UNSPLASH
Šest loših znakova

Razlog za brigu: Ovakve reakcije na koži proizvodi za njegu nikad ne bi smjeli izazivati

Pojave li vam se neki od simptoma nadraženosti kože ili pak nepodnošenja, važno je prestati upotrebljavati ‘sumnjivi‘ proizvod i što prije otkriti točan uzrok reakcije.

Pojave li vam se neki od simptoma nadraženosti kože ili pak nepodnošenja, važno je prestati upotrebljavati ‘sumnjivi‘ proizvod i što prije otkriti točan uzrok reakcije.

Kako ćete biti sigurni odgovara li vam kozmetički proizvod i radi li vašoj koži ono što bi trebao ili upravo suprotno – stvara više štete nego koristi? Neki su signali potpuno jasni, budući da pogrešno odabrana njega može na koži stvoriti kaos, ali drugi i nisu tako očiti.

Pojavio se osip

Izbijanje osipa može se činiti kao sasvim jasan znak nepodnošenja čiji je uzrok lako otkriti, ali nije uvijek tako. Koža ne mora reagirati osipom samo na novi proizvod koji ste uveli u njegu, reakcija se može javiti bez obzira na to koliko dugo nešto koristite. Često se, naime, zaboravlja da se alergijski kontaktni dermatitis razvija nakon što smo neko vrijeme dolazili u dodir s određenom tvari – tijelo prvo razvije osjetljivost na tu tvar, a potom i alergičnost koja se manifestira kroz osip. Stoga je važno znati prepoznavati na što smo alergični te izbjegavati alergene.

image

Osip može izbiti i nakon duljeg korištenja nekog sastojka za njegu kože

ANDREY ZVYAGINTSEV/UNSPLASH

Hitan slučaj

Pojavi li se koprivnjača, odnosno karakteristična alergijska reakcija na koži odmah nakon nanošenja nekog proizvoda, potrebno je hitno reagirati. Brzo i temeljito operite područje kože na koje ste nanijeli proizvod te pratite hoće li se pojaviti ostali znakovi alergije – otekline, teškoće s gutanjem ili disanjem. Bilo koji od tih simptoma hitan je slučaj i treba odmah potražiti liječničku pomoć.

Svrbež

Ovo je jedan od jasnih znakova da koži ne odgovara vaša nova kremica. Koža može reagirati i suptilnije, suhoćom i blagim perutanjem, ali ako se pojavi svrbež znači da je došlo ili do alergijske reakcije na proizvod ili do iritacije.

Toplina, peckanje, crvenilo

Osjećaj topline i peckanja na koži nakon nanošenja kozmetičkog proizvoda vjerojatan je znak kontaktne urtikarije, odnosno alergije na neki od sastojaka u proizvodu, no može upućivati i na neke druge uzroke. Toplinu i peckanje mogu, primjerice, izazvati i neke kreme za sunčanje s kemijskim filtrima, a uzrok može biti i pH vrijednost nekog od sastojaka.

Peckanje, recimo, često izaziva vitamin C i to je uobičajena i normalna reakcija na taj antioksidans. No, ako proizvod ne sadrži tzv. aktivne sastojke, poput spomenutog vitamina ili, na primjer, glikolne ili mliječne kiseline, žarenje, crvenilo i toplina nisu dobar znak. To samo znači da neki od sastojaka ne odgovara vašoj koži i ne treba očekivati da će se ona na njega naviknuti.

image

Proizvode s aktivnim sastojcima ne treba upotrebljavati više nego dva do tri puta tjedno

MIKHAIL KONETSKI/PEXELS

Perutanje kože

Proizvodi koji izazivaju peckanje i slične reakcije obično imaju niži pH nego što ima koža i ne smiju se upotrebljavati svaki dan, upozoravaju dermatolozi. To se odnosi, primjerice, na pilinge te "aktivne" serume i kreme. Takvi se proizvodi kao "pojačanje" mogu koristiti dva do najviše tri puta tjedno, ali ako se koriste svakodnevno koža može postati nadražena i crvena, a može doći i do perutanja i grublje teksture kože. Sve to pokazuje da su na koži nastale kemijske opekline. U tom slučaju morate prestati nanositi aktivne tvari sve dok koža ne zacijeli i oporavi se.

image

Proizvodi za njegu ne bi na koži trebali izazivati ništa osim ugode

ANDREA PIACQUADIO/PEXELS

Osjećate "nešto"

U idealnom slučaju koža ne bi trebala osjećati ništa nakon nanošenja proizvoda za njegu, osim, naravno, ugode. Osjetljivost kože ovisi o stanju naše kožne barijere – počne li vas koža peckati odmah nakon nanošenja proizvoda, to može značiti da ste prethodno ogulili kožnu barijeru agresivnim čišćenjem ili korištenjem prejake djelatne tvari. Instantna pojava peckanja može značiti i da vam je koža suviše suha te da vapi za dobrom hidratacijom.

Linker
28. travanj 2024 04:54