njega lica

Maska za lice od lanenih sjemenki je novi viralni hit, no je li uistinu zamjena za botoks?

Odlučili smo provjeriti učinkovitost maske koja je trend na društvenim mrežama pa smo za savjet pitali doktoricu Željanu Bolanču, specijalisticu dermatovenerologije.

U zimskom periodu velike razlike u temperaturi otvorenog i zatvorenog prostora djeluju stresno na kožu. Kako ovi uvjeti dovode do gubitka vlage u koži, u hladnijim danima vječito vodimo bitku sa suhoćom pa posežemo za raznim proizvodima i tretmanima. Danas, pogotovo na društvenim mrežama, postoje brojni savjeti za njegu kože, a nama je pažnju privukao jedan za kojim mnogi posežu u posljednje vrijeme. Vjerojatno ste i sami primijetili da je u zadnjih je mjesec dana maska od lanenih sjemenki postala novi trend na društvenoj mreži TikTok.

@gina__cicero Flax seed hack we are here for it! There are many benefits of using flax seeds for your skin. @victoria__benitez thanks shuga #flaxseed #flaxseedsgel #natural #skincare #skincareroutine ♬ original sound - Official Lady Venom

Brojne influencerice oduševila je jednostavnost pripreme i učinkovitost ove maske pa ju učestalo nazivaju "kućnim botoksom". Iako ova maska zapravo ne predstavlja nikakav novitet, djevojke s TikToka oduševljene su time što su za njenu pripremu potrebne samo sjemenke lana i voda. Naime, na određenu količinu samljevenih sjemenki treba staviti duplo veću količinu vruće vode, znači radi se o omjeru 2:1 u korist vode. Smjesu treba kuhati dok ne postigne gelastu teksturu. Kada se gel ohladi, dio možete nanijeti na lice, a ostatak treba čuvati u hladnjaku. Mi smo odlučili provjeriti učinkovitost ove hit maske pa smo potražili savjete stručnjaka. Porazgovarali smo sa Željanom Bolančom, specijalisticom dermatovenerologije koja je sa suprugom osnovala Polikliniku Bolanča.

"Lan je jako bogat omega masnim kiselinama koje djeluju na kožu protuupalno. Zato su proizvodi poput maski, krema i ulja s omegama pogodni za osobe s upalnim stanjima kože kao što je rozacea, a osobito su dobri za obnovu kožne barijere u zimskom razdoblju", objasnila je Željana i dodala da unatoč tome što lan može pogodno djelovati na kožu svojim hranjivim svojstvima, ipak treba pripaziti s njegovom upotrebom.

image

Preporuka doktorice: Novexpert SOS maska s omega masnim kiselinama (31,63 eura) / Vichy Liftactiv retinol serum (33,74 eura)

GLORIA EDIT

"Ovu masku definitivno ne smiju stavljati osobe koje su alergične na lan, a on je veliki alergen i može izazivati reakcije kod velikog broja ljudi. S druge strane, to je i lako kvarljiva namirnica, pogotovo nakon što se usitni, pa ga treba držati u frižideru. Iskreno, nisam sklona njegovoj upotrebi u kućnoj radinosti. Mislim da na tržištu ima jako puno krema, maski i ulja koja su također bogata omega masnim kiselinama i sigurnija za upotrebu."

image

Preporuka doktorice: Skinbetter Trio Rebalancing Moisture (137,79 eura)/ Filorga Global Repair Advanced eliksir (115,90 eura)

GLORIA EDIT

Mnogi ističu da je nakon maske od lanenih sjemenki koža osjetno i vidno zategnutija. No, ima li maska uistinu ikakva svojstva slična botoksu iliti botulinum toksinu, koji izaziva privremeno opuštanje mišića i tako smanjuje bore?

"Inače, maske često zatežu kožu tako da povuku vodu i koža se onda doima zategnutijom. Pogotovo kada je riječ o maskama u obliku gela, što je slučaj i kod maske od lanenih sjemenki. Ipak, ne možemo je uspoređivati s botoksom jer ona djeluje na kožu, dok botoks djeluje na relaksaciju mišića. Te dvije stvari su neusporedive. Možemo je uspoređivati sa skincareom, a tada mislim da je retinol puno bolji sastojak za zatezanje kože", rekla je za kraj Željana.

Linker
12. travanj 2024 19:20