isprobajte ga!

Retinol vam ne odgovara jer je preagresivan? Upoznajte njegovog manje dramatičnog, ali jednako moćnog mlađeg brata

Iako je ovaj derivat vitamina A jedan od najpoznatijih sastojaka za borbu protiv bora, neki ga izbjegavaju jer može biti preagresivan prema osjetljivoj koži i izazvati iritacije i crvenilo. Takve probleme neće vam uzrokovati pro-retinol - novi hit sastojak u anti-age njezi.

Ako ste zagazili u tridesete, sada je krajnje vrijeme da počnete koristiti anti-age proizvode ako, naravno, želite pomoći vašoj koži da što dulje zadrži elastičnost, jedrost i sjaj. Naravno, pri tom ne kažemo da je starenje loše, već naprotiv - ako se brinete o vašoj koži i želite odgoditi bore, to ne znači da automatski negirate činjenicu da ćemo svi ostariti ili je to nepoželjno.

Iako se anti-age proizvodi obično preporučuju samo ženama kod kojih su već vidljivi znakovi starenja, zar nije bolje spriječiti nego liječiti? Ako neke anti-age sastojke u svoju rutinu uvedete ranije, recimo kad ste već na pragu tridesetih, bore ćete još više odgoditi.

Čitajte i: Vitamin C, retinol i kiseline - moćni su u njezi kože, ali neke nikada ne biste smjeli koristiti zajedno, evo koje!

Jedan od najpopularnijih i najučinkovitijih sastojaka u borbi protiv znakova starenja jest retinol, derivat vitamina A koji, osim na bore, djeluje i na akne i prištiće. No, oni s osjetljivom kožom ga baš i ne obožavaju jer nerijetko na takvoj koži izaziva iritaciju i crvenilo, isušuje je i ljušti. To nikako ne želimo.

Ako spadate u tu skupinu, ne budite obeshrabreni jer rješenje postoji - upoznajte pro-retinol - manje dramatičan, ali ipak moćan mlađi brat retinola.

Što je pro-retinol?

Pro-retinol je vrsta molekule vitamina A koja se naziva retinil palmitat. Naša koža skladišti vitamin A uglavnom kao retinil palmitat (približno 80-90 posto) s manjom količinom retinola (oko 10 posto). Drugim riječima, ako su razine skladištenja retinil palmitata u vašoj koži niske, tada su skupi proizvodi s retinolom uzaludni jer će koža taj retinol pretvoriti u retinil palmitat kako bi napunila skladište vitamina A, prije nego se on pretvori u aktivni vitamin A.

No, ono što vas sigurno više zanima jest kako pro-retinol može pomoći vašoj koži? Naime, mnoga istraživanja su pokazala da redovita uporaba retinoida povećava proizvodnju kolagena, vezivnog tkiva koje drži našu kožu napetom, odnosno smanjuju vidljivost bora i finih linija te poboljšava ukupnu teksturu kože.

Čitajte i: Zašto svi pričaju o moćnom sastojku koji bi mogao zamijeniti retinol?

Osim što djeluju na bore, pro-retinol i drugi derivati ​​vitamina A topivi u mastima imaju fotozaštitno svojstvo suprotno dosadašnjim uvjerenjima oko rizika od opeklina od sunca nakon uporabe proizvoda s retinolom.

"Studije pokazuju da retinil palmitat može biti jednako učinkovit kao i SPF 20 u sprječavanju opeklina od sunca upijajući UVB svjetlost", tvrdi dr. Miriam Adebibe, kozmetička i wellness liječnica u britanskoj estetskoj klinici Victor & Garth.

Ako ste još skeptični prema pro-retinolu i bojite se da bi vam mogao izazvati probleme, dr. Adebibe kaže da retinil palmitat vrlo dobro podnosi većina tipova kože. No, svakako prije korištenja isprobajte zrno proizvoda na dijelu lica da vidite kako će reagirati.

Brend Glossier nedavno je izbacio serum s pro-retinolom koji je idealan za one koji tek počinju s korištenjem retinoida. Dakle, redovitim korištenjem možete očekivati zaglađeniju kožu i poboljšanu teksturu, ali bez guljenja, iritacija i crvenila.

image
Glossier Pro-Retinol serum, 240 kuna.
GLOSSIER
image
Kiehl's krema za okoloočno područje s pro-retinolom, 270 kuna.
KIEHL‘S
image
Pestle & Mortar Superstar Retinoid noćno ulje, Feel Unique, 851 kuna.
FOTOGRAFIJE: PESTLE & MORTAR
Linker
19. travanj 2024 21:49