Marija Kulušić

Zagrebačka dizajnerica o svojoj ‘zelenoj‘ rutini njege

Zagrebačka kreatorica, zagovornica održive mode, ekološki pristup odjeći preslikava i na svoje kozmetičke navike - umjesto jednokratnih koristi perive blazinice za čišćenje lica, kruti sapun umjesto tekućeg te parfeme s mogućnošću ponovnog punjenja

Od prvih koraka na modnoj sceni pa do danas, Marija Kulušić profilirala se kao važna dizajnerica ne samo uz Hrvatskoj nego i u inozemstvu. Njezin stil je sofisticiran i elegantan, a materijale pomno bira u skladu s načelima ekološke održivosti - od tkanina koje su ostale kao višak u nekadašnjoj tekstilnoj proizvodnji, 70 godina starog lana iz Zagorja pa do tekstila ručno oslikanog posebnim tehnikama. Time se 33-godišnja Marija, koja je diplomirala na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu te prošla razne programe edkuacije u Marseilleu i Parizu, nametnula kao predvodnica održive i spore mode na našim prostorima. Ekološki pristup modi i odjeći "preslikava" i na svoje kozmetičke navike, pa nam otkriva kako je rutinu njege učinila "zelenom".

Dan po dan

Koža lica mi je mješovita, no srećom,na njenim masnijim predjelima ne događaju se nikakve upale - pa bih rekla da imam zahvalan ten. Rutina njege ovisi o tome koliko imam vremena ili koliko sam umorna taj dan, no uglavnom ne pravim razliku između jutarnje i večernje. Prvi korak je umivanje lica vodom ili blagim gelom, a zatim čistim lice micelarnom otopinom - godinama koristim Bioderma Sensibio H2O. Zatim nanosim kremu za područje oko očiju, serum i njegujuću kremu - trenutačno su to Estée Lauder Revitalizing Supreme, Biologique Recherche P50 loison i njihova krema Dermopurifiante. Ujutro obavezno nakon kreme nanosim zaštitni faktor (Eucerin Photoaging Control SPF 50), a navečer povremeno stavim mask - Biologique Recherche Vivant, koja regulira sebum i čisti kožu.

image

Šminkam se svaki dan, ali vrlo decentno - svježinu lica postižem pomoću rumenila Bobbi Brown, čija mi kremasta tekstura odgovara/ Svako jutro, nakon kreme, obavezno nanosim preparat sa zaštitnim faktorom, a to je Eucerin Photoaging Control SPF 50/ Uvijek u mojoj torbici - YSL Touche Eclat/ Moj tip kože je mješovit, a za pročišćavanje pora mi je odličan Biologique Recherche losion P50 dok za čišćenje koristim micelarne otopine, kao što je Bioderma Sensibio H2O

Press

Ekološki pristup

Kvaliteta proizvoda i sastojaka mi je važna i nije mi problem izdvojiti više novca za dobre kozmetičke proizvode. Pomoću mobilne aplikacije uvijek skeniram sastojke proizvoda i provjeravam što stavljam na kožu. Ekologija je dio moje rutine, pa sve češće koristim pamučne perive blazinice za čišćenje lica i gotovo u potpunosti sam izbacila one jednokratne. Za tuširanje koristim kruti sapun, drvenu četkicu za zube i drvene štapiće za uši. Moja životna filozofija je - manje je više - u svemu, pa tako i u ljepoti. Ne pretjerujem ni sa čim, i premda se šminkam svaki dan, to je uvijek vrlo decentno. Moja bliska prijateljica je vizažistica pa sam puno toga naučila od nje.

Mirisna zadovoljstva

Jako volim parfeme i imam ih desetak! Doduše, u žurbi ih često zaboravim nanijeti. Nedavno sam na dar dobila Maison Martin Margiela By the Fireplace i on mi je favorit u ovim zimskim mjesecima - jer je opojan, topao i dugotrajan. Posebno me oduševila bočica koja ima mogućnost ponovnog punjenja - što je također u skladu s mojim ekološkim pristupom životu. Smatram da parfem ne mora nužno biti dio osobnog stila, ali njegov odabir svakako otkriva puno o osobi.

image

Marija Kulušić

Prirodan izgled

Još nisam isprobala filere ni botoks jer mislim da mi nisu potrebni, no možda se kroz koju godinu odvažim i na takve tretmane. Iako sam zagovornica prirodnog izgleda, ne zazirem od tretmana kojima ću ga održavati. Dosad sam samo tretirala popucale kapilare laserom i dijatermijskom koagulacijom, i postigla sam odlične rezultate. Ne pratim baš trendove, ali znam da su sada jako moderni beauty gadgeti: nisam se doduše baš zakačila na to pa posjedujem samo jedan - RIO 60 Second Facelift.

Ruž za posebne prilike

Vrlo sam umjerena kad je šminka u pitanju, pobornica sam decentnog izgleda. Svakodnevno koristim blagu podlogu MAC Face and Body, YSL Touche Éclat korektor za podočnjake, Bobbi Brown kremasto rumenilo i olovku za obrve. Volim i ruževe - za dan biram neutralne i neupadljive boje, dok ću u večernjim ili posebnim prilikama posegnuti za jarko crvenom. Priznajem, kao tinejdžerica nisam bila baš disciplinirana - što se tiče skidanja šminke i čišćenja lica prije spavanja - ali danas mi se takav propust ne može dogoditi.

image

Vodim računa o sastojcima kozmetike - provjeravam ih pomoću aplikacije na mobitelu

Masaže za opuštanje

Njezi tijela ne posvećujem mnogo vremena, tu sam dosta površna - eventualno nakon tuširanja nanesem kremu, a povremeno odem na masažu. S druge strane, masaža lica mi je gotovo neizostavan ritual: to je vrijeme samo za mene, kad se potpuno isključim, odmorim tijelo i um, a koža lica nakon nje bude sjajna, dobro prokrvljena i drenirana. O kosi sam se sustavnije počela brinuti tek prije godinu dana, kad mi je frizerka prvi put napravila keratinski tretman i kad sam uvidjela njegov efekt. Nedavno sam otkrila Authentic Beauty proizvode i posebno mi se svidjela njihova univerzalna krema za ruke i kosu, koju sada svakodnevno nosim u torbi. A kada nisam u borbi s vremenom, posvetim se malim stvarima i rutinama s kojima se osjećam zadovoljno i potpunije.

Linker
23. travanj 2024 14:32