EDITORIAL/PROFIMEDIA STEPHEN LOVEKIN/BEI/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
BRIGA O SEBI

Ovo je problem koji pogađa više od 80% žena tijekom menopauze

Iako u ovom razdoblju PMS i menstrualni bolovi postaju stvar prošlosti, nova su prepreka neprospavane noći zbog znojenja uzrokovanog valunzima.

Iako u ovom razdoblju PMS i menstrualni bolovi postaju stvar prošlosti, nova su prepreka neprospavane noći zbog znojenja uzrokovanog valunzima.

Simptomi menopauze pogađaju sve žene, a izuzetak nisu ni one slavne poput Gwyneth Paltrow, Drew Barrymore, Oprah Winfrey i brojnih drugih koje rade na destigmatizaciji tog prirodnog procesa u životu svake žene. Čak je i Gwyneth priznala kako se u razdoblju perimenopauze osjećala izgubljeno jer nije znala što se događa i kako se nositi sa svim tim simptomima, od kojih joj je jedan od najgorih problema bio onaj s valunzima, zbog kojih mnoge noći nije spavala.

"Svi ti simptomi su kao da ste na vrtuljku, teško se nositi s njima, osobito s naletima vrućine i nespavanjem", izjavila je prije par godina slavna glumica.

Valunzi su zapravo jedan od najčešćih, ali i najpoznatijih simptoma menopauze, a radi se o naletima vrućine koji su popraćeni crvenilom, drhtavicom i znojenjem te su jedan od najčešćih problema upravo neprospavane noći zbog njih.

Prema istraživanjima, ovaj simptom pogađa čak više od 80% žena tijekom menopauze, do koje dolazi oko 50. godine života, a može se pojaviti i prije trajnog gubitka menstruacije. Čak se 74% žena suočava s valunzima u perimenopauzi, razdoblju koje traje pet do deset godina prije same menopauze. Kada govorimo o trajanju ovog simptoma, 65% žena borilo se s ovim problemom dulje od dvije, a 36% dulje od pet godina.

image

Valunzi su naleti vrućine koji su popraćeni crvenilom, drhtavicom i znojenjem, a mogu uključivati i lupanje srca, razdražljivost, tjeskobu i paniku.

LAUNCHMETRICS/SPOTLIGHT

No, zašto uopće dolazi do valunga? Menopauza se javlja zbog pada funkcije jajnika, a time i pada hormona estrogena i progesterona. Pad estrogena dovodi do abnormalne aktivacije termoregulacijskog centra u hipotalamusu, koji postaje osjetljiviji na male promjene tjelesne temperature. Naime, hipotalamus je dio mozga koji ima ulogu termostata, a zbog promjene u koncentraciji estrogena stalno prima signal da je tijelo pregrijano. Kako bi smanjio temperaturu tijela, on pokreće cijeli niz radnji - dolazi do širenja krvnih žila i naleta vrućine, koji završavaju znojenjem i padom tjelesne temperature. Drugim riječima, krajnja je funkcija valunga hlađenje organizma.

Nažalost, iako ima svoju funkciju, ovaj simptom je izrazito neugodan, a povezan je i s povećanim rizikom za razvoj nekih bolesti, kao što su osteoporoza, pretilost i metabolički sindrom. Osim toga, iako nije pronađena izravna povezanost između valunga i kardiovaskularnih bolesti, istraživanja pokazuju da za žene koje imaju valunge postoji veći rizik od srčanih problema u budućnosti. Zbog toga bi ih bilo dobro promatrati kao moguće upozorenje i razgovarati s liječnikom o riziku od kardiovaskularnih bolesti.

image

Osim prirodnog procesa starenja i dolaska menopauze, na pojavu i jačinu valunga mogu utjecati i neke životne navike.

LAUNCHMETRICS/SPOTLIGHT

Osim prirodnog procesa starenja i dolaska menopauze, na pojavu i jačinu valunga mogu utjecati i neke životne navike. Svi znaju da je za zdrav život, pa tako i zdravlje u menopauzi važna pravilna prehrana. Zasad je poznato da su žene koje su unosile više procesirane hrane u tijelo, odnosno one koja je puna dodatnih šećera, zasićenih i trans-masnih kiselina imale intenzivnije valove vrućine. Važno je stoga imati pravilnu i raznovrsnu prehranu te unositi dovoljno vitamina, minerala i antioksidansa kako bi se njihov intenzitet smanjio. Okidači valunga također mogu biti pretjerano začinjena hrana, pušenje, alkohol, kofein ili stres. S druge strane, osim pravilnom prehranom, simptom možete ublažiti tjelesnom aktivnosti - kratke šetnje, joga, biciklizam ili plivanje mogli bi dovesti do pozitivnih promjena. Tu su i kozmetički proizvodi koji su namijenjeni rashlađivanju tijela, a nama su pažnju privukli oni domaćeg brenda Fraktal beauty.

image

Glacial cooling sprej smanjuje temperaturu kože za 2,3 ºC u 3 minute od upotrebe, a čak je 100% ispitanih potvrdilo da hidratizira koži i čini ju elastičnom

PRESS
image

Glacial gel krema smanjuje temperaturu kože za prosječno 2,2 ºC u 3 minute od upotrebe i intezivno hidratizira kožu

PRESS

Ovaj hrvatski brend osmislio je liniju Glacial, u kojoj ćete pronaći dva proizvoda koja hlade tijelo i hidriraju kožu. Namijenjeni su korištenju tijekom menopauze, za vrijeme toplijih dana, a mogu ih upotrebljavati i osobe kojima je često vruće. Glacial cooling sprej je lagana maglica za osvježenje lica i tijela. Idealna je za nagle valove vrućine ili za vruće ljetne dane jer smanjuje temperaturu kože za 2,3 ºC u 3 minute od upotrebe, a idealna je da je uvijek imate uz sebe jer je možete nanijeti u bilo kojem trenutku za osvježenje. Čak 90,91% posto ispitanih složilo se da je koža osjetno hladnija, a svi su imali osjećaj hidratizirane i elastične kože. Glacial cooling gel krema smanjuje temperaturu kože za prosječno 2,2 ºC u 3 minute od upotrebe. Brzo upijajuća, lagana formula ove kreme povećava hidrataciju kože za prosječno 40%.

Proizvodi se mogu koristiti bilo kada tijekom dana i noći, a za snažniji učinak preporučuje se držati ih u hladnjaku. U sastavu imaju fermentirani ekstrakt gljive Albatrellus Confluens, koja hladi i umiruje kožu, a tu je i hiperfermentirani sok aloe vere koji ima hidratantni učinak. Liniju trenutno možete potražiti putem web shopa, a uskoro će biti dostupna i u ljekarnama i specijaliziranim trgovinama.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Gloria x Fraktal beauty

Linker
26. travanj 2024 15:48