detaljan vodič

Starenjem su promjene na koži neizbježne: Znamo kako je pravilno njegovati i smanjiti njezinu osjetljivost

Crvenilo, svrbež, suhoća... ove neugodne pojave javljaju se kao posljedica ulaska u poznije godine, no one nisu znak za uzbunu jer ih vrlo lako možemo tretirati. Prvo promjenom navika, a onda i posebnim proizvodima za njegu zrele kože.

Iako bismo to silno htjeli, starenje ne možemo izbjeći i to je sasvim u redu. U njemu nema ništa loše i ako tako gledamo na promjene koje se događaju u i na našem tijelu, bit ćemo puno sretniji i manje ćemo se stresirati oko stvari koje ne možemo promijeniti.

Jedna od tih neizbježnih promjena koja dolazi sa starenjem je i menopauza. Osim što se u menopauzi ženski reproduktivni sustav nepovratno mijenja i dolazi do prestanka menstruacije, možemo primijetiti i promjene na koži koje prije nisu bile tamo.

Menopauza je uobičajena kod žena koje su prešle plodnu dob, odnosno ušle u sredinu kasnih pedesetih, ali neke u menopauzu ulaze već s 30 godina pa se i kod njih manifestiraju iste promjene.

One vam mogu narušiti samopouzdanje, no bitno je da ih osvijestite kako biste znali kako ih tretirati i olakšati vašoj koži ovaj tranzicijski period. Koža se možete početi mijenjati pet do 10 godina prije same menopauze, a to se razdoblje naziva perimenopauza. Pa, koje su to promjene koje možete očekivati?

image

Promjene na koži zahtijevaju posebnu njegu.

SHUTTERSTOCK

Povećana osjetljivost

Gubitak ženskih spolnih hormona, estrogena i progesterona, u velikoj mjeri utječe na kožu pa ona počinje biti osjetljivija, posebice na vanjske utjecaje. Tada vam se može činiti da vam proizvodi koje ste prije koristili sada više ne djeluju jer koža odbija poslušnost. Povećana osjetljivost može se manifestirati u obliku alergija, neugodnog osjećaja zatezanja, akni, promjena u tipu kože, kao i osjetljivosti na dodir i podražaje.

Suhoća

Najočitija i najčešća promjena koja nastupa u menopauzi odnosi se na promjenu tipa kože. Ako ste imali masnu kožu, ona može postati suha zbog smanjene proizvodnje prirodnog sebuma, a razlog tomu je također nedostatak estrogena. Još jedan problem koji muči mnogo žena jest suhoća i osjetljivost intimnog područja do koje dolazi zbog smanjenog izlučivanja prirodnog sekreta iz rodnice.

Gubitak čvrstoće

Smanjeni tonus kože također je pokazatelj menopauze, a ovdje se ubraja i manjak elastičnosti. Koža postaje tanja, bore vidljivije, a može vas početi mučiti i dehidracija. Koži su tada potrebni lipidi i velika količina hidratacije.

image

Izbjegavajte agresivna sredstva za čišćenje te redovito mažite kožu hranjivim kremama i balzamima.

SHUTTERSTOCK

Hiperpigmentacije

Tamne smeđe mrlje koje se pojavljuju na licu i tijelu zovu se još i staračke mrlje, a prekomjerna izloženost suncu može ih još pojačati. Naime, ako ste u prijašnjim godinama života voljeli dugo boraviti na suncu i niste se baš štitili zaštitnih faktorom, takva navika sada nažalost dolazi na naplatu.

Crvenilo i dlačice

Osim mrlja, suhoće i dehidracije, koža u menopauzi može biti sklonija crvenilu, dermatitisu i drugim kožnim problemima, kao i pojačanom rastu dlačica na bradi, nausnici i licu.

Kako koži olakšati u menopauzi?

Sve ove promjene mogu biti zastrašujuće, ali nemojte se obeshrabriti jer ih možete lako tretirati, prvo iznutra, a onda i izvana. Promjena prehrane je ključ napretka, a ona uključuje pojačan unos vode i češće konzumiranje ribe, orašastih plodova, kvalitetnog povrća i voća. Ne zaboravite i redovitu tjelovježbu uvrstiti na svoj raspored jer ćete tako ojačati imunitet i suzbiti stres koji također utječe na cjelokupni organizam.

image

Apivita pjena za čišćenje s lavandom.

PROMO

Specifične problematike kože koje smo naveli treba tretirati na poseban način. Zbog osjetljivosti i suhoće kože, izbjegavajte kupke i tuširanje vrućom vodom jer ona dodatno isušuje kožu i može pogoršati njezino stanje.

Koristite samo nježna sredstva za pranje poput Apivita pjene za čišćenje lica s lavandom koja je dovoljno hranjiva i pomaže koži da ostane meka i gipka. Nakon što ste očistili kožu, učvrstite njezinu barijeru Apivita Beessential dnevnim uljem i noćnim balzamom. Ova dva proizvoda dat će joj prijeko potrebnu dozu važnih lipida, odnosno prirodnih masnoća, i dovoljno vlage.

image

Apivita Beessential linija - dnevno ulje i noćni balzam.

PROMO

Piling ne morate izbjegavati, ali pripazite na to da je što nježniji kako vam ne bi narušio zaštitnu barijeru. Možete se osloniti na Lierac Body-Hydra Micropeeling koji sadrži mikrozrnca biljnog podrijetla, dvije vrste hijaluronske kiseline i koko-glukozide koji koži daju veliku dozu hidratacije. Ovaj piling pomoći će i kod akni koje mogu postati izraženije u menopauzi.

image

Lierac Body Hydra piling za tijelo.

PROMO

Ako vas muči opuštenost kože, u rješavanju ovog problema vrlo su učinkoviti tretmani poput microneedlinga, resurfacinga i mikrodermoabrazije koje možete provoditi i kod kuće. Dr.Brandt Microdermabrasion piling za lice i Resurfacing pjena koži lica će vratiti čvrstoću, sjaj i vlagu.

image

Dr.Brandt Resurfacing pjena.

PROMO
image
IAN JACOB PHOTOGRAPHY

Stalno crvenilo može biti vrlo neugodna pojava, ali ne morate nanositi tone i tone pudera kako biste ga zakamuflirali. Umjesto toga isprobajte Dr.Brandt Cool Biotic kremu s prebioticima koja hladi, smanjuje crvenilo i u trenu koži pruža olakšanje.

image

Dr.Brandt Cool Biotic krema.

PROMO

Jeste li znali da postoji cijela linija posvećena njezi kože u menopauzi? Riječ je o Lierac Arkéskin liniji koja se pojavila još 1996. godine, a sadrži dnevnu kremu i noćni fluid koji koži pomažu uspostaviti ravnotežu kroz dan i noć te je tako pripremiti za sve izazove.

image

Lierac Arkeskin linija - dnevna krema, noćni fluid i balzam za tijelo.

PROMO

Ne smijete zanemariti ni kožu tijela koja isto treba pojačanu njegu, a Lierac Arkeskin balzam za tijelo učvrstit će svaki kutak vašeg tijela i sačuvati je od isušivanja.

image

Apivita pjena za intimno područje i protiv suhoće rodnice.

PROMO

I naposljetku, pobrinite se i za intimno područje koje nipošto nemojte prati običnim gelovima za tuširanje jer oni remete pH faktor rodnice i isušuju je. Koristite samo nježna sredstva poput Apivita pjene za intimno područje i protiv suhoće rodnice s čak 92 posto prirodnih sastojaka, poput aloe vere i propolisa, koji smiruju i ublažavaju svrbež i iritaciju.

Dr.Brandt, Lierac Arkeskin i Apivita dostupni su na Delmerion webshopu, u bolje opskrbljenim ljekarnama diljem Hrvatske i Muller trgovinama.

Linker
13. travanj 2024 15:46