SIGURNA MODNA LUKA

Ljeti se utrostruči potražnja za plavim i bijelim odjevnim komadima. Zašto?

Uzburkane stilske vode ljeti smiruje provjerena elegancija mornarskog stila - prugaste košulje i haljine, tamnoplave hlače i bijela odijela.

Prema istraživanju internetske platforme Trendstop, koja se bavi analizom tržišta odjeće i dodataka kao i navikama potrošača, u lipnju, srpnju i kolovozu se utrostruči potražnja za plavim i bijelim odjevnim komadima te onima s prugama u te dvije boje, za dodacima s motivom sidra, "kapetanskim" kapama ili pak natikačama s detaljima od konopa - ukratko, za svime što simbolizira mornarski stil.

image

Kreacija brenda japanskog brenda Toga.

X/AVALON/PROFIMEDIA X/AVALON/PROFIMEDIA

Hannah Lyons, kustosica britanskog Pomorskog muzeja u Londonu, i jedan od inicijatora izložbe koja tematizira vezu mode i nautike (otvorenje se planira za rujan), smatra da se privlačnost tog modnog "žanra" krije u ozračju morske avanture i romanse, koje potenciraju poznata književna djela i brojni filmovi. ‘‘Osim toga‘‘, rekla je Lyons u intervjuu za mrežni portal CNN Style, ‘‘mornarski stil je modni klasik koji pristaje svakome, bez obzira na spol ili životnu dob‘‘. To dokazuju i poznati koji se ovog ljeta odmaraju diljem Mediterana, od Španjolske do Grčke: žene su odjevene u majice i haljine s uzorkom takozvanih bretonskih pruga (21 bijela i 21 tamnoplava), bijela odijela sa zlatnom dugmadi, plave suknje s bijelim rubom, dok muškarci nose plavo-bijele prugaste košulje i plave bermude.

image

Američki dizajner Tommy Hilfiger sa suprugom Dee Ocleppo na ljetovanju.

BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIME BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIME
image

Holivudska glumica Maria Bakalova u ležernoj varijanti mornarskog stila.

CHRISTOPHER PETERSON/SPLASHNEW CHRISTOPHER PETERSON/SPLASHNEW

Praktičan i privlačan, ove je sezone nadahnuo brojne dizajnere u osmišljavanju cruise kolekcija namijenjenih ljetovanju. Osim kuća Chanel i Jean Paul Gaultier, kojima je mornarski stil jedan od prepoznatljivih elemenata u dizajnu - Coco Chanel je bila oduševljena atraktivnošću koju je muška odjeća, pa tako i mornarička uniforma, unijela u žensku modu, dok je francuski kreator trajno opčinjen mornarima - prugaste ‘‘mornarske‘‘ kreacije predstavila je čak i otkačena britanska dizajnerica Vivienne Westwood te libanonski kreator Elie Saab, inače poznat po glamuroznim lepršavim i bogato ukrašenim večernjim haljinama.

image

Model iz kolekcije britanske dizajnerice Vivienne Westwood.

VIVIENNE WESTWOOD VIA BESTIMAGE VIVIENNE WESTWOOD VIA BESTIMAGE

Modna platforma Lyst je objavila da su njegovi modeli među najtraženijima u segmentu luksuznih linija mornarskog stila, dok u segmentu konfekcijske, ready-to-wear odjeće, prednjači pamučni pulover (ili majica) prugastog uzorka, koje ima gotovo svaki modni brend. Bez obzira na odabir - ekskluzivnija ili povoljnija varijanta - korist je višestruka: odjevni predmet mornarskog stila prikladan je ne samo za ljetovanje, nego i za povratak u ured.

Linker
19. travanj 2024 06:08