Za stajliš jesen

Kabanice se vraćaju na ulice: Našli smo neodoljivih 10 modela

Nekada su ih nosili samo ribari i radnici na otvorenom, a danas su dio modnog statementa. Sastavili smo shopping vodič modela iz aktualnih kolekcija.

Jesen je iza ugla, htjeli mi to ili ne. Dok plačemo za ljetom, stižu niže temperature i kišno razdoblje pa valja biti spreman. Osim balonera koji su najpoželjniji odjevni predmet u hladnijoj sezoni, u fokus dolaze trendovske kabanice. One nisu samo praktičan komad koji nas izvrsno štiti od kiše, već imaju i estetsku funkciju te ih možemo uklopiti u svaki stajling.

image

U četrdesetima se kabanica usklađivala sa kišobranom, čizmama i pokrivalima za glavu.

TOPFOTO.CO.UK/TOPFOTO/PROFIMEDIA

Kabanice su, kako vjerojatno znate, izrađene od vodonepropusnog materijala. Nekada su ih koristili samo ribari i radnici na otvorenom, a danas su dio svakodnevnih outfita. Nastale su u 19. stoljeću te su se tada izrađivale samo od kaučuka, odnosno gume, a danas se obično izrađuju od plastike i sjajnih materijala.

Prva moderna vodootporna kabanica nastala je 1824. godine prema patentu škotskog kemičara Charlesa Macintosha. On je novi materijal opisao kao ‘indijsku gumenu tkaninu‘. Napravio ju je ugradnjom gume omekšane benzinom između dva sloja tekstila.

image

Brigitte Bardot u žutoj kabanici.

MARIANNE PRODUCTIONS/PARC FILM/AFP/PROFIMEDIA

Postale su popularne nakon Drugog svjetskog rata jer se promijenio način života - ljudi su više vremena boravili na otvorenom pa im je trebala odjeća otporna na sve vremenske uvjete. Tada nije bilo čudno vidjeti ženu koja uz kabanicu nosi i kišobran za dodatnu zaštitu, a kroj kabanice pratio je kroj haljina koje su imale voluminozni donji dio.

Puno su se nosile i u šezdesetima i to u jarkim bojama te bi ih žene nerijetko usklađivale s pokrivalima za glavu i čizmama. Danas ih možemo naći u raznim bojama i s upečatljivim dezenima, s ili bez kapuljače, a posebice su cool prozirni modeli.

image

Kabanice daanas možemo naći u privlačnim bojama i u raznim dužinama.

JONAS GUSTAVSSON/DDP USA/PROFIMEDIA JONAS GUSTAVSSON/DDP USA/PROFIMEDIA

Ako se pitate kako ih kombinirati, jednostavno je - nosite ih na glomazne čizme, mokasine s platformom, tenisice, pa čak i štikle. Čak nije niti bitno što se nalazi ispod jer je kabanica u fokusu, pa možemo reći da zamjenjuje kaput.

U popularnim trgovinama pronašli smo zaista odlične komade pa "bacite oko"!

image

Miss Selfridge prozirna kabanica, Asos, 487,42 kn, 64,99 €.

ASOS
image

Duga kabanica, H&M, 374,92 kn, 49,99 €.

H&M
image

Žuta kabanica, Asos, 419,92 kn, 55,99 €.

ASOS
image

Joules kabanica s uzorkom, Nordstrom, 487.19 kn, 64,95 €.

NORDSTROM
image

Kabanica na pruge, Lidl, 179 kn, 23,76 €.

LIDL
image

Schmuddelwedda kabanica, Zalando, 1.435,93 kn, 191,45 €.

ZALANDO
image

Didriksons kabanica, Zalando, 1531,20 kn, 204,16 €.

ZALANDO
image

Prozirna kratka kabanica, Asos, 487,42 kn, 64,99 €.

ASOS
image

Polo Ralph Lauren šarena kabanica, Zalando, 2.999 kn, 399,86 €.

ZALANDO
image

Prozirna kabanica, Boohoo, 139,20 kn, 18,56 €.

BOOHOO
Linker
21. ožujak 2024 14:28