JONAS SVIDRAS/PEXELS
U krug

Za ovom metodom njege kose i vlasišta poludjeli su na TikToku

Kružna tehnika njege kose totalni je hit na TikToku, a razvila se od slične tehnike njegovanja kože; kod nje se koristi veći broj proizvoda i to po posebnom rasporedu.

Kružna tehnika njege kose totalni je hit na TikToku, a razvila se od slične tehnike njegovanja kože; kod nje se koristi veći broj proizvoda i to po posebnom rasporedu.

Skin cycling ili kružna njega kože već je godinama snažan trend, pa ne čudi što se slična tehnika sada primjenjuje i na kosi, a to se naveliko može vidjeti na TikToku. Novi termin odnosi se na naizmjeničnu upotrebu proizvoda za njegu kako bi se postigli najbolji rezultati za svaki tip kose, piše New Beauty.

Poželjno je usvojiti je kao rutinu, jer se tako proces pojednostavljuje i pomaže u razvijanju navike. Primjerice, u ponedjeljak možete oprati kosu uobičajenim šamponom i staviti hidratantnu masku, a u četvrtak možete oprati kosu hidrirajućim šamponom i staviti regenerator koji sprečava naelektriziranost kose. Važno je za uspjeh hair cyclinga uvesti i dane u kojima se na kosu ne nanose nikakvi preparati.

image

Hair cycling pomaže stvaranju dobrih navika u njezi

ALLEF VINICIUS/UNSPLASH

Nije jedan za sve

Kao i koža, i kosa se mijenja u skladu s godišnjim dobom, stresom i vanjskim utjecajima, prehranom i ostalim faktorima koji mijenjaju njen pH, a time i proizvodnju sebuma, reakciju na proizvode, snagu, sjaj i elastičnost kose te mogućnost oblikovanja. Ne može jedan šampon odgovarati svima, ne može odgovarati čak ni istoj osobi kroz cijelu godinu, stoga rutinu treba prilagođavati trenutnim potrebama kose, savjetuju stručnjaci.

image

Hidratantni šampon Kallos Cherry za suhu i oštećenu kosu, hrani i dubinski hidratizira kožu, pomaže u obnovi ispucalih vrhova; 1000 ml, 6,60 eura

Kallos
image

Nivea Pure Detox blagi micelarni šampon za regeneraciju i hidrataciju s organskim zelenim čajem i limetom; 400 ml, 5,03 eura

Nivea

Dobrobiti kružne njege

Dobro prilagođena kružna njega pogoduje zdravlju kose i vlasišta; time se smanjuje rizik pojave upala i iritacija na vlasištu te oštećenja i pucanja vlasi. Pored toga, uz hair cycling će se na kosi i vlasištu nakupljati manje ostataka proizvoda, koji se obično nagomilavaju ako se neki proizvod pretjerano upotrebljava. To je razlog zbog kojeg stilisti preporučuje pranje kose dva do tri puta tjedno i promjenu šampona svakih nekoliko mjeseci. U protivnom, folikuli će se umoriti od uvijek istog proizvoda. Hair cycling može pomoći da do zamora i ne dođe.

image

Regenerator u kremi Macadamia Natural Oil Nourishing Leave In Cream, za sjaj i mekoću kose, ne ispire se; 300 ml, 22,43 eura

MACADAMIA

Kako se to radi

Najjednostavnije je hair cycling shvatiti kao upotrebu različitih šampona, regeneratora, maski i ostalih proizvoda u različito vrijeme, naravno, u skladu s tipom kose. Stilistica kose Allison Kaye predlaže četiri dana nanošenja proizvoda i potom dva dana odmora, bez proizvoda za kosu. Njezin kolega Jonathan Colombini predlaže tri dana u kojima se upotrebljavaju njegujući proizvodi i potom tri dana odmora. To je i najčešći ciklus u kružnoj njezi kose.

"Slušajte svoju kosu i vlasište, jer njihova masnoća može varirati ovisno o sezoni. Kada slažete hair cycling, izbjegavajte pretjerivanje s bilo kojim proizvodom, jer i previše vlage i previše detoksikacije mogu dati loše rezultate", poručuje Colombini.

image

Inebrya Ice Cream KroMask, hranjiva maska za toniranje za naglašavanje boje kose; 300 ml, 14 eura

INEBRYA
image

Bioclin Bio-Clean Up piling protiv svrbeža i iritacije vlasišta; 6 x 5 ml, 2,45 eura

BIOCLIN

Promatrajte kosu i vlasište

Kako biste stvorili uspješnu rutinu, prvo neko vrijeme promatrajte svoju kosu i pratite promjene na njoj. Obratite pažnju na to gubi li možda elastičnost, pucaju li joj vrhovi, izgleda li obješeno i beživotno, gubi li sjaj.

Premda je rutina individualna, osnovna je preporuka izmjenjivati proizvode za čišćenje, hidrataciju i obnavljanje. Jednom tjedno bi kod pranja uobičajenim šamponom bilo dobro šamponirati kosu dva puta kako bi vlasište doista bilo dobro očišćeno. Dodatno bi se jednom tjedno ili po potrebi moglo usredotočiti na detoksikaciju kose, korijena i vlasišta.

Linker
05. svibanj 2024 18:11