Tween beauty

 MATTEO SCARPELLINI/LAUCHMETRICS SPOTLIGHT
svijet ljepote

Sve je popularniji trend "tween beauty rutine", pitali smo stručnjakinju može li biti opasan?

U posljednje vrijeme na društvenim mrežama možemo vidjeti rast trenda da djevojčice već od 10 godina snimaju svoje beauty rutine koje izvode s it proizvodima koji možda i nisu primjereni njihovoj dobi. Upravo zato razgovarali smo sa specijalisticom dermatologije i venerologije dr. Dorom Madiracom Glasović koja nam je otkrila potencijalne opasnosti ovog trenda.

U posljednje vrijeme na društvenim mrežama možemo vidjeti rast trenda da djevojčice već od 10 godina snimaju svoje beauty rutine koje izvode s it proizvodima koji možda i nisu primjereni njihovoj dobi. Upravo zato razgovarali smo sa specijalisticom dermatologije i venerologije dr. Dorom Madiracom Glasović koja nam je otkrila potencijalne opasnosti ovog trenda.

Skrolajući po društvenim mrežama gotovo je nemoguće da ne "naletite" na neki video ili kratki tutorial o make-up rutini, ali i beauty rutini koja vas možda zaintrigira. No, kako sam i sama mama jedne 12-godišnjakinje, koja ponekad surfa na mom računalu ili mobitelu, čini se da i algoritam društvenih mreža prati moje interese, pa mi u posljednje vrijeme iskaču videa s beauty rutinama tween djevojčica koje su dobi kao i moja kći. I malo je reći da me ponekad ostave bez teksta jer su to nerijetko rutine koje se sastoje od čistača, tonika, seruma, kreme, pa čak i maske za lice.

Sjetimo se samo kontroverze koju je krajem 2022. izazvala tada devetogodišnja kći Kim Kardashian, North West koja je u videu na društvenim mrežama objašnjavala koje sve korake uključuje rutina u njezi kože. Naravno otkrila je da koristi proizvode za njegu kože svoje mame, SKKN by Kim. Lice prvo očisti, zatim nanosi tonik pa serum i kremu. Treba li doista tako mladoj koži baš sve to, odlučili smo pitati stručnjakinju, odnosno specijalisticu dermatovenerologije, uže specijalnosti pedijatrijske dermatologije, dr. Doru Madiracu Glasović.

image

Dr. Dora Madiraca Glasović

MARKO MISCEVIC CROPIX

"U svakodnevnom radu često se susrećem s djevojčicama i mladim djevojkama koje u svojoj rutini njege koriste brojne preparate. Dvostruka čišćenja, agresivne mehaničke peelinge, retinol, kiseline i slično. Kao dermatolog moram naglasiti da komplicirane rutine s aktivnim sastojcima nisu prilagođene osjetljivoj dječjoj koži i mogu uzrokovati oštećenje kožne barijere", rekla nam je dr. Madiraca Glasović. No, samim time postavlja se pitanje kada je pravo vrijeme za početak uvođenja beauty rutine u život djece. Egzaktnog odgovora o pravoj dobi nema.

"Njega kože preporučuje se od najranije dobi kako bi sačuvali osjetljivu kožnu barijeru, pogotovo ako dijete ima suhu kožu sklonu atopiji. Na tržištu postoje brojni dermokozmetički proizvodi visoke kvalitete koji su razvijeni u suradnji s dermatolozima, dermatološki testirani i prikladni su za osjetljivu dječju kožu od prvog dana života. Također, gotovo 80% adolescenata ima problem s aknama te je potrebno uvesti odgovarajuću rutinu njege kože nekomedogenim proizvodima koji će ublažiti i spriječiti izbijanje upalnih promjena bez narušavanja kožne barijere", objasnila nam je doktorica. No, ako vaše dijete nema većih problema s kožom beauty rutina bi trebala minimalna.

"Dječja koža je građom i funkcijom drugačija od kože odraslih te je potrebno odabrati hipoalergene proizvode, bez umjetnih mirisa, boja i alkohola kako bi se umanjila mogućnost lokalnih kontaktnih reakcija i reakcija preosjetljivosti. Rutina njege kože bez nepravilnosti trebala bi se sastojati od čišćenja lica blagim čistačem uz nanošenje hidratantne kreme jednom do dva puta dnevno. Ne smijemo zaboraviti ni na zaštitu od sunca i to od najranije dobi kako bi prevenirali štetne učinke sunčevog zračenja i pojavu malignih tumora kože. U ovoj dobi pravilo njege kože bez nepravilnosti je “manje je više”, tj. jednostavna rutina koja se sastoji od blagog čistača, hidratantne emolijentne kreme uz zaštitu od sunca", ističe dermatologinja. Ipak, prije bilo kakve beauty rutine bilo bi dobro posavjetovati se sa stručnjakom koji će pregledati dijete i dati savjete za najbolju njegu. Društvene mreže nikako ne bi trebale biti izvor inspiracije za uvođenje beauty rutine, pogotovo dječje.

image
PEXELS

"Danas su društvene mreže postale mjesto gdje možete potražiti “instant” rješenja, često na temelju savjeta nestručnih osoba te je svakako potrebno posavjetovati se s dermatologom. Nažalost, nerijetko viđam da se roditelji i mladi pacijenti obrate dermatologu tek nakon što su isprobali brojne neodgovarajuće proizvode koji su doveli do problema s kožom poput crvenila, iritacije, suhoće kože ili čak kontaktnog dermatitisa. Savjet dermatologa bi trebao biti prvi korak u njezi kože, uvijek naglašavam važnost individualnog pristupa u formiranju rutine njege", objasnila nam je dr. Madiraca Glasnović. Oprezan treba biti i s maskama za lice koje su nerijetko djevojčicama itekako privlačne jer su im nešto novo, a i čini im se "cool" isprobati masku za koju nerijetko misle da će im dodatno nahraniti kožu.

"Osjetljivoj dječjoj koži osim neutralnih emolijentnih krema i losiona nisu potrebni nikakvi dodatni proizvodi poput maski, tonika, mehaničkih peelinga i slično. Također, agresivni proizvodi za njegu kože adolescenata mogu pogoršati akne i dovesti do nastanka ožiljaka", zaključila je Dora Madiraca Glasović. Dakle, prije no što svojoj tween djevojčici ili dječaku dozvolite bilo kakvu beauty rutinu, posavjetujte se sa stručnjakom. Svoju sam tween djevojčicu odlučila naručiti na pregled čim prije.

Linker
27. travanj 2024 11:18