizera. No, u međuvremenu je shvatio da se egzistencija može osigurati i na druge, mnogo zabavnije načine, pa se zaposlio kao asistent produkcije u čuvenom kabaretu Folies Bergere, gdje je izvođačima u backstageu pomagao da se presvuku, poprave šminku, frizuru i odjeću. Tamo je saznao da je plesačicama teško pronaći cipele koje ih neće žuljati tijekom nastupa.

"Cipele su ekstremno važne za plesačice, s obzirom na to da djevojke na sebi imaju vrlo malo odjeće pa je upravo cipela ta koja gradi imidž i pridonosi cjelokupnom dojmu. Ona je njihovo najvažnije oružje, a razumije se da obuća ne mora biti samo funkcionalna nego i lijepa", izjavio je Louboutin prisjećajući se svojih mladenačkih dana.

Paralelno s tim je divlje partijao s ekipom koja se samoprozvala bandom iz Palacea, prema imenu jednog od najpoznatijih noćnih klubova sedamdesetih. Oni su bili pioniri pariškog punka, smatrali su se anarhistima i prezirali autoritete te svaku vrstu društvenih normi i konvencija, a s njima su znali tulumariti umjetnici poput britanskog rokera Micka Jaggera te američkog pop-artista Andyja Warhola. U tom umjetničkom miksu Christian Louboutin je uživao, ali se okušao i na filmu u epizodnim ulogama nezavisnih produkcija. Među njima je najpoznatiji film "Race d‘Ep!", što je u pariškom slengu naziv za homoseksualca (na engleski je preveden kao "Stoljeće homoseksualnosti"). U intelektualnim i homoseksualnim krugovima na Zapadu stekao je kultni status.

image

Christian Louboutin već je 25 godina u sretnoj vezi s krajobraznim arhitektom Louisom Benechom

BERTRAND RINDOFF PETROFF GETTY IMAGES

"Za moju fascinaciju cipelama najzaslužniji je bio posjet Muzeju za umjetnost i obrt zemalja Afrike i Oceanije, ispred kojeg je bio znak zabrane nošenja cipela s visokim potpeticama zbog opasnosti od oštećenja drvenih podova. Taj prizor mi se zauvijek urezao u pamćenje i na neki me način pratio cijelog života. Svoju karijeru na neki sam način posvetio kršenju ustaljenih društvenih normi i pravila s ciljem kako bi se žene osjećale što snažnijima i samopouzdanijima", izjavio je Christian Louboutin koji je s prijateljima kao tinejdžer proputovao Egipat i Indiju. Potom se, kao 18-godišnjak, s blokom svojih crteža i skica pojavio na vratima modne kuće Dior, koja ga je poslala na stažiranje u svoju tvornicu cipela u Romanceu. Glavni dizajner Diorovih cipela svojedobno je bio Charles Jourdan, čiji su atelijer nakon njegove smrti preuzeli sinovi, pa je mladi Louboutin uz njih naučio osnove. Potom je prešao u atelijer legendarnog pariškog obućara Rogera Viviera, tvorca špičastih štikli (stiletto), kipara po vokaciji koji ga je naučio važnosti linije i konstrukcije. Kasnije je honorarno radio za Chanel, Yvesa Saint Laurenta i dizajnericu Maud Frizon, a potkraj osamdesetih zasitio se obućarstva i odlučio postati krajobrazni arhitekt.

image

Pjevačica Rihanna u štiklama s njegovim potpisom

JAMIE MCCARTHY GETTY IMAGES

Ipak se na kraju vratio svojoj najvećoj ljubavi, a prvi mali dućan u Ulici Jean-Jacquesa Rousseaua 19 otvorio je s dvojicom prijatelja. Prva klijentica, princeza Caroline od Monaka, slučajno je nabasala na njega, a kako ju je tom prilikom u stopu pratio novinar utjecajnog američkog modnog magazina W, odmah je o tome izvijestio svoje čitateljice. Članak o monegaškoj princezi koja obožava cipele anonimnog pariškog obućara ugrađen je u temelje svih budućih Louboutinovih uspjeha. No, oni ne bi bili toliko značajni da pariški zanatlija, kako sam sebe naziva, nije osmislio efektan i globalno prepoznatljiv zaštitni znak svog brenda - crvene potplate!

image

Proslavio se crvenim potplatima

©PHILIPPE GARCIA

"Ideja mi je pala na pamet dok sam pripremao kolekciju za jesen/zimu 1993. Cipele su na papiru izgledale fenomenalno, ali im je u stvarnosti nešto nedostajalo. Na kraju sam shvatio da je njihov jedini nedostatak crnilo potplata. Od asistentice sam posudio crveni lak za nokte i obojio ih. Cipele su s tim detaljem naprosto oživjele, pa sam polakirao sve potplate svih modela iz kolekcije. Odmah mi je postalo jasno da će to biti veliki uspjeh, jer su žene boju potplata mogle kombinirati s lakom za nokte i ružem za usne, a privlačile su i muške poglede. Za muškarce je crvena boja oličenje erotičnosti, a kako žene zavode i cipelama, crveni lakirani potplati ostaju zauvijek", objasnio je slavni dizajner.

image

Njegova ‘Loubifamily‘ obuhvaća sve vrste obuće i modnog accessoiresa

CHRISTIAN LOUBOUTIN VIA BESTIMAG

Njegov ton patentiran je pod kodom Pantone 18-1663 TPX, a crveni potplati zaštićeni su robni znak u mnogim zemljama svijeta.

"Pokušao sam hodati u štiklama i otkrio da to nije nimalo lako. Zato se divim damama poput Victorije Beckham koje se u njima kreću kao da su s njima rođene, baš kao i Tina Turner koja u štiklama može što god poželi. Neodoljive su i Penelope Cruz te Beyoncé, ali ni za jednu od njih ne mogu reći da je moja muza. Ja cipele radim za sve žene", kaže dizajner koji je sreću u privatnom životu pronašao uz svog partnera Louisa Benecha, francuskog krajobraznog arhitekta s kojim je u vezi već četvrt stoljeća.

image

Njegove bočice lakova za nokte karakterističnog su dizajna sa špičastim poklopcem

©CHRISTIAN LOUBOUTIN PRESS

Veže ih ljubav prema umjetnosti, arhitekturi, dizajnu i putovanjima, a porječkaju se samo kad ne uspiju usuglasiti raspored korištenja svojih brojnih nekretnina diljem svijeta. Posjeduju ih 25, a među njima su najatraktivniji stanovi na najboljim pariškim adresama, ribarska kuća u Lisabonu, vila u egipatskom Luxoru, dvorac iz ranog srednjeg vijeka u Vendeeu u francuskoj pokrajini Pays de la Loire te palača u sirijskom Alepu, koja je uništena u ratu u toj zemlji.

image

Obožavateljica lika i djela Christiana Louboutina je i američka glumica Blake Lively

JGM/PACIFIC COAST NEWS/PROFI

POZNATI O ŠTIKLAMA

Christian Louboutin: Visoke potpetice transformiraju govor tijela, držanje i stav žene, podižu je ne samo fizički nego i emocionalno, te psihički.

Manolo Blahnik: Cipele s visokom potpeticom su najbrži način da žene dožive instantnu metamorfozu.

Oprah Winfrey: Otkako sam otkrila ‘lobutanke‘ još stojim s obje noge čvrsto na zemlji, samo nosim bolje cipele.

Christian Dior: Prvi pravi dokaz ženske elegancije vidi se u onom što nosi na nogama.

Victoria Beckham: Ne mogu se koncentrirati u cipelama s ravnim potplatima.

Sarah Jessica Parker: Ne bojim se visine, pogledajte moje cipele!

Sonya Rykiel: Kako možete živjeti na visokoj nozi ako ne nosite visoke potpetice?

Carine Roitfeld: Uvijek nosite visoke potpetice, one vam daju moć. U njima se drukčije krećete, drukčije sjedite, čak drukčije govorite.

image

Sydney Sweeney obožava njegove cipele

IMAGE PRESS AGENCY/NURPHOTO/SHUT
Linker
23. travanj 2024 14:12