Getty Images
Nova lista priroriteta

Doba je jednostavnosti: Umjesto gomilanja nepotrebnih, koristimo provjerene beauty proizvode

Budimo pažljivi jedni prema drugima, i prema sebi, među ostalim, birajući kozmetiku koja poštuje pravila prirode, a našu kožu čini snažnom.

Od početka ove godine među najistaknutijim je trendovima - razumna potrošnja. U svim industrijama, pa i kozmetičkoj, pokušava se, naime, (bez)brojne proizvode za kojima posežemo svesti na nužnu količinu kako bi se spriječilo gomilanje otpada i onečišćenje okoliša.

Osviještena konzumacija ima razne “podvrste”, najpoznatije pod engleskim nazivima: slow beauty (spora ljepota, bez brzog nagomilavanja proizvoda); blue beauty (plava ljepota, koja promiče zaštitu oceana od onečišćenja); by-product beauty (uporaba nusproizvoda, odnosno biljnih ostataka iz prehrambene i poljoprivredne proizvodnje u izradi preparata) te circular beauty - kružna ljepota, u kojoj se ništa ne baca nego se reciklira i ponovno upotrebljava.

Apivita Black Detox gel za čišćenje lica (109,90 kn) i Rose & Honey micelarna vodica (119,90 kn), Delmerion.hr

Za pojednostavnjenu njegu koristi se i termin skinimalism (od engleskih izraza skin - koža i minimalism - minimalizam), dok su kontrolirano organsko podrijetlo sastojaka i način proizvodnje u kozmetičkoj industriji obuhvaćeni sintagmama seed-to-skin (od sjemenke do kože) i farm-to-face (s farme na lice).

Važan element njegujućih proizvoda je i ambalaža. Sve više brendova obvezuje se da će im pakiranja biti pogodna za ponovnu uporabu, potpunu reciklažu (čak i kompostiranje), ili pak lansiraju “gole” proizvode. Poput šampona, kupki, losiona i drugih pripravaka u krutom stanju - bez ikakve ambalaže.

Princip pojednostavnjivanja i rasterećivanja itekako je važan u sadašnjem trenutku kad se zbog pandemije koronavirusa dogodio preokret u životnim prioritetima.

Mnogi su počeli promišljati što im je istinski bitno i potrebno, spoznajući da to nipošto nije hiperkonzumerizam.

Stop the water while using me! All Natural losion za tijelo od naranče i samoniklog bilja,194,20 kn, Ecco-Verde.hr

Vrijeme je da budemo obzirni i nježni, i prema drugima i prema sebi. Kad je riječ o njezi, to znači da ponajprije održavamo svoje tijelo - i kožu i kosu - zdravima i snažnima te da potičemo sposobnosti organizma za samoobnovu i zaštitu. Stručnjaci ističu da i u njezi vrijedi pravilo “manje je više” pa je umjesto neprestanog izmjenjivanja preparata bolje koristiti nekoliko njih provjerene kakvoće i učinkovitosti.

Čini se da je počelo doba nove jednostavnosti; proizvodi se temelje na prirodnim sastojcima, a oni su pak svedeni na najmanji mogući broj ne bi li se izbjegle kojekakve iritacije i “zagušenja”. Iznova otkrivamo da njega nije puko uljepšavanje, nego joj je svrha revitalizirati i tijelo i dušu.

Dr. Hauschka ulje za tijelo koje pospješuje redukciju celulita, 125,90 kn, Biobio.hr

Melvita Kokosovo ulje za njegu kose i tijela dobiva se iz plodova koji se prema načelima pravedne trgovine uzgajaju u afričkoj otočnoj državi São Tomé, 122,50 kn, hr.melvita.com

L’Occitane Petit Remedy balzam za lice, tijelo i kosu 100 grama, 281,10 kn, Loccitane.hr

J.F. Lazartigue Nourish-Light maska za kosu u recikliranoj ambalaži 299 kn, Beautypharmacy.eu

Lush Peachy sapun, 65 kn, Lush.hr

Nivea Naturally Good dnevna krema, 64,90 kn, Nivea.hr

Linker
20. travanj 2024 11:42