njega kože

Uvrstite ga u svoju skincare rutinu: Beauty entuzijasti ističu brojne blagodati ulja za čišćenje lica

Na licu se tijekom dana skupljaju razne nečistoće koje je potrebno odstraniti kako bi koža mogla disati, tako je čišćenje lica korak koji se nikako ne smije propustiti.

Učinkovita skincare rutina trebala bi biti neizostavan dio dana, a kada govorimo o njezinim koracima, onaj koji nikako ne smijemo propustiti je čišćenje lica. Na licu se tijekom dana skupljaju nečistoće koje je potrebno odstraniti kako bi koža mogla disati, ali i upiti sve hranjive sastojke preparata kojima njegujemo kožu. Danas je tržište puno proizvoda za čišćenje kože lica, a među najpopularnijima su gelovi, micelarne otopine, pjene i tonici. No, u posljednje vrijeme sve više beauty entuzijasta ističe blagodati još jednog proizvoda - uljnog čistača za lice.

U čemu je točno stvar? Ne samo da ulja učinkovito mogu ukloniti najtvrdokorniju šminku, nečistoću i spf kremu, također ublažavaju suhoću kože pa su idealan proizvod tijekom zime. Naime, prednost ovog proizvoda je upravo u tome što istovremeno čisti kožu i intenzivno ju njeguje. Ulja za čišćenje lica obično imaju uljnu bazu, a sadrže i tradicionalni sastojak za čišćenje kože, poznat pod imenom surfaktant. Surfaktanti mogu imati više funkcija u kozmetičkim proizvodima, međutim, kada govorimo o šamponima, regeneratorima, gelovima za tuširanje, pa tako i proizvodima za uklanjanje šminke i čišćenje lica, ove površinske aktivne tvari u tom slučaju djeluju kao deterdženti. Dok nečistoće iz okoline koje se nakupljaju na licu tijekom dana može ukloniti i sama voda, ona nije djelotvorna protiv lipidnog, odnosno masnog sloja koji luče naše žlijezde lojnice. Upravo zbog potonjeg potrebni su surfaktanti koji će ukloniti takve nečistoće s lica.

image

Prednost uljnih čistača je ta što čiste kožu, ali ju i njeguju

ALENA DARMEL/PEXELS

Iako postoji uvriježeno mišljenje da su ulja za čišćenje lica namijenjena samo onima sa suhom kožom, njih u svojoj rutini zapravo mogu koristiti svi, neovisno o tipu kože. Ako imate masnu kožu ili kožu sklonu aknama, vjerojatno ste malo skeptični i ovakav tip čišćenja vam nije previše privlačan. Međutim, proizvod i dalje možete uvrstiti u rutinu zahvaljujući konceptu dvostrukog čišćenja koji korijene vuče iz korejske rutine, a danas je postao sve popularniji. Kao što je naznačeno i u samom imenu, ovaj način čišćenja sastoji se od dva koraka, odnosno dva proizvoda - čistača na bazi ulja i onog na bazi vode poput gela ili pjene koji su bogati aminokiselinama i ovlaživačima. Ako ste ipak više skloni jednostavnijoj rutini, neki brendovi u svom asortimanu imaju proizvode koji u sebi objedinjuju spomenuta dva koraka i stvaraju učinak dvostrukog čišćenja. Primjerice Oil To Foam Total Cleanser brenda Dermatologica, koji predstavlja kombinaciju gela i ulja zlaćane boje, te u prvoj fazi otapa sve masne čestice na licu prirodnim surfaktantima iz kokosova ulja. U sastavu ima hranjivo ulje pasjeg trna koje je bogato antioksidansima te prebiotik saharid izomerat koji je pravi magnet za vlagu, opa tako osim što čisti istovremeno i hidrira kožu.

image

Dermatologica Oil To Foam Total Cleanser (63 eura)/CeraVe Cleanser (13,80 eura)/Olival Professional Mikroemulzija (10,60 eura)

PRESS

Tu je i Skintegra Atomic ulje za lice. Ono je zapravo zamišljeno kao pre-cleanser, a namijenjeno je osjetljivoj koži s narušenom barijernom funkcijom. Njegova kemijska formula je drugačija od klasičnih ulja te regulira proizvodnju ceramida u koži koji su zaslužni za elastičnu i otpornu kožu. Novexpert nudi ulje za čišćenje s pet omega. U njegovom sastavu pronaći ćete suncokretovo ulje koje je bogato omegama, a sadrži i skvalen koji ima regenerirajuća i zaštitna svojstva. Chanelovo L’Huile ulje u sastavu ima plave mikroalge koje štite lice od vanjskih oštećenja te ekstrakt morskih šparoga koji hidrira i učvršćuje kožu lica. Olival je također osmislio lagano ulje za čišćenje lica koje je obogaćeno skvalanom i uljem konoplje, a sadrži i ekstrakt sladića i vitamin E koji djeluju protuupalno, antioksidativno i njeguju kožu. Tu je i CeraVe ulje koje je bogato ceramidima, aminokiselinama i uljem skvalena, a pogodno je za kožu odraslih i dojenčadi te kožu sklonu atopiji.

image

Chanel L’Huile (50,20 eura)/Novexpert ulje za čišćenje 5 omega (28,61 eura)/Skintegra Atomic (19,78 eura)

PRESS
Linker
18. travanj 2024 02:41