Promo
GLORIA IN

Tajni život cvijeća: Eliksiri mladosti

Najekskluzivniji ekstrakti dobivaju se delikatnim procesima u kojima je važno da se anti-age molekule iz latica 'uhvate' u pravi trenutak.

Poput alkemičara, kozmetička industrija stalno je u potrazi za eliksirom mladosti. A najuspješnije formule nastaju kad tehnologija zađe u područje - botanike. Cvjetovi ruže, božura, irisa ili orhideje odavno su poznati po svom terapeutskom učinku na duh i tijelo, a zahvaljujući novim metodama destilacije otkrivene su još moćnije molekule za očuvanje mladolikog izgleda. Jedna od takvih je i Éphémères de Planifolia, molekula zaslužna za cvat orhideje, za čije je otkriće zaslužan laboratorij francuske kozmetičke kuće Chanel.

Profesionalne beračice čekaju točno određeni trenutak prije negoli se cvijet otvori kako bi molekula u pravo vrijeme bila pohranjena - jer u suprotnom nestaje. Snažna regenerativna svojstva imaju i biljne matične stanice, primjerice ruže iz Damaska, koje stimuliraju nastanak novih stanica u epidermi te povećavaju njezinu gustoću. Neki su pak otišli toliko daleko da su kreirali ružu u kozmetičke svrhe. Riječ je o sorti koja raste u Diorovom vrtu u normandijskom gradiću Granvilleu - po kojem je cvijet dobio ime - a sadrži osam obnavljajućih molekula koje nema nijedna druga ruža.

Crna ruža

Sisley Black Rose maska (989 kn) sa snažnim antiaging učinkom na bazi ekstrakta rijetke ruže bogate antioksidansima, koja raste jedino u turskom selu Halfeti.

Iz pustinje i s planina

Najmoćniji sastojak čine ekstrakti dvaju cvjetova koji uspijevaju u ekstremnim uvjetima - Brasil Everlasting raste na pustinjskom tlu, a Himalayan Gentian cvate unatoč ekstremno niskim temperaturama. Stručnjaci iz laboratorija Estee Lauder otkrili su da njihovi ekstrakti još snažnije djeluju u spoju s ioniziranom vodom bogatom mineralima i mikronutrijentima, i tako je nastao Floraxir Dew, koji na prirodan način potiče regeneraciju stanica kože. Na slici je egenerating krema za njegu područja oko očiju (1979 kn).

Vanilija

Vanilla Planifolia, mahunasti plod iz roda orhideja s otoka Madagaskara, već je deset godina ključni sastojak Chanelove antiage linije Sublimage (2524 kn).

Ruža

Na svijetu postoji tri tisuće sorti ruža, a zbog svojih regenerativnih i umirujućih svojstava te brojnih antioksidansa u svijetu kozmetike najcjenjenija je ona iz glavnog grada Sirije Damaska. Na slici redom: Skeyndor Timeless Prodigy krema na bazi 50 milijuna matičnih stanica damašćanske ruže 1034 kn; Dior Prestige krema s nektarom ruže iz Granvillea koja sadrži 8 regenerativnih molekula 2689 kn; Lancome Absolu Precious Cells krema s esencijom damašćanske ruže 1489 kn.

Crna orhideja

Bogata plifenolima koji štite kožu od slobodnih radikala, a pritom umiruju upalne procese, zacjeljuju ožiljke te koži vraćaju blistavost. Na slici redom: Collistar Nero Sublime krema s ekstraktom orhideje i bijele gardenije oslobada kožu od toksina i vraca tonus 557 kn; Lierac Premium krema s ekstraktom rijetkih crnih cvjetova - orhideje, ruže i maka - sa snažnim antioksidativnim djelovanjem 998 kn.

Božur

Cvijet obiluje antocijanima koji djeluju protuupalno i taninima zaslužnim za tonus te ublažavanje iritacija (L’Occitane Uljepšavajući fluid Svježina božura 285,10 kn).

Ylang Ylang

Osim što uklanja stres, esencijalno ulje cvijeta koji potječe iz Indonezije odlično djeluje na kožu regulirajući lučenje sebuma i potičući regeneraciju stanica (Neal’s Yard Remedies Beauty Sleep koncentrat 375,53 kn).

Iris

Ekstrakt irisa idealan je sastojak u borbi protiv utjecaja menopauze na kožu - gubitka volumena i gustoće te suhoće i sivila tena. Na slici: Dr. Renaud Lift Fluid (399 kn).

Linker
18. travanj 2024 22:50