NOĆNA NJEGA

Spavate li sa zavezanom ili raspuštenom kosom?

Možda vam se čini nevažno, ali ovo je odluka kojom možete odrediti sudbinu svoje kose.

Prije spavanja čistimo, njegujemo, tretiramo, pazimo i mazimo kožu lica, nanosimo noćnu kremu, nanosimo maske za lice prije spavanja, neki čak i spavaju s njegujućim maskama, to je normalna stvar. Jer, svi se volimo probuditi ljepši nego kakvi smo zaspali. No, što radimo za svoju kosu? Često zaboravljamo da je i kosa ta kojoj će dobro doći posebna pažnja noću. Za početak, trebamo li je zavezati ili je ostaviti slobodnom? Stručnjaci za kosu imaju mišljenje i o tome. Na TikToku.

Zavezana ili raspuštena?

Ako se pita frizera Jonathana Van Nessa, čije lice poznajemo iz Netflixove serije "Queer Eye", kosu je bolje zavezati. Na svom TikTok računu, stručnjak objašnjava da naša kosa ostaje "zatočena" između jastuka i prirodne tjelesne topline tijekom cijele noći, a to vašu kosu dovodi u situaciju da kada se probudite, imate osjećaj da vam je kosa prljava i da vam je vruće. Nadalje, kosa se cijelu noć trlja o tkaninu, što dovodi do suhoće i gubitka sjaja. Kosa postaje krhka s ograničenim rastom. Kako kaže Jonathan Van Ness, to je isto kao da ste peglali kosu.

image

Često zaboravljamo da je i kosa ta kojoj će dobro doći posebna pažnja noću.

RON LACH PEXELS

Međutim, njegova preporuka suprotna je onome što mnogi stručnjaci za kosu savjetuju, a to je da su gumice za kosu loše i da se trebaju izbjegavati. Razlog tome je da previše stegnuta gumica može dovesti do značajnih oštećenja vaše kose. Pogotovo ako se radi o jeftinim gumicama za kosu koje imaju i metalne dijelove od kojih vlasi mogu doslovce puknuti.

image

Philip B Silky Smooth Classic Schrunchie set od tri svilenkaste gumice u crnoj ili bež boji, 24€

PR

Ovo je metoda koju Jonathan Van Ness tvrdi da treba slijediti ako želite zaštititi kosu dok spavate.

Da biste izbjegli komplikacije, @JVN pruža korak-po-korak vodič:

@jvn_official Replying to @Amanda you’re right that was a tease, here’s how I recommend putting your hair up at night! #hairtip #hairtips #healthyhair ♬ original sound - JVN

Prvo, nemojte previše stegnuti gumicu za kosu, i napravite opušteni rep. Zatim, omotajte kosu kako biste napravili punđu i pričvrstite je širokom satenskom gumicom, ako je moguće. Na kraju, pređite prstima po vlasištu kako biste "oslobodili nategnutost". Jer, frizura koja je previše stegnuta može rezultirati različitim stupnjevima gubitka kose, pa čak i dovesti do alopecije. Eto, jedan mali korak za čovječanstvo, a veliki za ljepotu naše kose.

Linker
24. travanj 2024 08:52