Malo po malo

Zaboravite naporne vježbe! Novi je hit fokusiranje na pokret za očuvanje zdravlja i fleksibilnost tijela

Ne moramo se iscrpljivati kojekakvih vježbama i programima kada postoje lakše i jednostavnije tehnike kojima tijelo možemo održati aktivnim. Osim toga, one će nam razbitriti um i osloboditi nas stresa.

Jedna od novogodišnjih odluka mnogih od nas je da se konačno malo više posvetimo fizičkoj aktivnosti, odnosno zdravlju tijela, kako ne bismo kasnije zažalili. No, tu odluku je često jako teško provesti jer stalno nalazimo izgovore zašto baš danas ne možemo vježbati. To su obično neki poput "umorna sam", "nemam vremena", "ne da mi se sad, sutra ću", "moram napraviti ovo ili ono"... Poznato?

Iako bismo samo trebali krenuti, prisiljavanjem na bilo što možemo postići samo suprotan efekt, a ne zadovoljstvo. Situaciju nam nimalo ne olakšava trenutna pandemija i zatvorenost u četiri zida, što utječe i na naše mentalno zdravlje. Dakle, uz brigu o tijelu, trebali bismo brinuti i o njezi uma i duha. No, kako naći vremena za sve to, kada, otkako radimo od kuće, granica između poslovnog i privatnog je sve manja?

image
Boravak u prirodi uvijek je dobra ideja.
iStock

Kretanje, ne vježbanje

Nije tajna da je tjelesna aktivnost izvrsna za poticanje dobrog raspoloženja i stvaranja hormona sreće - endorfina, posebno kada većinu vremena provodimo zatvoreni. Ipak, ne trebamo se "ubijati" napornim vježbama kada je za početak dovoljno uspostaviti jednostavnu rutinu koju ćemo obožavati, a neće nam oduzimati puno energije i vremena. A tko zna do čega nas ona može dovesti...

Čitajte i: Vježba koja je postala hit zbog lakoće i rezultata: Jeste li čuli za 12-3-30 i njezine magične učinke?

Naime, jedna od vrlo popularnih novih rutina za održavanje zdravlja cijelog tijela jest fokusiranje na pokrete bez pritiska i zastrašujućih vježbi velikog intenziteta, a to smatra i osobni trener slavnih Dalton Wong.

Redovito se istežite

Kretanje je sjajan način da zadržimo pozitivu u pogledu svog mentalnog zdravlja. Ako radite sjedilački posao, svaka dva do tri sata ustanite, prošećite i istežite se 15 minuta.

image
Što ćešće se istežite, pogotovo ako imate sjedilački posao.
iStock

Istezati možete glavu, odnosno vrat i kukove, što je odlično za bolje držanje tijela ili pak istezanje cijelog tijela za bolji protok krvi.

Pokušajte ovo: s desnom nogom naprijed napravite iskorak, dok je lijeva noga unatrag te ispružite ruke ispred sebe. Lagano se rotirajte udesno tako da osjetite istezanje bokova i sredine kralježnice. Napravite 15 ponavljanja, a zatim isto napravite s lijevom nogom ispred.

Izađite van

Ako imate bicikl, provozajte se kojih pola sata po kvartu, a ako nemate, hodajte! Boravak na otvorenom, pogotovo u prirodi, pomaže u smanjenju kortizola - hormona stresa. Kretanje je također ključno za naše kardiovaskularno zdravlje, posebno tijekom ove pandemije. Dakle, možete otići u laganu šetnju, vožnju biciklom ili par minuta šprintati.

Pokušajte ovo: Odite u dugu šetnju na najmanje dva sata. Obiđite lokacije koje još niste, uživajte okruženi drvećem i ostalim biljkama i duboko dišite.

Čitajte i: Kraljica Letizia napokon je otkrila koja je dijeta zaslužna za njenu vitku liniju i lice bez bora

Dodajte malo otpora

Dobro držanje tijela važan je gradivni element za bolje mentalno zdravlje, a ono se može popraviti izgradnjom mišićne mase. Ako izbjegavate vježbe snage i otpora jer se bojite da ćete izgledati "nabildano", više ne morate jer za tijelo poput onog u bodybuildera treba vježbati i hraniti se na drukčiji način nego što to radi prosječan rekreativac.

image
Elastične trake nisu skupe, a korisne su.
iStock

Kada su nam mišići jaki, pomažu našoj kralježnici nositi težinu cijelog tijela, kao i zglobovima i ligamentima.

Za vježbe otpora i trening mišića ne morate imati utege, već samo elastičnu traku koja se može nabaviti u bilo kojoj prodavaonici sportske opreme.

Pokušajte ovo: Stavite traku iznad oba koljena, čučnite u polučučanj i rastežite bedra oko minutu. Ovo je izvrsna vježba koja se fokusira na mišiće stražnjice i tetive.

Čitajte i: Želite isprobati keto dijetu? Nutricionistica objašnjava zašto to ipak nije dobra ideja

Ne zaboravite disati

Usredotočite se na disanje iz dijafragme. Što više kisika unosimo u tijelo, to imamo veću kontrolu nad stresom i puštanje napetosti iz pretjerano zategnutih mišića. A fleksibilno tijelo pomaže našem umu postići bistrinu i usredotočenost.

Pokušajte ovo: Lezite na leđa, s petama i nogama ravno na zidu, tako da je vaše tijelo u položaju slova L. Dišite duboko i primijetite kako zrak ulazi u vaša pluća, a trbuh i ošit se podižu. Potom lagano izdišite. Ponovite deset puta. Ovaj položaj odličan je prirodni način istezanja te djeluje i na smirenje uma.

Linker
18. travanj 2024 07:04