Promo
Job Thuis

Slavni 'kralj filera' otkriva: 'Hrvatice su prelijepe žene, ali ne bi trebale pretjerivati s tretmanima'

Svjetski poznati estetski liječnik otkrio je što misli o estetskoj medicini u Hrvatskoj, je li surađivao s poznatim osobama, na što bi Hrvatice trebale pripaziti pri odabiru idealnog tretmana te što je budućnost estetske medicine.

Renomirani estetski liječnik iz nizozemske klinike Falck održao je u Zagrebu trening za hrvatske liječnike u Poliklinici Lohuis Filipović Medical Group. Neke od njegovih glavnih smjernica uvijek su bile balans, kvaliteta ispred kvantitete, stručnost, individualnost i važnost holističkog pristupa u procesu pomlađivanja.

U razgovoru s njim saznali smo detalje o trenutno najpopularnijoj vrsti filera, ali i kakve sve zahvate biraju Hrvatice.

Je li ovo Vaš prvi posjet Hrvatskoj? Jeste li već imali treninge u Hrvatskoj?

- Ovo je zapravo moj treći posjet vašoj predivnoj zemlji. Prvi sam put posjetio Hrvatsku 2003. godine sa skupinom prijatelja. Vozili smo se automobilom iz Nizozemske, a naš road trip završio je na Korčuli. Prošle sam godine bio u Zagrebu također na treningu, a nadam se da ću uskoro opet doći ovamo na godišnji odmor.

Ovdje ste kako biste hrvatskim doktorima održali trening za aplikaciju nove generacije filera. Kakva su Vaša iskustva s našim liječnicima, prate li trendove?

- Svakako moram reći da je razina usluge i stručnosti estetske medicine u Hrvatskoj na vrlo visokoj razini. Prema mojem iskustvu, koje imam s treninga s hrvatskim liječnicima, rekao bih da implementiraju vrlo dobre tretmane te da prate svjetske trendove koji daju odlične rezultate na klijentima. Međutim, treba imati na umu da pretjerivanje nikada nije dobro, kao ni slijepo praćenje trendova. Individualni je pristup uvijek najbolji.

Promo
Job Thuis smatra da je osjećaj za lijepo ono što razlikuje prosječnog doktora od virtuoza sa špricom u ruci.

Certificirani ste trener i ambasador Merz Aesthetics brendova – što biste preporučili liječnicima, koji proizvodi daju najbolje rezultate?

- Moj je osobni favorit Radiesse. Ne postoji tkivo koje je izgubilo svoju elastičnost, a da ga Radiesse ne bi mogao podići, definirati i konturirati. Također, riječ je o proizvodu koji će osvježiti kožu i vratiti joj volumen, a pritom klijenti neće izgledati neprirodno prenapuhano. Iako sam ljubitelj hijaluronske kiseline, ne postoji hijaluron koji omogućava takvu elastičnost kao Radiesse koji je po svojem sastavu kalcijev hidroksiapatit te potiče u koži dodatno stvaranje izgubljenog kolagena.

Tema je treninga u Hrvatskoj upravo aplikacija kalcijeva hidroksiapatita. Po čemu je on poseban, koji rezultat postiže?

- Riječ je o fileru kojim dobijete upravo ono što ste aplicirali, nema naknadnih promjena. Njegova je posebnost u tome što ne veže vodu na svoje stanice, stoga nema prepunjenih okruglih obraza ako to klijent ne želi. Puno je lakše definirati željene linije na licu. Riječ je o svestranom fileru. Liječnik koji aplicira filer može ga dozirati na način na koji želi, a samim time ima mogućnost različitih preinaka na licu pacijenta te ga je mnogo jednostavnije personalizirati.

Bavite se ovim poslom već dugi niz godina. Po vašemu mišljenju, što je važnije: tehnika ili osjećaj za lijepo?

- Tehnika, iskustvo, praksa i mirna ruka preduvjet su da biste se uopće bavili ovim poslom, no osjećaj za lijepo ono je što razlikuje prosječnog doktora od virtuoza sa špricom u ruci.

Možete li nam reći jeste li u svojoj karijeri surađivali s poznatim osobama? Koji su trenutačno najpopularniji tretmani u svijetu slavnih?

- Jesam, naravno, surađivao sam s mnogim svjetskim zvijezdama, no nažalost ne mogu vam otkriti njihova imena, to vam je kao odvjetnička tajna. Što se tiče popularnosti tretmana, broj jedan je i dalje botulin toksin, no zadnjih nekoliko godina sve je češća pojava da liječnici kombiniraju botulin i razne vrste filera kako bi postigli najbolji rezultat. Ako mene pitate, magija je u filerima, ne u toksinima.

Ono što je pozitivno jest činjenica da se ljudi sve više brinu o svojoj koži te da je svijest o važnosti zaštite kože i nanošenja SPF faktora postala sveprisutna. Moja su preporuka za zdravu kožu boosteri, serumi, redoviti kemijski pilinzi i konzultacije s kozmetologom.

Promo
Job Thuis i dr.sc. Boris Filipović.

Koji su vam pacijenti najzanimljiviji? Je li ponekad teško ispuniti očekivanja pacijenata?

- Vrlo je važno prije bilo kakvih tretmana i aplikacije filera napraviti detaljne konzultacije s klijentom i saznati koja su njegova očekivanja kako bih ih na kraju mogao i ispuniti. Naravno, klijent mora biti realan, kada su očekivanja vezana uz postojeće stanje i elastičnost kože, ponekad fileri nisu rješenje, već je nužno posegnuti za kirurškim metodama. Međutim, moram priznati da su mi najveći izazov pacijenti koji su već obišli desetak liječnika kojima nisu bili zadovoljni pa ih uvijek pitam zašto misle da ću baš ja zadovoljiti njihove kriterije. To je uvijek zanimljivo, a moram se pohvaliti i uspješno.

S obzirom na to da je ovo vaš treći posjet Hrvatskoj, imali ste priliku upoznati Hrvatice, slijede li svjetske trendove?

- Ovo je moj drugi trening u Hrvatskoj i moram reći da su Hrvatice prelijepe žene. Ono što primjećujem kao specifičnost jest da Hrvatice vole naglašene obraze, istaknutu jagodičnu i viličnu kost te lijepa usta koja su san većine žena. Moj je osobni moto balans, sve što nije u ravnoteži ne izgleda dobro.

Ako klijentice traže od mene korekcije koje će izazvati nesklad na njihovu licu, nažalost, morat ću ih odbiti. Ne kaže se bez razloga da vrag leži u detaljima. Prvo što ćete primijetiti kod svake osobe je „srednji trokut lica“ – oči, nos i usta. To je fokus na koji se najviše koncentriramo u komunikaciji s nekom osobom i vrlo je važno da upravo on bude u balansu. Često donji dio lica zbog gravitacije opada i nestaje, a ako ga usporedite s ostatkom lica, postoji velika sjena pa privlači pažnju. Nastali nesklad možemo tretirati i vratiti harmoniju licu.

Što biste preporučili Hrvaticama? Na što trebaju obratiti pozornost pri odabiru idealnog tretmana?

- Kvaliteta i količina preparata, kao i stručnost liječnika, neizmjerno su važni za dobar rezultat. Klijentice ne bi trebale biti opterećene je li im liječnik aplicirao jednu ili pet šprica, već koji je njihov krajnji rezultat. Također, preporučujem Hrvaticama da prije odlaska na tretman svakako istraže stručnost i ekspertize liječnika te svoje lice prepuste rukama isključivo onih koji imaju sve potrebne certifikate.

Što je budućnost estetske medicine?

- Iskreno, više se volim fokusirati na sadašnjost. Rekao bih da su preventivni tretmani, kombinacija različitih proizvoda/filera i tretmana ključ uspjeha za prirodan i lijep izgled kože. Budućnost će biti tretiranje matičnim stanicama u kombinaciji s dosadašnjim tretmanima.

Čitajte i:

Četiri proizvoda novog 'clean' brenda pojednostavili su mi rutinu njege kože, a rezultati su fantastični

Danijela Dvornik o tretmanu 'smrzavanja sala': 'Lako sam pristala, zadovoljna sam'

Rituali domaće glumice: 'Obožavam isprobavati testere, no vjerna sam posebnoj kozmetici'

Prvi put sam se odvažila isprobati proizvode za samotamnjenje: Bilo me je strah, ali rezultat je sjajan

Vježbe za lice održavaju tonus i odgađaju bore: Pilates trenerica Jelena Orešković donosi najbolje

Linker
19. rujan 2023 12:53