Revija Michael Kors za jesen 2017.
 Getty Images for Michael Kors
Uzorak koji ne izlazi iz mode

'It' karirani komadi koji uvijek dobro dođu u ormaru

Karirani uzorak koji nose prinčevi i pripadnici visokog društva otmjenom čini i žensku garderobu: poslovne žene nose ga u elegantnim odjevnim kombinacijama, a tinejdžerice u buntovnim.

Za fascinaciju princem na bijelom konju zasigurno je zaslužna i činjenica da se ta gospoda jako dobro odijevaju. Toliko dobro da su im stil ukrale i "princeze". Plava krv "kola", naime, većinom jesenskih kolekcija - karirani uzorak koji se nalazi na odijelima, suknjama, kaputima, pa čak i torbama i cipelama naziva se "prince de Galles", što je francuska inačica imena engleske prinčevske kuće Wales. Naime, britanski kralj Edvard VII., koji je imao titulu princa od Walesa prije nego što je došao na tron početkom 20. stoljeća, toliko je volio nositi karirana odijela da je njegov ukus postao svojevrsni kodeks odijevanja pripadnika visokog društva.

NEW YORK, NY - FEBRUARY 15:  A model walks the runway during the Michael Kors Collection Fall 2017 fashion show at Spring Studios on February 15, 2017 in New York City.  (Photo by JP Yim/Getty Images for Michael Kors)
Getty Images for Michael Kors
Revija Michael Kors za jesen 2017.

NEW YORK, NY - FEBRUARY 11:  A model walks the runway at the Alexander Wang  February 2017 fashion show during New York Fashion Week on February 11, 2017 in New York City.  (Photo by JP Yim/Getty Images)
Getty Images
Revija Alexander Wang

Dva desetljeća kasnije na taj je uzorak naišla francuska dizajnerica Coco Chanel, koja je ljubovala s britanskim plemićem, vojvodom od Westminstera. Oduševljena njegovom elegancijom, od kraja 20-ih godina prošlog stoljeća počinje dizajnirati ženske kostime kariranog uzorka. Otad su komadi od tvida "prince de Galles" izbor onih koji žele, ili moraju, izgledati profinjeno i samouvjereno. No nije to odlika samo poslovnih žena, koje odijelo i kostim od tvida nose sa svilenim košuljama i salonkama, nego i tinejdžerica. A one, pak, taj "ozbiljni" uzorak kombiniraju na buntovni, pankerski način - s kožom, traperom i zakovicama. U nastavku pogledajte komade koje je odabrao naš stilist Oliver Jularić.

Vladimira Spindler / Hanza Media
Vunene hlače (199 kn, C&A)

Vladimira Spindler / Hanza Media
Sako od vune (299 kn, C&A)

Vladimira Spindler / Hanza Media
Pamučna košulja (249 kn, Orsay)

Vladimira Spindler / Hanza Media
BCBG salonke od tekstila (499,90 kn, Shoe Box)

diesel.com
Vuneni kaput (2990 kn, Diesel)

Vladimira Spindler / Hanza Media
Haljina od poliestera s elastanom (139 kn, My Boutique)

Linker
16. travanj 2024 09:38