SEKA ZEBIĆ

Vlasnica jednog od najdugovječnijih zagrebačkih kozmetičkih salona otkriva tajnu zategnutog lica bez pomoći kirurgije

Zagrebačka farmaceutkinja i vlasnica jednog od najdugovječnijih kozmetičkih salona otkriva kako je vitkog tijela i zategnutog lica dočekala sedamdesete - bez pomoći plastične kirurgije i ostalih invazivnih metoda pomlađivanja

U 72. godini života može se pohvaliti ne samo mladolikim izgledom nego i nepresušnom energijom. Mr. ph. Seka Zebić, vlasnica jednog od najdugovječnijih salona ljepote u Zagrebu i kreatorica kultnog Čupka - prvog domaćeg voska za depilaciju lica i tijela, koji je na tržištu prisutan više od četiri desetljeća - nedavno je predstavila još jednu svoju inovaciju. ImunoD3erm serum za njegu lica rezultat je, kaže, njenog bogatog kozmetološkog iskustva i primjene metoda koje usporavaju starenje kože. Vitamin D, koji u ovo pandemijsko vrijeme ima veliku ulogu u jačanju imuniteta, glavni je sastojak i ovog anti-aging seruma jer obnavlja kožu u svakoj fazi života - zreloj i mladenačkoj, sklonoj aknama. Žena koja je cijeli život provela u svijetu ljepote, prvo kao farmaceutkinja u ljekarni, a poslije kao vlasnica kozmetičkog salona i vrlo sposobna poduzetnica, sama je najbolji model za sve svoje proizvode i metode koje propagira. Koža joj blista, a bora gotovo da i nema.

image
Seka Zebić je 1981. osmislila danas već legendarni Čupko i njegov učinak demonstrirala na dlakavim muškim rukama
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Imam osjetljivu kožu s nešto suhih područja pa obavezno koristim mlijeko za skidanje šminke i detoks tonik Diega Dalla Palme, koji razgrađuje nakupljene nečistoće. Cijeli život mijenjam i isprobavam nove proizvode, a sad već neko vrijeme uživam u Malu Wiltz kremi s vitaminom C i kavijarom. No, prije svega, obavezno nanesem nekoliko kapi svog ImunoD3erm seruma koji osim moćnog D vitamina sadrži i hijaluronsku kiselinu i kolagen - objašnjava Seka Zebić, koja je prvi kozmetički salon otvorila prije 44 godine u dijelu obiteljske kuće u Prečkom, potom ga je preselila u Ilicu pa se nakon dva desetljeća vratila na prvu lokaciju.

image
Punđa i pramenovi - stil s početka 80-ih, kad je sama reklamirala kozmetiku koju je i proizvodila
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Trenerica joge za lice otkrila nam je kako sačuvati mladenačku napetost kože

KAKO ZAUSTAVITI STARENJE

Cijelo to vrijeme isticala je važnost veze zdravog načina života i prirodne njege kože, zaobilazeći estetsku kirurgiju i filere u velikom luku. - Nikada nisam imala ni potrebe za radikalnim zahvatima jer sam vrlo rano počela primjenjivati gimnastiku lica. To je program koji sam osmislila i zaštitila u Zavodu za patente, a rezultat je mojih spoznaja da su mišići lica, njih čak 57, zbog izloženosti suncu i vjetru prepušteni bržem starenju te ih treba “održavati” kao i mišiće tijela - govori gospođa Zebić, koja je svojoj metodi posvetila knjigu “Kako zaustaviti starenje”. I nikad nije kasno za početak, kaže, jer mišići lica su manji, tanji od onih na tijelu i vrlo brzo reagiraju na vježbe. Osim njege i vježbe, ikona domaće kozmetologije puno pažnje posvećuje i ritualu šminkanja. - Otkad pamtim koristim olovku za usne u boji kože i koraljni ruž, bez toga i maskare ne izlazim. Osamdesetih, dok sam imala salon u Ilici, često sam putovala u Graz po ulja od kojih smo proizvodili kreme. Tamo sam si kupovala bijela i zelena sjenila Estée Lauder, kakva su tada bila moderna. Danas više ne sjenčam oči, samo potegnem plavom olovkom liniju duž kapka. Tekući puder rijetko koristim, dovoljna mi je krema Malu Wilz Camouflage koja prekriva sitnije nepravilnosti - otkriva Seka, dodajući da se uvijek znala dobro našminkati, ali kosu je uvijek prepuštala drugima. Štoviše, ne pamti kad ju je zadnji put oprala kod kuće.

image
Nedavno je na tržište lansirala ImunoD3erm serum, koji nadopunjuje njenu metodu gimnasticiranja lica
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

- Jednom tjedno odlazim u salon na frizuru - objašnjava - jer mi moje “male kućne čarolije” s fenom i četkom oduzimaju previše vremena. Jedino ponekad znam posegnuti za škarama i sama popraviti neki neposlušni pramen. Cijelu mladost i dobar dio zrelih godina imala je dugu kosu, od koje je slagala punđe po uzoru na Brigitte Bardot - njen nekadašnji ideal ljepote - a u pedesetima ju je prvi put skratila. I oduševila se vidjevši da kratka kosa na njoj izgleda lepršavo i ležerno. Osim nevjerojatne energije i blistavog osmijeha, na Seki Zebić ističu se besprijekoran odjevni stil i manekenska linija. Zaštitni su joj znak bijele košulje i crveni lak na noktima, a vitkost održava pravilnom prehranom i svakodnevnim vježbanjem.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

- Jutra počinjem istezanjem, a tijekom dana odradim nekoliko vježbi s utezima i meditaciju. Od mladosti pazim što jedem, ne pretjerujem ni s čim i pijem puno vode. Navečer si priuštim čašu crnog vina jer je dokazano da ono pozitivno utječe na zdravlje srca i krvnih žila - kaže Seka Zebić, koja ne zaboravlja ni na vježbe lica koje izvodi kad god stigne - u autu, dok kuha ili u krevetu prije spavanja.

Petra Kurtela isprobala je 'teretanu' za lice i otkrila nam svoje dojmove

Linker
12. travanj 2024 14:59