budućnost mirisa

Parfemi na bazi vode novi su hit u svijetu: Ne iritiraju kožu, a postojanost im je odlična

Put u hladnije doba godine posut je laticama, barem kad je riječ o ovosezonskim mirisima u kojima se cvjetne esencije koriste na inovativne načine - mnogi proizvođači su iz svojih formula izbacili alkohol te stvorili jednako snažne kompozicije na bazi vode.

Osvrnemo li se malo unatrag, već smo bili duboko zagazili u ljeto kad je dizajner Marc Jacobs lansirao novu verziju svoje poznate linije Daisy - pod nazivom Ever So Fresh (uvijek tako svježe), vjerojatno s namjerom da taj veseli cvjetni parfem ostane što prisutniji ujesen.

image

Model Kaia Gerber zaštitno je lice mirisa Marc Jacobs Daisy Ever So Fresh s notama narančina cvijeta i ružine vodice, EdP 30 ml, 496,20 kn/65,86 €.

MARC JACOBS

Jer već je bilo očito da će u dolazećim mirisnim kreacijama, iza kojih stoje poznate modne kuće, uslijediti sveopći procvat - Gucci je predstavio Flora Gorgeous Jasmine, a i dvojac Viktor&Rolf istaknuo je da u prvijencu njihove nove linije Good Fortune dominira "superinfuzija" jasmina. Brend Frida Kahlo Perfumes, posvećen legendarnoj meksičkoj umjetnici, opisao je pak svoju novu toaletnu vodicu kao cvjetni prasak, što doista i jest, uključujući jarkocrvenu bočicu oslikanu cvijećem i leptirima.

image

Frida Kahlo Eau de Toilette raskošan je ‘buket‘ posvećen legendarnoj meksičkoj umjetnici, 100 ml, 68 $, Fridakahloperfumes.com.

FRIDA KAHLO

Pojavio se i niz mirisa koji poručuju da cvjetne esencije nisu samo klasici iz kojih se neprestano izvlače "varijacije na temu" nego parfemska industrija nastoji ući u novu cvjetnu dimenziju, udovoljavajući zahtjevima ekološki osviještenih potrošača.

U skladu sa sveopćim trendom prirodnosti, počele su se ubrzano razvijati tehnologije s kojima i takozvani konvencionalni parfemi na masovnom tržištu postaju "čišći", s naglaskom na održivosti i društvenoj odgovornosti. Mnogi ističu da su svoje proizvode preformulirali s visokim udjelom sastojaka prirodnog podrijetla.

image

Charlize Theron u kampanji za novi Dior J‘Adore Parfum d‘Eau s formulom na bazi vode i cvijeća, bez sintetskih aditiva i alkohola, EdP 30 ml, 609 kn / 80,83 €.

DIOR BEAUTY VIA BESTIMAGE/BESTIMAGE/PROFIMEDIA

Neki pak tvrde da su im svi sastojci iz prirodnih izvora, počevši od nove verzije Diorova parfema J‘Adore - Parfum d‘Eau. Predstavljena je kao "oda bijelom cvijeću" bez sintetskih aditiva i alkohola - zahvaljujući patentiranoj metodi na bazi vode.

image

Gucci Flora Gorgeous Jasmine opojan je spoj jasmina, magnolije i ruže, EdP 30 ml, 639 kn/84,81 €.

GUCCI
image

The Merchant of Venice Accordi di Profumo Neroli Marocco sa sastojcima iz održivih O izvora, EdP 30 ml, 452,90 kn/60,11 €.

THE MERCHANT OF VENICE

Inovativna tehnologija

Premda se alkohol donedavno smatrao ključnom sastavnicom parfema jer je dobar "nosač" mirisa, s druge strane je nepoželjan jer može isušiti i nadražiti kožu. U Dioru objašnjavaju da su ga elegantno izbjegli pomoću tehnologije nanoemulzije. Nova parfemska vodica je mliječnobijela, no kažu da je zadržala sva mirisna svojstva na kakva su potrošači navikli kod konvencionalnih, "bistrih" parfema.

Štoviše, Diorov parfumer François Demachy tvrdi da se mirisne esencije na poseban način "rascvjetavaju" u dodiru s kožom, postojano se zadržavajući na njoj cijeli dan. Kao veliki plus navodi i to što cvijeće potječe iz održivog uzgoja.

image

Prada Paradoxe EdP 30 ml, 559 kn/74,19 €.

PRADA
image

Glumica Emma Watson muza je mirisa Prada Paradoxe čija je vodeća nota neroli.

PRADA

I modna kuća Prada hvali se "održivim buketom" nerolija i jasmina kojim odiše njihov novi parfem Paradoxe. Njegova kompozicija predvođena je bijelim cvijećem, kao i kod većine ovosezonskih parfema.

image

Paco Rabanne Fame parfem od ‘kontrastnih‘ sastojaka - tamjana i jasmina, EdP 30 ml, 565 kn/74,99 eura.

PACO RABANNE

Tako je i Paco Rabanne svoj mirisni novitet Fame "prosvijetlio" jasminom pomoću mikrolikvidne tehnologije kojom se "hvata" voda prirodno sadržana u cvjetovima kako bi se time dobila posebna kvaliteta mirisa u "visokoj rezoluciji". I Lancôme je svoj čuveni La Vie Est Belle s bijelim irisom predstavio u novoj verziji s održivim sastojcima...

image

Lancôme La Vie Est Belle s ‘gurmanskom‘ notom bijelog irisa iz održivih izvora, s mogućnošću ponovnog punjenja, EdP 30 ml, 525 kn/69,68 €.

LANCôME

Očito su najveći cvjetni klasici - ali u moderniziranom izdanju - najveće mirisne "zvijezde" sezone. Pritom iza njih stoje neke od najpoznatijih filmskih zvijezda današnjice: Julia Roberts, Elle Fanning, Emma Watson...

Linker
19. travanj 2024 18:57