REPORT

Cipele u trendu: U modu se vraćaju "kitten" potpetice, ali i obuća koja je mnogima "flop"

Od kitten potpetica pa sve do neobičnih čizama s otvorenim prstima - donosimo pregled modela koji će obilježiti godinu.

Vjerujemo kako će se mnogi složiti s nama ako kažemo da cipele imaju jednu od najvažnijih uloga u kreiranju savršenog outfita, a ako je vjerovati kolekcijama modnih kuća i high-street brendova, određeni modeli cipela lani su se posebno istaknuli kao vodeći te bi se njihova popularnost mogla zadržati i u mjesecima koji su pred nama. Isto tako, veliki bi povratak mogla doživjeti i obuća koju smo nosili davno te se ove godine vraća na velika vrata. U nastavku pogledajte koji bi to modeli mogli biti najveći hitovi u 2024., a usput smo za vas pronašli i komade za svaki budžet.

Cipele s ‘‘kitten‘‘ potpeticom

Lani se u modu ponovno vratio neobičan model cipele koji jedni naprosto obožavaju, dok ga drugi preziru. Riječ je o cipelama s takozvanom ‘‘kitten‘‘ potpeticom, modelu koji će svakom outfitu dati instantnu chic notu. Prvi su se put modnom svijetu pojavile još davne 1920. godine kada su se uglavnom nosile na haljine s resicama, dok su kasnije bile omiljeni dodatak odijelima, ali i trapericama širokog kroja.

Kao i nekad, cipele s ‘‘kitten‘‘ potpeticom danas uistinu možemo nositi na svakakve kombinacije, a one najhrabrije trendseterice neće se libiti iskombinirati ih čak i na sportske stylinge. Za sve one koji zaziru od previsokih peta koje nerijetko znaju biti neudobne, naročito ako u njima trebamo provesti cijeli dan, cipela s ‘‘kitten‘‘ potpeticom savršen je izbor. Osim što je riječ prvenstveno o iznimno udobnoj, a ujedno i chic cipeli, mala potpetica ipak joj daje malo visine pa se samim time jednostavno uklapa u gotovo svaki stil.

image

Zara cipele od vinila s otvorenom petom i potpeticom (12,99 eura)/Gucci plave cipele s kitten potpeticom (980 eura)/Zara ružičaste cipele od trapera s kitten potpeticom (19,99 eura)/Versace cipele na petu (450 eura)/Zara plave cipele od trapera s kitten potpeticom (19,99 eura)/Gucci crno-bijele cipele s kitten potpeticom (980 eura)

ZARA/MYTHERESA

Čizme s otvorenim prstima

Iako već na prvi pogled možemo zaključiti kako nije riječ o komadu koji možemo nositi u apsolutno svim prilikama, čizme s otvorenim prstima ističu se kao jedan od najvećih trendova za ovu godinu, barem kada je riječ o obući. Cipele koje su mnogima potpuni ‘‘flop‘‘, tako bi mogle doživjeti svoj veliki povratak. Modne kuće poput Versacea, Victorije Beckham ili Sportmaxa tako su u novim kolekcijama predstavile upravo ovaj model, ali za njima ne zaostaju niti high-street brendovi poput Zare.

S obzirom na to da je ipak riječ o čizmama koje nećemo nositi svaki dan niti u svim prilikama, itekako se mogu uklopiti u određeni styling. Naprimjer, sjajno će pristajati na dugu traper suknju s prorezom što ovaj zanimljiv model čini idealnim izborom za proljetne ili jesenske dane.

image

Zara crne čizmice s otvorenim prstima i potpeticom (15,99 eura)/Victoria Beckham bež kožne čizme s otvorenim prstima (850 eura)/Victoria Beckham plave visoke čizme s otvorenim prstima (850 eura)/Balmain crne čizme na vezanje s otvorenim prstima (693 eura)

ZARA/MYTHERESA

Mokasinke

Iako su nekada bile obuća koju smo mogli vidjeti isključivo u muškim kolekcijama, mokasinke su danas nezaobilazni modni dodatak i u ženskoj garderobi. Lani su se istaknule kao apsolutni hit sezone, a izgleda da im popularnost neće pasti ni ove godine. I to nimalo ne čudi. Osim što su vrlo udobne, svojim bezvremenskim izgledom uklapaju se u gotovo svaki styling i pritom izgledaju sjajno. Od poznatih svjetskih modnih kuća poput Guccija, Dolce&Gabbane, Isabel Marant i Versacea pa sve do najpopularnijih high-street brendova kao što su Zara i Mango, mokasinke su u svačijoj ponudi pronašle svoje mjesto.

image

Versace crne kožne mokasinke (615 eura)/Hogan smeđe kožne mokasinke (315 eura)/Ganni crvene mokasinke (195 eura)/Isabel Marant crne kožne mokasinke (553 eura)

NET-A-PORTER/MYTHERESA

Čizme na platformu

Velikim utjecajem nekadašnje pop kulture i omiljenih bendova neki odjevni predmeti tako su stekli ogromnu slavu, a jedan takav su i čizme na platformu, koje ćemo, ako je za vjerovati ponudi modnih kuća i high-street brendova nositi i ove godine. Riječ je o još jednom modelu cipela koji ili voliš ili prezireš. Iako na prvi pogled izgledaju neudobno, riječ je o zapravo vrlo udobnoj obući koja je svoju najveću popularnost stekla u 1990-im godinama, nakon čega su poznate modne kuće odmah izbacile svoje verzije. Ove se cipele bez problema mogu nositi na dnevne, ali i večernje modne kombinacije, a naročito će se dobro uklopiti u glamurozni party look.

image

Valentino Garavani ružičaste čizme na platformu (910 eura)/Versace metalik čizme na platformu (990 eura)/Valentino Garavani crne kožne čizme na platformu (1015 eura)

MYTHERESA
Linker
19. travanj 2024 22:42