Njega kose jesen

 LAUNCHMETRICS.COM/SPOTLIGHT
Njegovana i zdrava

Posjet frizeru prvi je korak nakon ljeta, ali ovo su dodatni koraci koji jamče blistavu kosu

Savjet da se vrhovi kose nakon ljeta obavezno trebaju skratiti nije bez razloga. Sunce i morska sol isušuju vlasi i kosu čine tužnom i beživotnom, ali ne staje sve na šišanju jer je kosu potrebno ispravno njegovati.

Savjet da se vrhovi kose nakon ljeta obavezno trebaju skratiti nije bez razloga. Sunce i morska sol isušuju vlasi i kosu čine tužnom i beživotnom, ali ne staje sve na šišanju jer je kosu potrebno ispravno njegovati.

Neovisno o spolu, kosa baš svima predstavlja važnu stavku u osjećaju ljepote i samopouzdanja. I dok muškarcima jedan od najvećih problema predstavlja gubitak kose, kod žena je veći naglasak na njezinu izgledu i dojmu koji ostavlja. Vrlo je važno da je kosa svilena izgleda i podatna na dodir, da nije suha i ispucalih vrhova te da je čista bez masnih tragova koji ju čine težom. Uglavnom, naglasak je na živoj i prije svega zdravoj kosi koja će uvijek biti najbolja baza za bilo koju stilizaciju frizure. No ovaj zadatak može biti itekako izazovan, osobito pod ekstremnim vremenskim prilikama kakve vladaju u ljetnim mjesecima. Jako sunce, visoke temperature, kupanje u moru i bazenima uvelike utječu na izgled i osjećaj kose, a uz to djeluju i na dublje slojeve vlasi te tako čine dugoročan problem s kojim se valja mudro uhvatiti u koštac.

Kosu nije dovoljno samo oprati i osušiti, ona traži puno više pažnje. Kako kod samih postupaka pranja i njege tako i kod odabira idealnih proizvoda za vaš tip kose koje ćete uvijek moći pronaći u dm prodavaonicama te dm online shopu. Naime, osim po tome je li vam kosa kovrčava, valovita ili ravna te koje je boje i je li kemijski tretirana važno je znati koliko je porozna. Poroznost kose označava stupanj sposobnosti vaše kose za upijanje vlage. To je važno kako biste otkrili koliko brzo i dobro vaša kosa upija, ali i gubi vlagu iz vanjskog sloja, odnosno kutikule. Široko govoreći postoje tri tipa kose prema stupnju poroznosti. Prvi je niska poroznost kod koje su kutikule, odnosno ljuskice koje ju čine, zbijenije, drugi je srednja poroznost koja znači da su nešto manje spojene i treća koja je kosa visoke poroznosti kod koje su ljuskaste stanice najšire pozicionirane.

Zašto je važno znati u koju kategoriju pripada vaša kosa?

Pa prvenstveno kako biste znali kako ju pravilno njegovati. Naime, kosa niske poroznosti puno slabije upija vodu i ulja te tako manje njegujućih svojstava uspijeva doći do središta vlasi gdje su najpotrebniji. S druge strane, imate li kosu visoke poroznosti vlagu ćete puno teže zadržavati unutar vlasi zbog čega će rezultat biti suha kosa. Na poroznost najviše utječe genetika, ali korištenje sušila, glačala i uvijača za kosu te bojenje i prečesto pranje kose, osobito agresivnim proizvodima, također će utjecati na otvaranje kutikule. Osim toga, i utjecaj ultraljubičastog zračenja, koje dolazi od sunca i najintenzivnije je ljeti, se pokazalo kao značajan faktor u oštećenju ovog zaštitnog sloja vlasi.

image

Gliss Ultimate repair šampon s keratinom - proteinom koji pomaže u obnavljanju kose

PROMO

Kako znati kakva je vaša kosa?

Test za poroznost kose poprilično je jednostavan i za njega vam trebaju samo čaša vode i čista kosa. Kosu je prije testa važno dobro oprati šamponom kako bi se uklonio svaki trag korištenih proizvoda, masnoće i nečistoća, a potom i osušiti. Nakon toga u čašu u koju ste prethodno natočili čistu vodu ubacite jednu vlas i pratite njezino ponašanje, odnosno je li potonula ili je i dalje na vrhu. Ako je vaša kosa niske poroznosti vlas će plutati, a ako je visoko porozna vrlo će brzo potonuti na dno. Još jedan od testova, koji se oslanja na vaš subjektivan dojam, je onaj provlačenja vlasi kroz prste i osjećanje teksture. Glatka vlas znak je niske poroznosti dok je gruba i grbava vlas pokazatelj otvorenih ljuskica visoko porozne kose.

image

La Croa Stimulation šampon za brži rast i protiv opadanja kose

PROMO

Čime njegovati svaki od tipova kose?

Dok ćete visoko poroznu kosu uzrokovanu toplinskim i kemijskim tretmanima kroz vrijeme, upornosti i s pravim proizvodima moći vratiti u gotovo pa prvobitno stanje, genetsku poroznost nećete moći promijeniti, ali ćete na nju moći utjecati. Za kosu niske poroznosti stručnjaci savjetuju korištenje regeneratora koji sadrže proteine jer oni imaju tendenciju lakše apsorpcije i manja je vjerojatnost da će se taložiti na površini vlasi, uz to obratite pozornost i na šampone te regeneratore koji sadrže glicerin, a izbjegavajte one koji u sastavu imaju ulja jer će teže prodrijeti u dublje slojeve vlasi. Za kosu visoke poroznosti koristite šampone i regeneratore s uljima i maslacima te one sa svojstvima hidracije jer će ju oni bolje hidrirati i obavezno izbjegavajte pretoplu vodu. Osim toga, obavezno nakon pranja napravite tretman maskom i nanesite regenerator koji se ne ispire ili neki od njegujućih proizvoda koji zatvaraju kutikulu jer će oni osigurati da se vlaga dulje zadržava u vlasi, a prije korištenja bilo kojeg toplinskog uređaja za stiliziranje nanesite proizvod za zaštitu od topline. S druge strane, stručnjaci često savjetuju da kod korištenja regeneratora na kosi niske poroznosti u jednadžbu dodate i toplinu tako da na glavu stavite kapu za tuširanje i da ju nekoliko minuta grijete uređajem poput sušila za kosu. Kosa srednje poroznosti najzahvalnija je za održavanje jer će, pri pravilnom i umjerenom korištenju, vrlo dobro tolerirati sve proizvode i sastojke stoga će svaki od proizvoda iz novog dm kataloga biti dobar odabir za vas.

image

Balea Professional Plex Care 2u1 maska za kosu

PROMO

Najbolji postupak pranja kose

O postupku pranja kose gotovo pa da i ne razmišljamo te ga radimo mehanički bez prethodnog promišljanja. Međutim, iako će nas svaka tehnika dovesti do čiste kose, postoji procedura za postizanje najboljeg učinka. Prije svega je potrebno izabrati prave proizvode prema tipu kose i znati da svakodnevno, ili prerijetko, pranje kose nipošto nije dobro za vašu kosu. Svaka tri do četiri dana bit će sasvim dovoljno za čistu kosu koja se neće uništiti prečestim korištenjem vode i preparata.

Postupak započnite temeljitim natapanjem kose vodom. Kosu je potrebno namakati barem jednu minutu da bi ona bila potpuno mokra, a potom prstima provjeriti jesu li svi slojevi, od korijena do vrhova, potpuno mokri. Ovo je važno jer će mlaka voda pomoći otvaranju kutikula i tako olakšati kosi upijanje proizvoda. Važno je i ne pretjerati s količinom. Imate li kratku kosu dovoljno će biti da na dlan iscijedite količinu promjera oko 2 centimetra, za kosu u duljini do ramena dovoljna će biti lokvica šampona od oko 3 centimetra dok će za izrazito dugačku kosu biti potrebno nanijeti količinu u promjeru dlana.

image

John Frieda Frizz ease dream curls regenerator za kovrčavu kosu

PROMO

Šampon, dok vam je još u rukama, obavezno pomiješajte s malo vode i tek onda nanesite na tjeme i potom nježnim pokretima tri minute masirajte tjeme pazeći da ne koristite nokte kako ne biste oštetili kožu. Potom kosu minutu do dvije ispirite pod mlazom vode kako biste isprali svaki trag šampona. Ovisno o stupnju zaprljanja kose postupak ponovite barem još jednom prije nanošenja regeneratora koji ćete, za razliku od šampona nanijeti od polovice kose prema vrhovima i ostaviti da djeluje u prosjeku 3 minute kako bi omekšao i zagladio kosu. Imate li običaj češljati kosu dok je tretirate regeneratorom neka to bude onaj širokih zubaca, a potom ispirite barem dvije do tri minute. Imate li kosu visoke poroznosti tretman maskom ne smijete preskakati. Kosu prvo prosušite ručnikom, potom nanesite na duljinu kose kao regenerator i pustite da djeluje prema uputama proizvođača, u prosjeku 15 minuta. Nakon toga ponovo ide dugo ispiranje.

image

Gliss Ultimate Repair Express regenerator za kosu u spreju

PROMO

Njega nakon pranja

Kosu prvo prosušite ručnikom, najbolje onim od mikrofibre ili običnom pamučnom majicom. Prije sušenja sušilom obavezno nanesite proizvod za zaštitu od topline pazeći da dopre u sve slojeve kose, a kod kose visoke poroznosti prije ovog proizvoda nanesite regenerator u spreju koji će pomoći zadržati vlagu. Tek nakon toga kosu možete sušiti i stilizirati prema vlastitim željama, a nakon toga ju obavezno nahranite kremom ili uljem za kosu kako biste joj povratili izgubljenu vlagu u procesu toplinskog tretiranja. Sve proizvode potrebne za pravilno njegovanje i održavanje vaše jesenske frizure pronaći ćete u dm prodavaonicama i dm online shopu gdje vas do kraja rujna očekuje 15 X više bodova na vašoj dm active beauty kartici za kupnju dva ili više proizvoda za njegu i styling kose, a stanje bodova uvijek možete pratiti u ‘Moj dm‘ aplikaciji.

image

Revox Plex ulje za kosu

PROMO

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Gloria x dm

Linker
26. travanj 2024 15:30