Roberto Nickson / Unsplash
aromatične kupke

Zima i kupke idu savršeno zajedno: Imamo 11 odličnih proizvoda zbog kojih ćete se osjećati kao u spa oazi

Brojnim društvenim zbivanjima uoči blagdana ponekad treba - zatvoriti vrata, a osama u kupaonici uz aromatične kupke idealna je za energetsko resetiranje.

Dok blagdanska groznica posvuda uzima maha, mnogi se požele barem nakratko isključiti i predahnuti od sve te vreve, zbrke i napetosti. Možete tome doslovce zatvoriti vrata tako da kupaonicu pretvorite u spa oazu. Uronite u kadu punu tople vode, obogaćene mirisnim okrepljujućim esencijama - vrlo jednostavan, ali i vrlo učinkovit način da se “resetirate” i već za pola sata iziđete iz kade s osjećajem da ste “kao novi”. Kupka je mnogo više od pranja, jer voda također “ispire” umor i neraspoloženje, a preplavljuje nas ugodom i novom energijom. Želite li zabavno brčkanje u pjenušavim i raznobojnim kupkama, za to su namijenjene “bombe” i “šumeće tablete”.

Kupka s divljom ružom 127,20 kn WELEDA; Home Spa Beauty of Hawaii šumeća kocka 9,90 kn DOUGLAS; Secret Gift pjena s ‘pikantnim’ mirisom 44 kn ORIFLAME; Recolte de Miel perlice njeguju kožu karite maslacem i medom 36,10 kn L’OCCITANE

Osobito su praktični “čarobni štapići” ili pločica s vezicom, kojima možete proći kroz vodu, a potom ih pustiti da se osuše te ih koristiti u više navrata. Prigodno su obogaćeni aromatičnim esencijama koje asociraju na blagdane: kakaom, medom, vanilijom, cimetom, narančom, đumbirom... I klasične, tekuće kupke u bočicama lako je dozirati - obično se u mlaz vode, dok se kada puni, dodaje količina od jednog do tri čepa.

The Ritual of Ayurveda pjena s mirisom indijske ruže 129 kn RITUALS; Relaxessence ulje mješavina je lavande, sezama i zelenog čaja 165,90 kn MELVITA; Tonic koncentrat s eteričnim uljima 175 kn CLARINS; Goodnight Sweetheart kupka sa sandalovinom i bergamotom za ugodan san 34,90 kn AVON

Dobro je znati da se kupka ne treba nužno pjeniti - štoviše, blage prirodne emulzije koje nemaju to svojstvo postižu najbolji njegujući efekt jer ne sadržavaju umjetne tenzide (tvari koje omogućuju nastajanje pjene, a mogu isušiti kožu). Mnoge kupke obogaćene su njegujućim baznim uljima (npr. bademovo, maslinovo, mareličino), kao i eteričnim uljima koja nas uravnotežuju tjelesno i duševno - primjerice, lavanda umiruje te olakšava san, a limun i ružmarin okrepljuju i razbuđuju. Za poseban blagdanski ugođaj uronite u kupku s eteričnim uljima bora, jele, smreke... Osim što prekrasno mirišu, te esencije potiču cirkulaciju, opuštaju mišiće, jačaju imunitet i razbistruju misli.

J’adore mirisno ulje u kontaktu s vodom stvara pjenu 387 kn DIOR; Cinnamon Orange pločica od kakaova maslaca, naranče, cimeta i klinčića 83 kn LUSH; Lime Basil & Mandarin ulje s esencijama limunskog bosiljka i mandarine, 30 ml 189 kn JO MALONE LONDON

Čista je uživancija i kupka od morske soli, kao i ona od aromatičnog bilja. Obično su to suhe mješavine koje se dodaju u vodu izravno ili su u vrećicama, nalik onima za čaj, pa se jednostavno urone u toplu vodu. Za optimalno djelovanje na organizam u kupki se ostaje ne više 20 do 30 minuta, a temperatura vode treba biti slična temperaturi tijela (od 36 do 38°C). Nakon kupanja koža bolje prima njegujuće sastojke pa je pravi trenutak da je nahranite losionom ili uljem.

Linker
18. travanj 2024 18:07