KOJU MASKARU ODABRATI?

Sve što trebate znati ako ste u potrazi za idealnom maskarom

Stožaste, sferične, dvostruko zakrivljene, gumene i silikonske, crne ili u boji - izbor maskara koje će vam zagarantirati tajanstven i glamurozan pogled stvarno je nepregledan zbog čega nas često muči pitanje: koju maskaru odabrati?

Formule koje produžuju trepavice odlične su, naravno, za one koje imaju prirodno kratke ili rijetke trepavice.

- Ne trebaju svi volumen. Dapače, takva maskara može biti i kontraproduktivna ako želite naglasiti duljinu trepavica – naglašava vizažist Nick Barose, čiji su celebrity klijenti Lupita Nyong'o i Maggie Gyllenhaal. On preporučuje maskare s kratkim čekinjama kako biste se mogli čim više približiti liniji trepavica i četkicom obuhvatiti svaku trepavicu od korijena. U njihovom efektu uživat će i one koje već imaju guste i tamne trepavice, a samo žele produžiti njihov "domet".

Ako vam se najviše sviđaju velike, upečatljive trepavice, tada je za vas maskara koja će im dodati volumen. Za razliku od onih koje produžuju, ove imaju veću četkicu s duljim i gušćim vlaknima. Njihova smjesa lijepi se za trepavice, što znači da morate biti posebno oprezni kod njihovog nanošenja jer postoji opasnost da će se, kod ponovnog nanošenja, stvoriti grudice. Kako bi to izbjegli treba maknuti višak formule prije nanošenja - potegnite četkicu uz tubu, ali nemojte "pumpati" jer će to samo stvoriti mjehuriće zraka zbog čega će se smjesa isušiti. Ako želite stvarno guste trepavice, isprobajte primer kao što je onaj kozmetičkog brenda Urban Decay. On se za - postizanje maksimalnog efekta - nanosi prije maskare.

Artdeco Perfect Volume (79,90 kn); Urban Decay primer (20$); Douglas Volume maskara (44,90 kn); Rimmel ScandalEyes Reloaded Extra Black (65,90 kn); Avon True Nourishing Supreme Length (75 kn)

Treća važna kategorija maskara u sebi sadrži elemente svojih kolega za produživanje i volumen, ali se razlikuje po obliku četkice. One su većinom zakrivljene pa olakšavaju manipuliranje oblikom trepavica za što efektnije uvijanje.

- Volim zakrivljene četkice jer stvarno odgovaraju obliku oka – kaže vizažist Neil Scibelli koji naglašava kako upravo zahvaljujući njihovoj formi možemo dobiti posebno naglašene uvijene trepavice. Za postizanje efekta "lažnih trepavica" preporučuje korištenje četkica u obliku stošca.

Crna maskara je neupitno najčešća koju ćete u trgovinama naći, ali ako volite eksperimentirati, potez u boji može biti idealan za posebne prilike. Zelena, plava i ljubičasta sve su dostupnije i lako mogu biti uklopljene u make-up režim, bilo za naglašavanje samo očiju ili kao dodatak cjelokupnom looku.

Clinique High Impact Curling maskara (219 kn); Sephora maskara u boji (10$); Lancome Grandioze maskara (279 kn); Dr. Hauschka smeđa maskara (97,90 kn); Sisley maskara (429 kn)

Iako su sklonije isušivanju i ljuštenju, a i malo se teže skidaju, vodootporne formule idealne su za svečana događanja za koja znate da ćete pustiti suzu - poput vjenčanja. Njihova prednost je to što su otpornije na vodu, znoj i suze od klasičnih, ali se ne preporučuju onima s osjetljivim očima te nemaju toliko njegujućih sastojaka kao klasične koje u sebi znaju sadržavati arganovo ili kokosovo ulje te vitamin E.

Vizažist Nick Barose preporučuje da se prije vodootporne nanese klasična maskara kao podloga kako biste je lakše skinuli i manje iziritirali osjetljivu kožu oko očiju.

Dakle, idući put kada vas pred prepunom policom maskara uhvati panika, samo duboko udahnite. Ako ne znate želite li duže ili gušče trepavice, najprije isprobajte formulu koja sadrži sve navedeno. Tako ćete lakše odrediti što vam točno treba i vidjet ćete kako vaše trepavice reagiraju. I ne brinite - toliko je opcija da vas vaša idealna maskara sigurno čeka na jednoj od polica dućana.

Lancome Hypnose vodootporna maskara (289 kn); Lush maskara za osjetljive oči (132 kn); Estee Lauder Sumptuous Extreme (319 kn); Deborah Dream Look (76,90 kn)

Linker
17. travanj 2024 15:08