Gloria&Eucerin

Zagrebačka dermatologinja otkriva koji su serumi najbolji za svaku dob i tip kože

Zašto su dermokozmetički pripravci lagane viskoznosti i moćnih formula ‘točka na i‘ svake kvalitetne njege, počevši od rane mladosti, objašnjava prim. dr. sc. Ružica Jurakić Tončić.

Ako o njezi kože razmišljate kao o svakodnevnoj odjevnoj kombinaciji, serum je poput omiljene veste od najfinijeg kašmira. Najugodniji materijali pružaju osjećaj na tijelu kao da su poput druge kože - a tako i serum, koji se stapa s kožom lica zahvaljujući podatnoj teksturi lagane viskoznosti. Pritom sadrži koncentriranu količinu aktivnih sastojaka, koji brzo i lako prodiru u kožu.

"Serum je ‘točka na i‘ kvalitetne njege. Poznati po svojoj učinkovitosti, jer zbog veće koncentracije aktivnih molekula znatno brže daju rezultate, serumi se često koriste za rješavanje specifičnih kožnih indikacija kao što su bore, fine linije, proširene pore, neujednačenost teksture ili boje kože", govori zagrebačka dermatologinja prim. dr. sc. Ružica Jurakić Tončić, dodajući da se redoslijed primjene seruma slaže prema dnevnoj i noćnoj rutini. Primjerice, serumi s C vitaminom dio su jutarnje njege, oni masnijih i okluzivnijih formulacija nanose se prije noćne kreme dok se hidratantni serumi mogu koristiti i ujutro i navečer, ali uvijek nakon čišćenja i prije kreme.

image
PRESS

A kako odabrati serum s obzirom na tip kože i godine?

"Hidratantne serume voli svaka koža, u svakoj životnoj dobi, nastavlja dr. Jurakić Tončić. "Primjerice, Eucerin Hyaluron-Filler hidratantni booster trenutno pruža vlažnost koja traje i do 24 sata, a formula sadrži dvije vrste visoko koncentrirane hijaluronske kiseline u kombinaciji s glicerinom, koja istodobno ispunjava fine linije i bore. Kad počinje opadati količina kolagena, na scenu stupa Eucerin Hyaluron-Filler Vitamin C booster s 10% čistog i svježe aktiviranog vitamina C. Osim što pomaže u održavanju strukture kože i odgađanju prvih znakova starenja, smanjuje oštećenja nastala izlaganjem UV zrakama, inhibira melanogenezu te učinkovito djeluje i u smanjenju hiperpigmentacija. Eucerin Hyaluron-Filler korigirajući serum prikladan je, pak, za kožu koja pokazuje prve bore, proširene pore ili za kožu koja je gruba, izgleda umorno i sivo. Zbog svog sastava - hijaluronske, glikolne i mliječne kiseline - predstavlja prvu stepenicu u prevenciji i tretiranju prvih znakova starenja kože".

image

prim. dr. sc. Ružica Jurakić Tončić

PRESS

U Eucerinovoj "fantastičnoj četvorki" je i Eucerin Anti-Pigment Skin Perfecting serum, namijenjen koži s hiperpigmentacijama nastalim zbog povećane proizvodnje melanina - uslijed hormonalnih promjena (tijekom trudnoće), upalnih procesa (akne ili druge upalne bolesti kože) ili kao dio procesa starenja kože. Svoju moć ovaj serum zahvaljuje patentiranom Eucerinovom sastojku thiamidolu, koji smanjuje proizvodnju melanina, pa hiperpigmentacije na koži ne samo što blijede nego se i sprječava njihovo ponovno pojavljivanje.

U javnosti se često korištenje seruma veže uz njegu starije i zahtjevnije kože, no je li to baš tako? Je li ta vrsta preparata potrebna i mladima?

"Anti-aging kreće od rane mladosti, odabirom kvalitetnih dermokozmetičkih linija koje su snažan saveznik zdravlju kožne barijere. Prvi preparati s aktivnim sastojcima bitnim za anti-aging mogu se početi primjenjivati već nakon dvadesete, poput seruma s hijaluronskom kiselinom i glicerinom koji djeluju na hidraciju. A oni s AHA kiselinama primjenjuju se kod adolescentne kože, u terapiji hiperpigmentacija kao i u regenerativnim procesima kože. Pogrešno je početi s njegom nakon što je već došlo do oštećenja, upravo suprotno, danas znamo da je prevencija najbitnija i da nam u tome pomaže kvalitetna dermokozmetika", objašnjava dr. Jurakić Tončić, koja smatra da se serum može koristiti i kao monoterapija, pogotovo onaj koji sadrži više aktivnih sastojaka.

A s obzirom na visoku koncentraciju sastojaka, može li se pretjerati s upotrebom seruma?

"Bitno je znati kada i u kojim situacijama određeni preparate koristimo. Tako da se koža koja je kronično željna vlage zasigurno nikad neće zasititi dobrog boostera s hijaluronskom kiselinom", zaključuje dr. Jurakić Tončić.

FANTASTIČNA ČETVORKA

image
Press
  • EUCERIN HYALURON-FILLER HIDRATANTNI BOOSTER (30 ML) Lagan i osvježavajuć hidratantni serum prikladan je za sve tipove kože, uključujući i osjetljivu. Formuliran s hijaluronskom kiselinom i glicerinom, trenutno pruža vlažnost, povećava hidraciju kože do 24 h i vidljivo ispunjava fine linije.
  • EUCERIN ANTI-PIGMENT SKIN PERFECTING SERUM (30 ML) Zahvaljujući inovativnoj formuli s thiamidolom, ovaj serum smanjuje hiperpigmentacije i sprječava njihovo ponovno pojavljivanje. Njegova tekstura je lagana i brzoupijajuća, a koža je nakon upotrebe glatka i podatna.
  • EUCERIN HYALURON-FILLER KORIGIRAJUĆI SERUM (30 ML) Sadrži tri vrste kiseline - hijaluronsku, glikolnu i mliječnu - što ga čini moćnom njegom za pročišćavanje pore i postizanje ujednačenog izgleda kože. Prikladan za kožu koja pokazuje znakove starenja i idealan za nanošenje ispod šminke.
  • EUCERIN HYALURON-FILLER VITAMIN C BOOSTER (8 ML) Sadrži 10% čistog i svježe aktiviranog vitamina C, koji potiče proizvodnju kolagena i štiti kožu od slobodnih radikala, a istodobno ispunjava bore i daje koži blistavost.

KLJUČNI SASTOJCI EUCERIN SERUMA

Hijaluronska kiselina je snažan humektant, što znači da poput magneta privlači vodu na kožu - 1 gram veže na sebe između 1 i 10 litara vode. Uz to sprječava gubitak vlage, pa je od vitalnog značaja za hidraciju kože.

Niskomolekularna hijaluronska kiselina, čije su molekule 40 puta manje od molekula dugolančane hijaluronske kiseline, prodire duboko u epidermalne slojeve, gdje potiče proizvodnju hijaluronske kiseline i tako poboljšava hidraciju u slojevima gdje nastaju duboke bore.

Glicerin također privlači vodu i pomaže njeno zadržavanje u koži. Osim hidracijskog benefita, pomaže u zaštiti kože od iritacija iz okoliša te pospješuje prodor drugih sastojaka u gornje slojeve epiderme. Prikladan je za sve tipove kože, posebice suhu kožu, koju čini hidriranom, mekom i podatnom.

Thiamidol je patentirani Eucerinov sastojak, koji blokira enzim tirozinazu, odgovornog za proizvodnju melanina - manje melanina se transportira od bazalnog sloja do vrha kože i time hiperpigmentacije postupno blijede te se sprječava njihovo ponovno pojavljivanje.

image

prim. dr. sc. Ružica Jurakić Tončić

PRESS

Glikolna kiselina je prirodna, dobivena od šećerne trske i topiva u vodi – a u njezi ima učinak eksfolijacije. Uklanjanjem mrtvih stanica s površine kože poboljšava njenu kvalitetu i izgled, a uz to ubrzava obnovu stanica i potiče proizvodnju kolagena.

Mliječna kiselina jedna je od najpopularnijih AHA kiselina. Prikladna je i za osjetljivu kožu, a pruža hidracijski i eksfolijacijski učinak. Molekule mliječne kiseline veće su od onih glikolne kiseline pa ne može prodirati u dublje slojeve dermisa - što ju čini idealnim sastojkom za njegu svih tipova kože, pogotovo zrele i fotooštećene kože.

Vitamin C poznat kao askorbinska kiselina, snažan je antioksidant koji neutralizira slobodne radikale i jača obrambeni sustav kože - zbog toga može pomoći smanjiti štetu od sunca te usporiti proces stvaranja pigmenta u koži. Nužan je i za proizvodnju kolagena.

Likokalkon A je snažan protuupalni sastojak s antioksidativnim svojstvima. Djeluje zajedno s vitaminom C te pomaže u neutraliziranju slobodnih radikala koje uzrokuje HEV svjetlost. Kada ga se nanese na iritiranu kožu, likokalkon A u kratkom roku smanjuje crvenilo i upalne procese.

Linker
02. travanj 2024 21:50