KOŽA LICA I TIJELA

Cvijeće kao spasilačka služba: Superkreme koje štite kožu od 'sindroma izgaranja'

Spoj botanike i visoke tehnologije u kozmetičkoj industriji rezultirao je preparatima čije njegujuće zvijezde - esencije božura, različka, jasmina, ruže, maka... - hidratiziraju, umiruju i obnavljaju kožu lica i tijela

Cvjetna bajka vlada u kozmetičkoj industriji koja je botaniku i visoku tehnologiju spojila u – čistu ugodu. Iz cvjetnih esencija nastaju superkreme za takozvanu multikorektivnu njegu koja štiti kožu od "sindroma izgaranja" održavajući je svježom i blistavom unatoč u(žu)rbanom načinu života: stresu, umoru, onečišćenju...

Beauty Detail during the Rodarte Haute Couture Fall/Winter 2017-2018 show as part of Haute Couture Paris Fashion Week on July 2, 2017 in Paris, France.
Getty Images

Iz jasmina, ruže i maka izvlače se matične stanice koje imaju izuzetna hidratizirajuća i obnavljajuća svojstva. Time se ističu i božur, različak i kamelija, od kojih se proizvode lagani fluidi, losioni i micelarne vode za održavanje optimalne razine vlage u koži. Lavanda, cvijet naranče i neven odlična su “spasilačka služba“ zahvaljujući protuupalnom i umirujućem djelovanju. Te drevne biljke obrađuju se novim hightech metodama kako bi se dobili preparati koji se trenutačno stapaju s kožom. Primjerice, nevenove latice mikroniziraju se odnosno usitnjavaju u mikroskopske čestice da bi se od njih načinile takozvane vodene kreme – serumaste teksture koje pri nanošenju stvaraju osvježavajući “finiš“ kao da je koža okupana vodom.

Extra-Firming Phyto-Serum s ekstraktom cvijeta klokanova šapa 799 kn, CLARINS

Nove generacije maski za lice nastaju, pak, tako da se tisuće latica (primjerice, od ljubičine – cvijeta koji je kod nas najpoznatiji pod nazivom noćna frajla) “komprimiraju“ zajedno s cvjetnim uljima i ljekovitim blatom u finu smjesu bogatu antioksidansima, mineralima i aminokiselinama. Nakon takvog tretmana povećavaju se gipkost i jedrina kože lica te se smanjuju bore.

Rose Stem Cell Bio-Repair gelmaska s matičnim stanicama damaščanske i divlje ruže 248,50 kn, PETER THOMAS ROTH

Moćni su borci protiv bora iris, smilje i orhideja te australski cvijet poznat kao klokanova šapa – jer obiluju flavonoidima koji potiču stvaranje novih stanica u koži i jačaju njezinu strukturu. Prava blagodat su i cvjetovi drveća – magnolija i jabuka također učvršćuju kožu, a kesten smanjuje podočnjake.

Crème Prodigieuse Boost multikorektivni gel-balzam za područje oko očiju s jasminom i nevenom 190 kn, NUXE

Nectar Blanc uljni gel za čišćenje lica obogaćen ekstraktom morskog narcisa koji posvjetljuje pigmentacije 148,50 kn, MELVITA

Trešnja, bazga, lipa i bagrem djeluju umirujuće i pročišćujuće – upravo zato se esencijama njihovih latica često obogaćuju losioni i čistači. Među cvijećem ćete naći i specijalce za brisanje mrlja s kože - planinska biljka končara, primorski žilj (poznat i kao morski narcis ili pješčani ljiljan), tratinčica i tropski cvijet frangipani (plumerija) posvjetljuju hiperpigmentacije i izjednačuju ten.

Cherry Blossom & Jojoba Oil souffle za tijelo odiše mirisom trešnjinih cvjetova 39,50 kn, NIVEA

Rose mlijeko za tijelo obogaćeno je ružinom vodicom 192,80 kn, L’OCCITANE

Hydra Beauty Camellia Water Cream fluid s vodicom kamelije 455 kn, CHANEL

Pure Jasmine gel za tuširanje s eteričnim uljem jasmina 149,90 kn, APIVITA

Linker
16. travanj 2024 07:54