Getty Images
NOVO ISTRAŽIVANJE

Uživanje u čašici džina može ubrzati vaš metabolizam

Ako vam je među omiljenim pićima džin tonik, imamo odlične vijesti za vas – i to u pravo vrijeme – prije produženog vikenda.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Food & Nature pokazuje da bi vaše omiljeno miješano piće moglo biti dobro za vaše zdravlje – naravno, u umjerenim količinama. Zaključci nedavnog istraživanja su da džin može ubrzati naš metabolizam i pomoći u sagorijevanju kalorija.

-->

Studiju su proveli istraživači s University of Sigulda u Latviji, koji su dvjema grupama miševa dali show džina ili vode i nakon toga mjerili njihov potencijal sagorijevanja kalorija. Kod grupe koja je dobila džin primijećeno je ubrzanje metabolizma od 17 posto, dok kod ove druge nije bilo promjene.

- Konzumacija džina rezultirala je povećanjem brzine metabolizma, što indicira da bi špirit mogao imati utjecaj na mršavljenje – izjavila je autorica studije Thisa Lye. Ovo istraživanje sugerira da bi džin, jednako kao i kratke, ali intenzivne vježbe, mogao uzrokovati "afterburn" efekt za vrijeme kojeg kalorije brže sagorijevaju. Doduše, kod ovog pića trajao bi sat vremena, dok nakon vježbanja traje duže.

-->

Naravno, potrebna su dodatna istraživanja provedena na ljudima kako bi se tvrdnje potvrdile, ali su ovo obećavajuće vijesti za one koje vole džin i tonik.

Linker
18. travanj 2024 13:32