BILJANA BLIVAJS/ CROPIX
novi početak

Sandra Bagarić o menopauzi: "Morala sam se odreći slatkog, ali i promijeniti njegu kože"

Kao dermokozmetički brend koji je broj jedan u njezi kože u menopauzi, Vichy tom razdoblju u životu žene pristupa holistički te je na našem panelu ‘Nema pauze u menopauzi‘ okupio stručnjakinje iz četiri važna područja, koje su svojim savjetima osnažile sve prisutne.

Kao dermokozmetički brend koji je broj jedan u njezi kože u menopauzi, Vichy tom razdoblju u životu žene pristupa holistički te je na našem panelu ‘Nema pauze u menopauzi‘ okupio stručnjakinje iz četiri važna područja, koje su svojim savjetima osnažile sve prisutne.

"Menopauza nije kraj - pripremite se za najbolje razdoblje u životu! Nitko nas ne pita želimo li je ili ne, ona je tu i preostaje nam samo da izvučemo maksimum iz te životne faze", tim je riječima Antonija Mandić, voditeljica panela "Nema pauze u menopauzi" u organizaciji tjednika Gloria i brenda Vichy, objedinila izlaganja stručnjakinja koje, svaka u svojem području, potiču žene da o menopauzi i njenim popratnim pojavama razgovaraju otvoreno i bez ikakva ustezanja.

Da pričaju o valovima topline koji nenajavljeno preplavljuju tijelo, znojenju, naglim promjenama raspoloženja, problemima sa spavanjem i opadanjem kose, suhoći kože lica i tijela, vaginalnoj suhoći... svim tim neugodnim pratiteljima menopauze zbog kojih - uz danas dostupne tretmane - nema razloga da nakon pedesete (kad kod prosječne žene u ovom podneblju nastupa promjena) ne budemo sretne, lijepe i zadovoljne. A kako, gošćama na panelu pojasnile su ginekologinja Sanja Gršić Burić, dermatovenerologinja Marija Kaštelan, fitness stručnjakinja Asja Petersen i nutricionistica Darija Vranešić Bender. A koliko je to ženama u menopauzi važno, objasnila je Nika Tomić, direktorica brenda Vichy.

image

Voditeljica panela Antonija Mandić i stručnjakinje za žensko zdravlje - nutricionistica Darija Vranešić Bender, dermatovenerologinja Marija Kaštelan, ginekologinja Sanja Gršić Burić i fitness trenerica Asja Petersen

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Kad smo prije šest godina u regiji kretali s projektom ‘Nema pauze u menopauzi‘, unatoč skeptičnosti mnogih, istraživanjem tržišta otkrili smo koliko je ženama potrebno mjesto da o tome pričaju, da čuju iskustva drugih žena i da dobiju savjete stručnjaka. Kao brend koji je u europskim ljekarnama broj jedan u njezi kože u menopauzi, s našom linijom Neovadiol odlučili smo se za holistički pristup. Okupili smo stručnjake iz različitih područja kako bismo osnažili žene, dali im priliku da se educiraju i uđu spremne u ovu fazu života, a tim povodom smo i sada ovdje. Naša Facebook grupa "Nema pauze u menopauzi" ima nekoliko tisuća članica koje razmjenjuju iskustva", rekla je Nika Tomić.

image

Vichyjev tim na čelu s direktoricom brenda Nikom Tomić (druga slijeva) edukatorica Vanja Jagunić, senior produkt-menadžerica Sanja Bednjanec i Sara Razum, zadužena za društvene mreže u Vichyju

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Svake godine 25 milijuna žena prođe kroz menopauzu, a do 2025., samo za godinu i pol, u svijetu će biti 1,2 milijarde žena u postmenopauzi. Za doba u kojem proživljavaju jače ili manje izražene tegobe, žene trebaju znati što ih čeka i kako maksimalno smanjiti ili posve ukloniti većinu problema koji nas nakon zadnje menstruacije prate gotovo trećinu života.

"U razgovoru s pacijenticama shvaćam da ih velika većina misli kako je ulazak u menopauzu početak kraja, i to kraja plodnosti i seksualnosti, mladosti, privlačnosti i ljepote... Moj odgovor na to je - to nije kraj, nego početak nove životne etape jer djeca su odrasla, imamo više vremena za sebe i karijeru, za redovitu njegu, vježbanje, možemo raditi ono što želimo... Znamo što hoćemo, a još bolje što nećemo. Pravo je žena da kroz menopauzu prođu na što ljepši način, a dužnost je nas liječnika da im objasnimo i ponudimo sve što moderna medicina može ponuditi", kaže dr. Sanja Gršić Burić, dodajući da prosječna žena u menopauzi provede 20 do 25 godina, a otprilike pet godina u perimenopauzi. To razdoblje hormonskih promjena u kojem se postupno gasi funkcija jajnika prepoznajemo po neredovitim ciklusima i simptomima sličnim menopauzi. Neki od njih odnose se na kvalitetu kože.

image

Linija Vichy Neovadiol - dermokozmetički saveznik u borbi protiv ovješene kože u menopauzi

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Estrogen je hormon ženstvenosti i njegov gubitak snažno utječe i na funkcije sva tri sloja kože. Prvo primjećujemo promjene na površinskom sloju čija se funkcija barijere smanjuje. Povećan je gubitak vlage, koža postaje suha. Smanjuje se lučenje sebuma, a gubi se i tonus jer više nema dovoljno kolagenih i elastičnih vlakana. Istraživanja su pokazala da se u prvih pet godina menopauze sinteza kolagena smanjuje za čak 30 posto! A potom svake godine za još dva posto. Koža gubi debljinu, postaje tanja, fragilnija, često i crvenkasta, a na licu i tijelu izražene su sitne kapilare. Smanjena je i zaliha glikozaminoglikana, svojevrsnih spremnika vode, a gubimo i hijaluronsku kiselinu odgovornu za volumen kože. Smanjuje se broj lipidnih jastučića, drugačije su raspoređeni pa koža sve više visi, a bore su izražajnije. Na cijelom tijelu, ali najviše na licu. No, i to se može znatno usporiti", kaže Marija Kaštelan, dodajući da je jedan od boljih pomagača Vichyjeva linija Neovadiol, osmišljena upravo za specifične potrebe kože u menopauzi.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

Aktivni sastojci u dnevnim i noćnim kremama bogatije teksture te serumu znatno ublažavaju posljedice uzrokovane menopauzom. Uz odgovarajuće kreme, važna je i zaštita od sunca. Iako je bolje što ranije usvojiti dnevne rituale njege, treba naglasiti da nikad nije kasno - u menopauzi pomažu jače kreme namijenjene upravo za taj period, poput Neovadiola, čiji je glavni adut - proxylane. U kombinaciji s ostalim sastojcima, ta molekula utječe na poboljšanje tonusa i gustoće kože vraćajući joj negdašnji sjaj, smanjuje bore i staračke pjege.

image

Neovadiol Meno 5 Bi-serum za kožu lica u perimenopauzi i postmenopauzi

BILJANA BLIVAJS CROPIX

No, na izgled kože, ali i sve druge simptome značajno utječe i ono što jedemo pa je zbog promjena u tijelu izazvanih gubitkom estrogena potrebno prilagoditi i prehranu. U prosjeku žene u menopauzi godišnje dobiju 0,7 kilograma, što možda izgleda zanemarivo, ali nakon deset godina - to je sedam kilograma više!

"S godinama se, osim koštane i mišićne mase, mijenja i mikrobiom, količina i vrsta bakterija u tijelu, posebno onih u crijevima o kojima ovise metabolički procesi. Kad gubimo mišićnu masu, treba nam manje energije jer je mišić troši tri puta više nego masno tkivo, pa energetski unos mora biti izbalansiran. Bolje reći, unosite onoliko hrane koliko trošite energije. Za žene u menopauzi najboljom se pokazala mediteranska prehrana, s više proteina", govori Darija Vranešić Bender.

image

Dvije generacije u potrazi za njegom: glumice Irena Matas i Tea Šimić, koja do menopauze ima još puno godina - ali želi znati sve što je čeka

BILJANA BLIVAJS CROPIX
image

Glumica Matija Prskalo

BILJANA BLIVAJS CROPIX
image

Glumica Natalija Đorđević

BILJANA BLIVAJS CROPIX
image

TV urednica i voditeljica Ivana Antunović Jović, poduzetnica Ana Ivančić i modna dizajnerica Nataša Mihaljčišin

BILJANA BLIVAJS CROPIX
image

Fotografkinja Mara Bratoš

BILJANA BLIVAJS CROPIX

I odnos prema vježbanju se mijenja. Žene koje nisu redovito vježbale ili su veći dio dana provodile sjedeći odjednom osjećaju nedostatak elastičnosti i pokretljivosti, mobilnosti i spretnosti.

"Redovito vježbanje i kretanje, poput nekoliko kilometara hodanja dnevno, osigurava nam ono najvažnije - vitalnost. Uz to, fizička aktivnost preplavljuje nas hormonima sreće, stalno kretanje daje nam osjećaj nepobjedivosti i mladosti. Starosti se bojimo baš zbog ograničenja kretanja, što bitno narušava kvalitetu života", govori Asja Peternel, u što se uvjerila trenirajući istu grupu žena još od 2003. Većina je polaznica tada bila u drugoj polovini tridesetih, a sada, dva desetljeća kasnije, ulaskom u menopauzu imale su znatno manje problema od vršnjakinja koje se nisu bavile tjelesnom aktivnošću.

I članica ansambla kazališta Komedija, operna pjevačica Sandra Bagarić, podijelila je s nama svoje iskustvo. Otkako je proslavila 49. rođendan, osluškuje svoje tijelo i sve signale koje joj šalje zbog hormonalnih promjena i usporavanja metaboličkih procesa.

image

Pjevačica Sandra Bagarić odlučila je da će joj menopauza ‘proletjeti‘

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Čitam, tražim informacije... Fizički sam aktivna, dnevno prehodam najmanje sedam-osam kilometara. Ovisnica sam o slatkom, navečer bih u trenu mogla smazati čokoladu ili četiri šampite, no od slatkog imam vrlo snažne valunge i morala sam ga se odreći. Odjednom mi je i koža postala suha pa posežem za uljima, koja obožavam, i za lice i za tijelo. No, očito je da ću morati nanositi i preparate namijenjene promjenama kože zbog menopauze. Kako za sve u životu donesem odluku, poput one da ću biti sretna, vesela i zdrava, tako sam odlučila da će mi i menopauza ‘proletjeti‘", kaže Sandra Bagarić, dodajući da su dostupnost informacija i javni razgovori o menopauzi promijenili stav žena prema tom neizbježnom razdoblju - ako ga dočekamo spremne i informirane, zaobići će nas i problemi koje donosi to životno doba.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Gloria x Vichy

Linker
25. travanj 2024 23:34