Treba li nam?

Poznata dermatologinja otkriva treba li slijediti najnoviji TikTok beauty trend

Popularna društvena mreža postala je pravi zlatni rudnik savjeta od kojih su neki, blago rečeno, čudni. Najnoviji sugerira trostruko čišćenje lica kao nešto pozitivno za kožu. Je li ono uopće sigurno i kome je potrebno, otkriva zagrebačka liječnica.

Svi znamo da ni najskuplji make-up proizvodi nisu od koristi ako se prema našoj koži odnosimo kao prema neprijatelju. Temelj zdrave kože pravilna prehrana, fizička aktivnost i - redovita njega, a ključni korak u svakodnevnoj beauty rutini je čišćenje.

Iako nam se to vrlo vjerojatno svima dogodilo bar jednom u životu, lijeganje u krevet sa šminkom na licu najgore je što možete napraviti za svoju kožu. Zato je važno steći naviku temeljitog čišćenja (ako već niste), posebice u večernjim satima, tako da vas i u poznijim godinama iznenade rezultati.

Ima mnogo različitih skincare rutina na svijetu, ali ona koju se stalno spominje je dvostruko čišćenje. Međutim, na popularnoj društvenoj mreži TikTok nedavno je osvanuo novi trend - trostruko čišćenje. O čemu je tu točno riječ?

@susanyara Showing you a triple cleanse! This isn’t necessary most nights. I had an intense amount of makeup on for a photo shoot, so I decided to bring out the big guns. #skincare #cleanse ♬ I‘m Goin‘ Down - Mary J. Blige

Čitajte i: Što kad je koža umorna? Vidljive tragove nesanice na licu uklonite uz ove male trikove

Trostruko čišćenje kože podrazumijeva korištenje tri sredstva za čišćenje ili izvođenje tri ciklusa čišćenja (nanesete sredstvo za čišćenje, umasirate, isperete). Možete koristiti tekuće sredstvo, ono u pjeni, balzam ili ulje.

TikTokeri tvrde da tako bolje skinu nakupljene nečistoće, šminku i kreme sa zaštitnim faktorom, no je li nam zaista potrebno tri puta ponavljati čišćenje?

Može imati i negativne posljedice

Na to pitanje odgovorila nam je dr.med., spec. dermatologije i venerologije Maja Kovačević koja tvrdi da učestalost provođenja trostrukog čišćenja prvenstveno ovisi o tipu kože i o načinu života.

image

Maja Kovačević, dr. med. spec. dermatologije i venerologije

PRIVATNI ALBUM

Čitajte i: Nova misija: Osnivačice hit kozmetičkih brandova otkrivaju tajne clean ljepote

"Trostruko čišćenje kože se preporučuje osobama koji rade na otvorenom prostoru te su direktno izloženi različitim okolišnim onečišćivačima ako žive u područjima s toplijom klimom i redovno nanose veće količini proizvoda sa SPF-om te osobe koje svakodnevno nanose veće količine make-upa", objašnjava Kovačević.

Dodaje da se trostruko čišćenje kod navedenih osoba preporučuje tri puta tjedno, a kod ostalih samo periodično zbog mogućih negativnih posljedica.

"Naime, pretjeranim čišćenjem može se smanjiti količina prirodnih lipida u koži i oštetiti zaštitna kožna barijera te tako koža može postati suha, beživotna i iritirana. U osoba s masnom kožom pretjerano čišćenje može rezultirati kompenzatornim mehanizmom pojačane proizvodnje sebuma pa se radi toga stvara kontraefekt i koža se dodatno masti", kaže Kovačević.

image

Redovito čišćenje kože je važno, ali ne trebamo pretjerivati.

SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Isprobala sam novi brend prirodne kozmetike na bazi kamilice i makadamije: Gel za umivanje posve me oduševio

Kako znati je li vam potrebno trostruko čišćenje kože?

"Trostruko čišćenje kože se ne preporučuje osobama koje imaju osjetljivu kožu i onima s atopijskim dermatitisom zbog mogućeg pretjeranog isušivanja. Također je potrebno naglasiti kako se nakon trostrukog čišćenja savjetuje aplikacije adekvatne neutralne kreme uz dodatak seruma s hijaluronskom kiselinom kako bi se obnovila kožna barijera", poručuje dermatologinja.

Dakle, kako ne biste izmučili vašu kožu, koristite samo blaga sredstva za čišćenje koja ne sadrže jake tenzide i ne perite kožu pretoplom vodom kako je ne biste dodatno isušili.

Linker
16. travanj 2024 05:23