Korak u budućnost

Futuristička moda uvukla se u naše ormare! Donosimo najbolje komade neobičnog, ali cool dizajna

Kostime u seriji ‘Vučji odgoj‘ obožavaju ljubitelji znanstveno-fantastičnog žanra, ali i tekstilni divovi, pa su replike futurističke garderobe dostupne i u trgovinama ‘brze mode‘. U novom broju Glorije IN pronađite hit komade s pogledom u budućnost.

Pitanje je li određeni stil odijevanja nastao pod utjecajem popularnih filmova i serija ili su kostimi u njima kreirani na temelju aktualnih trendova, jednako je onom o kokoši i jajetu. Ogledni primjer ispreplitanja scenske i “stvarne” odjeće daje znanstveno-fantastična serija “Vučji odgoj” koja se odnedavno može pratiti na kanalu HBO.

image
Serija ‘Vučji odgoj’ s Amandom Collin i Fimmelom Travisom emitira se na kanalu HBO.
CAPITAL PICTURES/FILM STILLS/CAPITAL PICTURES/FILM STILLS /

Kreacije kostimografkinje Janty Yates već su stekle kultni status među ljubiteljima hi-tech stila (posebno kombinezon od lateksa koji nosi lik Majke), pa se kopije nalaze u ponudi mnogih brendova “brze” mode kao što je Fashion Nova.

Yates, inače dugogodišnja suradnica redatelja Ridleyja Scotta i dobitnica Oscara za kostime u povijesnom spektaklu “Gladijator”, istaknula je u jednom intervjuu da na njen rad utječu suvremeni avangardni dizajneri poput Ricka Owensa.

Dominacija tehnoloških materijala

Dovoljno je pogledati samo aktualnu kolekciju otkačenog Amerikanca da bude jasno kako bi ogrtači od prozirnog silikona, uske haljine od mekog pletiva i visoke čizme s potplatima od pleksiglasa okovanog metalnim pločicama bez ikakvih preinaka bile prikladne za kostime u ovoj distopijskoj seriji. No, proći bi mogli i mnogi drugi komadi iz aktualnih kolekcija dizajnerskih kuća i konfekcijskih brendova u kojima dominiraju tehnološki materijali kao što je skaj, lateks i silikon, jednostavni krojevi te robusni detalji.

image
Sjajni materijali poput skaja i lakirane kože daju odjeći jednostavnog kroja nadrealni dojam. (Sally Lapointe)
VICTOR VIRGILE GAMMA-RAPHO VIA GETTY IMAGES
image
Neobične čizme sjajan su dodatak futurističkom looku. (Rick Owens)
PETER WHITE GETTY IMAGES

Ovaj milenijski futurizam nastao je na sportskom stilu s obilježjima vojničkih uniformi i jedan je od mogućih primjera odjeće budućnosti. Zbog ograničenosti resursa i globalnog problema s tekstilnim otpadom, buduće kolekcije će se morati pojednostavljivati nudeći praktične i izdržljive odjevne predmete - posebno ako sljedeće generacije, o čemu je riječ u seriji, budu morale kolonizirati druge planete.

image
Sako od umjetne kože 149,90 kn PULL&BEAR
FOTOGRAFIJE: PULL N BEAR
image
Pamučni bodi s pojastučenim ramenima 149,90 kn ZARA
FOTOGRAFIJE: ZARA
image
Ruksak od umjetne kože 300 kn PARFOIS
FOTOGRAFIJE: PARFOIS

Još odličnih komada potražite u novom broju magazina Gloria IN pronađite sutra na svim kioscima uz Jutarnji list ili online.

image
gloria in

U novom broju magazina Gloria IN čitajte ove teme:

TOP LISTA Hi-tech oprema za pustolove

NOVO MJESTO U showroomu Alija Mirze Mulabegovića

FOKUS Modna ikona Lily Collins

SHOPPING Torbe u bojama jeseni

KREATIVNA ZONA Stvari za ljubimce Ive Čoh

GASTRO Kraljevski doručak blogerice Edite Šimić

IZLET Dobar provod u Prekmurju

Linker
23. travanj 2024 15:09