nova regulativa

Zakon o retinolu: Trebamo li se oprostiti s proizvodima koji sadrže ovaj anti-age sastojak?

Europska unija nije nikada proglasila retinol opasnim za zdravlje - plan je regulirati koncentraciju retinola u proizvodima zbog toga što je lako premašiti preporučenu dozu vitamina A koji unosimo oralnim putem.

I dok je zabrana mikroplastike i glittera bila samo pitanje vremena zbog njihovog štetnog utjecaja na okoliš, od prošle godine u središtu rasprava našao se jedan od najpopularnijih sastojaka za njegu kože - retinol. "Retinol će biti zabranjen u Europi" naslov je s kojim smo se često mogli susresti u posljednje vrijeme. No, o čemu je točno riječ i trebamo li se pozdraviti s velikim brojem mnogima omiljenih proizvoda za njegu kože?

Kratko i jasno, odgovor je - ne. I dalje ćete moći kupovati i koristiti proizvode s retinolom, ali u skladu s novim pravilima. Naime, novim zakonskim propisima koji bi trebali stupiti na snagu ove godine regulirat će se koncentracija retinola u proizvodima bez recepta, uključujući serume i hidratantne kreme. U proizvodima za lice i ruke dopuštena koncentracija retinola, retinil acetata i retinil palmitata smjet će biti 0,3%, a u onima za tijelo 0,05%. Međutim, to ne znači da su proizvodi s višom koncentracijom retinola opasni i da će nestati preko noći. Brendovi imaju pravo unutar tri godine izmijeniti formulacije postojećih proizvoda ako žele nastaviti djelovati u sklopu europskog tržišta.

image

Većina vitamina A unosi se prehranom u obliku vitaminskih dodataka ili putem hrane

LAUNCHMETRICS/SPOTLIGHT

Treba naglasiti da Europska unija nije nikada proglasila retinol opasnim za zdravlje. Osim toga, razlog koji stoji iza ovih propisa nema nikakve veze sa skincareom, već je problem u tome što je jako lako premašiti preporučenu dnevnu dozu vitamina A koji unosimo oralno. Retinol je samo jedan sastojak veće skupine retinoida koji mogu biti topikalnog ili oralnog tipa, a upravo su ovi oralnog tipa meta novih ograničenja.

Naime, većina vitamina A unosi se prehranom u obliku vitaminskih dodataka ili putem hrane kao što su riblje ulje, jetra, mlijeko, jaja i mrkva. Ovaj vitamin je neophodan za vid, imunitet i zdravlje kože, ali njegova pretjerana konzumacija može dovesti do hipervitaminoze, pa tako i oštećenja jetre i drugih zdravstvenih problema. S druge strane, naspram oralnog unosa, količina je retinola koji dolazi u tijelo putem kozmetičkih proizvoda niska. Kako je u svom izvješću napisao Znanstveni odbor Europske unije za sigurnost potrošača: "U usporedbi s hranom, udio vitamina A u kozmetici je manji. Međutim, mogao bi doprinijeti sveukupnoj izloženosti potrošača, što je posebno problematično za one koji su najviše izloženi vitaminu A putem hrane i dodataka prehrani."

image

Razlog koji stoji iza novih propisa nema nikakve veze sa skincareom

KOOLSHOOTERS/PEXELS

Pretpostavlja se da je EU više bila zabrinuta o mogućim rizicima za žene tijekom trudnoće, no već se dugi niz godina naglašava da bi trudnice trebale izbjegavati ovaj anti-age sastojak. U svakom slučaju, ako niste u drugom stanju, možete slobodno nastaviti koristiti proizvode s retinolom kao i dosad.

Linker
25. travanj 2024 06:44