nema pauze

Utječe li menopauza na kvalitetu i stanje kose i kože?

Početak menopauze označava kraj menstrualnog ciklusa i većina žena se u ovom periodu ne osjeća ženstveno i lijepo, ali nemojte se prepustiti negativnim osjećajima. Jedna od najvažnijih stavki u menopauzi je njega kože, a tada morate promijeniti uobičajenu rutinu i prilagoditi se promjenama.

Koža i kosa prolaze kroz duboke hormonske promjene koje ostavljaju vidljive tragove. Što se u menopauzi mijenja kod naše kože i kose te kako im pružati najbolju njegu, savjetuje dermatovenerologinja dr.sc. Suzana Ožanić Bulić.

Tijekom menopauze dolazi do pada razine estrogena u organizmu što prema istraživanjima značajno utječe na pojavu bora i starenje kože. Zbog smanjenja količine kolagena, koža postaje tanja, pri čemu gubi elastičnost i zategnutost. Osim gubitka kolagena, djelomično se gubi potkožno masno tkivo, a zbog smanjenja lučenja loja dolazi do pojačane suhoće i karakteristične naboranosti i opuštenosti kože. Opisane promjene su osobito izražene na obrazima i vratu, a u menopauzi postaju naglašenije i bore oko očiju i usta“, započinje dr.sc. Suzana Ožanić Bulić o najvidljivijim promjenama.

Stoga je u ovom periodu iznimno važna njega kože, a prvi korak predstavlja svakodnevno čišćenje kože sredstvima kremaste teksture koja će nadoknaditi izgubljenu vlažnost. Gelovi i pjene za čišćenje kože se ne preporučuju jer dodatno uklanjanju preostalu vlažnost kože. Najvažnije je vlažiti, vlažiti i vlažiti kožu. Preporučuje se i primjena krema gušće teksture. Preskočite dugo tuširanje vrućom vodom, a na kožu nanesite kremu za njegu neposredno nakon tuširanja dok je koža još vlažna i time ćete pospješiti hidrataciju. Isto tako konzumirajte namirnice bogate antioksidansima, vježbajte svakodnevno i osigurajte si dovoljno sna.

U menopauzi se savjetuje svakodnevno čišćenje kože pripravcima kremaste teksture, svakodnevno korištenje hidratacijskih krema na licu i vratu, a prednost treba dati pripravcima koji djeluju na bore i opuštene dijelove kože dajući koži blistavost i svježi izgled“, savjetuje dr.sc. Suzana Ožanić Bulić.

Kad je riječ o koži u menopauzi potrebno je mijenjati uobičajenu rutinu njege i prilagoditi se promjenama. Tijekom menopauze koža može postati suha, hrapava, bez sjaja, čvrstoće i punoće. Primjerenom njegom ti se problemi rješavaju, a koži se vraćaju gustoća i sjaj. Vichy ima posebnu, klinički ispitanu liniju – Neovadiol, posebno namijenjenu njezi kože u menopauzi. Napredna njega za preoblikovanje kontura lica dostupna je kao dnevna krema, ali i kao noćna krema s osjećajem hlađenja nakon nanošenja.

Osim kože, u menopauzi dolazi do prorjeđivanja kose što može biti iznimno frustrirajuće za svaku ženu. U slučaju pojave prorijeđenosti i pojačanog ispadanja kose obratite se dermatologu koji će utvrditi radi li se o prorijeđenu kose s dobi ili o nekom drugom uzroku pojačanog ispadanja kose. Kod prorjeđivanja kose dolazi rješenje iz Vichyja, a preporučuje primjena Aminexil Clinical 5 tretmana i šampona za pranje protiv ispadanja kose. Ukoliko imate problema s tankom i slabom kosom rješenje potražite u Densi Solutions liniji koja će vašoj kosi vratiti izgubljenu „masu“.

Preporučuje se primjena šampona za pranje i losiona protiv ispadanja kose. Podjednako je važna balansirana prehrana, a pojedini nutrijenti se mogu nadoknaditi i peroralnim pripravcima u obliku kapsula i drageja", zaključila je dr.sc. Suzana Ožanić Bulić, , a cijeli intervju i više savjeta doktorice Suzane Ožanić Bulić pročitajte ovdje.

Za sve što vas muči vezano uz menopauzu, priključite se Facebook grupi #NEMAPAUZE U MENOPAUZI i zajednici žena u menopauzi gdje se možete pronaći brojne savjete stručnjaka, razmjenjivati iskustva i pozitivno prihvatiti menopauzu

Linker
14. travanj 2024 08:39