Njega

Mitovi o njezi kože u koje zbilja trebamo prestati vjerovati

Svaka koža, bila suha ili masna, treba dnevnu dozu hidratacije. Važno je samo prilagoditi hidrataciju njenim potrebama, a to ćemo lakše učiniti ako raskrinkamo neke česte mitove o hidriranju kože.

Hidratacija je, uz čišćenje i zaštitu od sunca, jedan od temeljnih koraka u njezi kože i lako bismo mogli pomisliti kako nam je o hidriranju sve jasno. No, kao i u svakom području o kojem "svi znaju sve", i ovdje su prilično tvrdokorni različiti mitovi i zablude o tome kako se koža pravilno hidratizira. Vrijeme je da ih raskrinkamo!

1. mit: Obavezno navlažite kožu prije hidratantne kreme

U ovome ima istine, jer hidratacija nakon kupanja ili tuširanja pomaže zadržavanju vlage u koži, no nije nužno navlažiti kožu, hidratacija će i bez toga biti korisna. Ukratko, možete se hidrirati kad god želite, piše New Beauty.

image

Hidratacija je obavezna svaki dan, a tijekom hladnijih mjeseci nikako je ne bismo smjeli zanemarivati

YAN KRUKAU/PEXELS

2. mit: Masnoj koži ne treba hidratacija

Naša koža stvara masnoću iz više razloga i ta se masnoća razlikuje po sastavu, no masnoća kože ne može se izjednačiti s vlagom. To znači da je i osobama s masnom kožom potreba hidratacija, kako bi očuvale funkcionalnu kožnu barijeru. Masna koža možda ne treba jednaku ‘prehranu‘ kao i suha, ali potrebe su joj hranjive tvari topikalno, kako bi se potaknulo zacjeljivanje kože, spriječilo povećavanje pora i nastajanje ožiljaka nakon akni.

3. mit: Meni to ne treba

Mnogi misle da njima hidratacija zapravo ne treba, pa hidriraju kožu samo povremeno, no ne može biti pogrešnije od toga. Hidratacija je obavezna svaki dan, a tijekom hladnijih mjeseci nikako je ne bismo smjeli zanemarivati. Tada nam je potrebna i jača doza hidratacije, pa bismo trebali birati kreme ili ulja u tu svrhu.

image

I masna koža treba hidrataciju

FREDERIC CIROU/PHOTO ALTO/PROFIMEDIA

4. mit: Nije važno koja je krema, važno da hidratizira

Kao i kod ostalih proizvoda za njegu, ni ovdje nije svejedno što izabrati – ako nešto odgovara vašoj prijateljici, ne znači da će odgovarati i vama. Hidratantni proizvod mora zadovoljavati potrebe vaše kože, primjerice, ako ste u dvadesetima hidratantna krema za anti-aging vjerojatno neće pružiti vašoj koži ono što joj je potrebno. I obrnuto – zrela koža neće imati previše koristi od kreme za mlađu dob.

image

Nije svaka hidratantna krema dobra za svaku kožu

WAVEBREAK/PROFIMEDIA

5. mit: Cijelu godinu možemo koristiti isti hidratantni proizvod

Važno je prilagoditi njegu klimatskim i ostalim uvjetima koji vladaju u našem okruženju, zbog toga trebamo poznavati potrebe naše kože kroz godinu. Zimi su obično potrebni teži i gušći proizvodi i potrebno je nanositi više okluzivnih proizvoda (koji "zaključavaju" vlagu u koži) kako bi se vanjski slojevi kože bolje zaštitili od vjetra i niskih temperatura. Ljeti su lojne žlijezde aktivnije, pa možemo koristiti laganiju hidrataciju, naravno, uz kvalitetnu zaštitu od sunca.

image

Njegu treba prilagoditi sezoni i klimatskim uvjetima

RODOLFO SANCHES CARVALHO/UNSPLASH

6. mit: Ako redovno hidratiziramo kožu, izgubit će prirodnu sposobnost hidratacije

Ovo je dosta rašireno mišljenje, ali nije istinito. Ono što isušuje kožu utjecaj je elemenata. Redovita hidratacija prikladnim proizvodom ujutro i navečer dat će koži svježinu, mlađi izgled i gipkost.

7. mit: Hidratantni proizvodi s vazelinom uzrokuju akne

Postoji bojazan da će gušći proizvodi začepiti pore i potencijalno izazvati akne, ali vazelin nije među njima. Taj okluziv, koji se koristi za "zarobljavanje" vlage u koži, zapravo je nekomedogen, tj. ne začepljuje pore. U svakom slučaju, korisno je za svakodnevnu njegu izabrati hidratantni proizvod koji ne sadrži ulja i nekomedogen je, pogotovo ako ste skloni izbijanju akni. Imajte na umu da se pore mogu začepiti i na suhoj koži i pridonijeti formiranju akni.

Linker
20. travanj 2024 02:16