HUNTER INSTAGRAM
Kad lovac promaši

Kako su ‘Hunterice‘ od omiljenog komada došle do - bankrota

Premda je meta bila vidljiva, a oružje precizno, britanska tvrtka Hunter ipak je ispalila ćorak: gumene čizme koje su obožavali članovi kraljevske obitelji i ljubitelji glazbenih festivala više nisu tražene uslijed pada kvalitete izrade i klimatskih promjena.

Premda je meta bila vidljiva, a oružje precizno, britanska tvrtka Hunter ipak je ispalila ćorak: gumene čizme koje su obožavali članovi kraljevske obitelji i ljubitelji glazbenih festivala više nisu tražene uslijed pada kvalitete izrade i klimatskih promjena.

Tko u posljednje vrijeme želi na­­ručiti gumene čizme Hunter u internetskoj trgovini te britanske robne marke, samo može pročitati poruku da "kupcima spremaju potpuno novo iskustvo" te da ostave adresu elektroničke pošte kako bi ih obavijestili o ponovnom otvaranju stranice. Čizme koje se proizvode od 1956., a prodaju po prosječnoj cijeni od 150 eura, trenutno se ne mogu naručiti jer je kompanija Hunter Boot Limited, osnovana prije 167 godina u Edinburghu, bankrotirala. Njihova jedina britanska trgovina u Oxfordshireu u blizini Londona je zatvorena, a 121 zaposlenik završio je na burzi rada. A nije da im je nedostajalo kupaca. "Hunterice" su bile omiljena obuća na britanskom dvoru: kao ljubitelji prirode i sportova na otvorenom, imali su ih kraljica Elizabeta II., njen sin, kralj Charles III., njezina sestra, princeza Margaret, kraljica Camilla i princeza Catherine.

image

Charles III. s prvom suprugom, princezom Dianom

PHOTONEWS SCOTLAND/SHUTTERSTOCK PHOTONEWS SCOTLAND/SHUTTERSTOCK

Štoviše, kao opskrbljivačima dvora, princ Philip dodijelio im je takozvani Royal Warrant, garanciju o kvaliteti koja istodobno služi kao pohvalnica u daljnjoj promociji tvrtke.

Drugi "poguranac" ove su čizme dobile za­­hva­­ljujući kulturi glazbenih festivala. Na prašnjavim i blatnjavim livadama na kojima plešu i zabavljaju se deseci tisuća ljudi gumene čizme pokazale su se kao jedini praktičan odjevni izbor, pa su ih imale manekenke Kate Moss i Heidi Klum, pjevačice i glumice Selena Gomez i Zendaya Coleman, influencerica Chiara Ferragni... No, sve to nije bilo dovoljno da ne odu u stečaj jer nije bila riječ o jednom problemu, već o spletu različitih nepovoljnih okolnosti koji je popularan britanski brend bacio na koljena.

image

Britanska dizajnerica i TV prezenterica Alexa Chung

JONATHAN HORDLE/SHUTTERSTOCK JONATHAN HORDLE/SHUTTERSTOCK
image

Britanska manekenka Kate Moss

JUSTIN GOFF/GOFF PHOTOS/PROF JUSTIN GOFF/GOFF PHOTOS/PROF

Iz Huntera su, naime, poslali priopćenje da je za dug od 112 milijuna funta krivo povećanje troškova transporta, zatvaranje proizvodnih pogona u Kini zbog pandemije, globalna ekonomska kriza, inflacija te problemi u opskrbi. A zadnji čavao u lijesu tvrtke koja je 2018. završila s rekordnim prihodom od gotovo 114 milijuna funta zadalo je dugotrajno suho vrijeme u SAD-u, jednom od najvećih tržišta. I dok je takav scenarij uzrokovan klimatskim promjenama izgledan i za druge odjevne brendove, problem s "huntericama" ipak ne leži samo u vanjskim okolnostima. Neslužbene informacije govore da su se kupci žalili zbog loše kvalitete proizvodnje koja je od 2008. premještena u Kinu: otpadaju im potplati, materijal se raspada u pregibima čizme, a guma puca.

image
RAY TANG/SHUTTERSTOCK RAY TANG/SHUTTERSTOCK

No, spas ipak postoji - Hunter je nedavno za približno sto milijuna funta kupila američka kompanija Authentic Brands Group koja u portfelju ima modne brendove Juicy Couture, Ted Baker, Herve Leger i Reebok. Ipak, bez obzira na novog vlasnika koji je obećao da će nastaviti proizvodnju, mnogi vjerovnici te posrnule tvrtke ostat će kratkih rukava. I to najvećim dijelom oni domaći, britanski, a riječ je o malim obiteljskim tvrtkama kojima je "veliki" Hunter ostao dužan 11,5 milijuna funti. Oni na taj novac mogu zaboraviti, ali ne i američke banke koje su Hunteru posuđivale novac: Wells Fargo, Goldman Sachs i još dvije manje banke dobit će ukupno 97 milijuna funti nakon što kupoprodajni ugovor postane valjan.

To nije prvi novčani problem tvrtke koju je osnovala kompanija North British Rubber Company u vlasništvu američkih poduzetnika Henryja Leeja Norrisa i Spencera Thomasa Parmeleeja, koji su se doselili u Škotsku. Prije sedamnaest godina također su imali novčane probleme. No, tada su zbog cijene goriva i troškova širenja posla u Ameriku bili dužni dva milijuna funta, što su pokrili tadašnji dioničari, lord Marland of Odstock, britanski biznismen i političar, te Peter Mullen, bivši direktor britanskog modnog brenda Thomas Pink. Nakon konsolidacije Hunter se činio spremnim za nove pobjede. Svojim su čizmama opremili britanski olimpijski tim za igre u Pekingu 2008.; pet godina kasnije pokrenuli su liniju Hunter Field s modelima raznih boja i dizajna, a 2013. su u Londonu otvorili svoju prvu megatrgovinu na tri kata u kojoj su se mogli kupiti svi modeli iz linija Hunter Original, Hunter Field i Hunter Kids. Ipak, ni to nije bilo dovoljno da prebrode pad kvalitete svojih proizvoda, kao ni globalno zatopljenje.

Linker
27. travanj 2024 12:38