Pomoći ima

Ovo je glavni uzrok opuštene kože, nemojte dopustiti da se pojavi prerano

Bilo da se uzimaju kao dodaci prehrani, bilo da se nanose lokalno, antioksidansi mogu usporiti procese starenja kože

Pojava olabavljene, namreškane i krhke kože prirodni je dio starenja, no ako na vrijeme poduzmemo određene mjere možemo odgoditi slabljenje teksture kože ili barem spriječiti prerano pojavljivanje takvih promjena. Kako bismo u tome uspjeli, trebali bismo spriječiti propadanje kolagena, glavnog proteina u koži.

Podrška kolagenu

Upravo je propadanje kolagenskih vlakana glavni uzrok pojave znakova starenja kože, stoga bi prioritet u anti-agingu trebala biti podrška proizvodnji kolagena, smatraju dermatolozi. Kako godine idu, tako se, naime, mijenja ravnoteža između proizvodnje i razgradnje kolagena te počinje sve više pretezati na stranu razgrađivanja. A s padom razine kolagena dolazi i do pojave ovješene, naborane i namreškane kože. Osobito su na takve promjene osjetljivi dijelovi na kojima je uobičajena pojava namreškane kože, kao što su kapci, nadlaktice i vrat, jer je na tim područjima koža tanja.

image

Vitamini C i E posebno su važni za dobro stanje kože

DEPOSITPHOTOS

Preporučuje se uzimanje suplemenata kolagena, s obzirom na to da mogu stimulirati rad fibroblasta, stanica vezivnog tkiva koje prirodno proizvode kolagen, ali potrebno je obratiti pozornost na još jedan sastojak – na antioksidanse. Bilo da se uzimaju na usta, bilo da se nanose na kožu, antioksidansi mogu usporiti razgradnju kolagena smanjujući količinu slobodnih radikala na koži. To su nestabilni spojevi koji svojim djelovanjem mogu pokrenuti kaskadu zbivanja štetnih za kožu.

Moćni vitaminski dvojac

Istraživanja pokazuju da među antioksidansima vitamin C posebno snažno podržava proizvodnju kolagena i pomaže je stabilizirati, štoviše, ljudsko tijelo i ne može učinkovito stvarati kolagen bez njegovog sudjelovanja. Vitamin E drugi je važan antioksidans za kožu, budući da djeluje protiv poprečnog vezanja i umrežavanja kolagena, procesa u kojem se kolagenska vlakna raspoređuju nepravilno te dolazi do promjena njihove strukture čime se smanjuje elastičnost kože i nastaju bore. Stoga bi za održavanje zdrave i mladenačke kože bilo preporučljivo kožu opskrbiti potrebnim antioksidansima.

image

Cijeli niz antioksidansa povoljno djeluje na kožu

IHOR PUKHNATYY/DEPOSITPHOTOS

Snaga antioksidansa

Kao dobrodošli za zdravlje kože, pored ovog dvojca, često se ističu još neki antioksidansi. Astaksantin je jedan od karotenoida, štiti od UV zraka i sprečava pojavu oštećenja od sunca, ublažava mrlje i fine linije, hidratizira kožu. Kurkumin je aktivni sastojak kurkume, najvažnija mu je odlika to što smanjuje upalu na staničnoj razini. Resveratrol je polifenol iz crnog grožđa (i crnog vina) te još nekih vrsta voća, čuva kolagen, ublažava upalu, posvjetljuje i ujednačuje ten. I neki drugi polifenoli (primjerice, iz nara i zelenog čaja) pomažu u obnavljanju kože, ublažavanju mrlja i bora te u zaštiti od sunca. Koenzim Q10 prirodno je prisutan u ljudskoj koži, lovac je na slobodne radikale i pomaže održavati razine kolagena dovoljno visokima. Retinoidi, derivati vitamina A među kojima se najviše spominje retinol, imaju niz uloga – ubrzavaju proces izmjene stanica te poboljšavaju ton i teksturu kože, liječe oštećenja izazvana UV zrakama, ublažavaju bore, pomažu protiv akni. Antioksidansi iz soje poboljšavaju elastičnost kože, ublažavaju hiperpigmentacije, sprečavaju fotooštećenja. Uz to, ne povećavaju osjetljivost kože na sunce (poput retinoida) te su, pokazuju istraživanja, prikladni i za upotrebu danju.

Linker
19. travanj 2024 12:57